en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Belgiska våfflor glutenfria och vegan - Våffeldagen

Belgiska våfflor glutenfria och vegan - Våffeldagen

Hej på er, hoppas veckan har börjat bra? Nu närmar sig våffeldagen och jag tänkte faktiskt bjuda på ett riktigt fin fint recept. Jag är ju inte så jätte bra på att hänga på alla speciella matdagar, kanske lite motsägelsefullt när man är en matblogg. Men denna våffeldag så är jag både ute i god tid och känner att mitt recept är både gott och kul. Och är inte belgiska våfflor något alldeles extra.

Belgiska våfflor med mycket smak

Jag har smaksatt smeten som är både vegansk och glutenfri. 

Gurkmeja igen..

Jag har faktiskt gjort antiinfalmmatorisk kryddiga våfflor som sprider en härlig doft när de gräddas. JO det åkte ner lite gurkmeja i smeten och nu känns det som ett helt självklart val. Till så serverade jag kokosyoghurt smaksatt med lime, stekt ananas och lönnsirap som är pricken över it.  Såååå gott det blev. Smeten kan man med fördel ha färdig i kylen för att göra en våffla till frukost eller mellis. De är nyttiga, mättande och smakar alldeles förtäffligt smarrigt.

VÅFFELDAGEN - grontvarjedag-21.jpg

VÅFFELDAGEN - grontvarjedag-15.jpg

Kryddiga Belgiska våfflor

GLUTENFRIA - VEGAN

Recept:

Ca 7 Våfflor

Kryddblandning

  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma, kärnor
  • 1 tsk ingefära malen
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kanel

Mixa eller mortla alla kryddor fint. Tillsätt i smeten.

Smeten:

  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • kryddblandning, se ovan
  • 1,5 dl växtmjölk
  • 2, 5 dl iskallt vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk chiamjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • kokosolja till järnet, min är kallpressad

Mixa havregryn till mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smet. Häll över allt i en bunke och låt den stå och svälla i ca 15 minuter. Den kommer att tjockna till en trögflytande smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjockt. 

 

Sätt på järnet och låt det bli varmt. Pensla järnet med smält kokosolja och häll på lagom med smet. Grädda till de fått lite färg och är frasiga.

Tillbehör:

  • Färsk ananas som steks i kokosolja
  • kokos chips
  • lönnsirap
  • kokosyoghurt, grekisk yoghurt eller cashewyoghurt
  • entuellt lite bär

VÅFFELDAGEN - grontvarjedag-16.jpg
 Vill du hellre ha  vanliga  våfflor så hitar du det här

Vill du hellre ha vanliga våfflor så hitar du det här

Till mina våfflor har jag testat ett våffeljärn från kitchentime.se. Järnet gör ett utmärkt jobb och gräddar jämt och fint vaje lagg. Pluspoäng på att det både är lätt att göra rent och släpper från järnet utan att våfflan fastna och går sönder. 

Nästa inlägg andas Libanesiskt så titta snart in för veckans godaste middag.

Hej så länge / Tina

 Koftas med myntasås från Mellanöstern

Koftas med myntasås från Mellanöstern

Grekiska vegobollar med mustig tomatragu

Grekiska vegobollar med mustig tomatragu