en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Bananpannkakor glutenfria och vegan

Bananpannkakor glutenfria och vegan

Hej på er, det var ett tag sedan. Men nu är jag tillbaka. Som ni ser så har ni landat på min nya sida. Samma namn, men från och med nu lite mer personligt och definitivt fler recept.

Jag vill att "grönt varje dag" ska förmedla hållbarhet. För att vi ska kunna möta framtiden och dess behov så har det betydelse av vad vi väljer att lägga i kundvagnen och sedan serverar vid vårt matbord som kommer att spela roll. Att planera våra inköp gör skillnad och ju renare råvaror vi köper, desto bättre är det. Självklart behöver vi göra mer än bara förändra våra matvanor för en hållbar framtid. Men det är en del av hur vi kan påverka framtiden.

Att säga att man ska köpa i säsong och lokalt nämns idag uteslutande när mat kommer på tal. JA, men det är självklart vi ska handla i säsong och så "nära" närodlat vi bara kan. Men måste vi upprepa den frasen hela tiden? Nej, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi köper. Jag kommer bli bättre på att ta upp det här på bloggen; hur jag gör för att hushålla och ta hand om mina råvaror. 

Matsvinnet är ett problem 

Jag syftar främst på hur vi alla måste begränsa matsvinnet. Det om något är ett stort problem. Mitt råd är först och främst att se till att hålla sig till inköpslistan. Att se grönsaker vissna pga att man inte tagit hand om dem ger mig på riktigt panik. Så med det sagt ska jag genom grönt varje dag mer belysa hur man kan göra skillnad. Men nu till dagens recept. 

 Det här är så gott och fräscht. En frukost kan helt enkelt inte bli bättre.

Bananpannkakor & vegansk ricotta - Ja tack

Älsk på det och gärna varje dag... Men nej jag står verkligen inte och vänder pannkakor varje morgon. Men gärna då och då.  

Bananpannkaka-1219.jpg

 

Recept:

BANANPANNKAKOR FÖR EN ( V+ Gf  )
 

 • 1,5 dl rena havregryn ( urtekram )
 • 1,5 dl mandelmjölk
 • 1 banan
 • 1tsk Chiamjöl  eller mixa frön till mjöl
 •  0,5 tsk kardemumma
 • 0,5 tsk bakpulver
 • nypa salt
 • kokosolja att steka med 

Lägg havregryn i en blender och mixa till mjöl ( fint eller lite grovt spelar ingen roll ). Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en smet. Smält kokosolja ( 1 msk  ) i en stekpanna och klicka ut 4 pannkakor / plättar. Stek på båda sidor på medelvärme. 

 

Sedan var det osten...

RICOTTA ( V+ Gf )

 • 3 dl cashewnötter blötlägg i ca 4 timmar
 • 1,2 dl mandelmjölk
 • 1 msk citronsaft 
 • 0,5 msk agave, honung eller rissirap
 • nypa salt

Skölj cashewnötter ordentligt i en sil efter de har legat i blöt. Lägg dem sedan i en blender och tillsätt resterande ingredienser. Mixa osten fluffig och slät. Här behöver an skrapa ner från kanterna och mixa tålmodigt. Flytta över osten till en glasburk, förslut och ställ kallt i några timmar. 

 

Servera pannkakorna med vegansk ricotta, lönnsirap och blåbär. 

Mer frukost:

Hej så länge// Tina

Inlagd ostronskivling - Den gröna julen

Inlagd ostronskivling - Den gröna julen

Hållbar jul med Jennie

Hållbar jul med Jennie