Vegan Chokladmousse med apelsinblomvatten

Hej, idag blir det en vegansk chokladmousse som det absolut inte är något revolutionerande med. Denna super goda mousse är gjord på avokado som egentligen hade sin storhetstid några år tillbaka. Men jag måste erkänna att det är ju ganska genialiskt att använda avokado som ingrediens i en chokladmousse eller mousse tårta.

Choklad är superfood som är supergott

Jag pratar dock inte om mjölkchoklad eller översötad choklad över lag. Mitt val är raw kakao som är orostad och har fyra gånger mer antioxidanter mot den rostade kakaon vi vanligtvis hittar på livsmedelskedjorna. En raw kakao ger oss vitaminer är proppad med fytokemikalier och har dessutom humörhöjande egenskaper. Den gör oss bara gott med andra ord.

När man rostar kakao för att ge den en mörkare nyans och en mjukare smak förstörs upp till 60% av fytokemikalierna. Har du möjlighet så köp hellre raw kakao som aldrig hettas upp mer än 40 - 42°C. På de flesta ICA butikerna så finns Reneé Voltaires sortiment och hon har en raw kakao.

Dessutom så köper jag alltid fairtrade när det kommer till choklad/ kakao men även bananer och kaffe som vi bevisligen vet har urusla arbetsförhållanden för sina arbetare. 

Läs mer om fairtrade här
 

Chokladmousse-apelsinblomvatten-recept-rawfood-grontvarjedag.jpg

Chokladmousse med avokado & apelsinblomvatten

4 portioner

Ingredienser

MOUSSE

  • 2 avokado
  • 4 mjuka dadlar
  • 0,5  msk vit tahini
  • 3 msk raw kakao
  • 1 msk kallpressad kokosolja ( smält i vattenbad om den är fast )
  • 1 - 1,5 msk lönnsirap, agave eller rissirap
  • 2 tsk apelsinblomvatten
  • 2 nypor flingsalt

NÖTKROSS

  • ca 0,5 dl mandel
  • 1 tsk agave eller rissirap
  • ca 0,5 cm färskriven ingefära, pressa ur juicen och använd den
  • 0,5 tsk apelsinblomvatten
  • en nypa flingsalt

instruktioner

Mousse: Skala avokadon och kärna ur. Lägg avokado, dadlar ( kärna ur och hacka i bitar ), sötning, tahini, salt och kakao i en matberedare/ mixer. Mixa slät och tillsätt apelsinblomvatten och kokosolja och mixa klart. Skopa över moussen i en trådsil och passera den genom silen för att den ska bli helt slät och mjuk. 

Fyll upp 4 mindre glas/ formar med mousse och ställ kallt i några timmar. Smaken utvecklas undertiden den kyls ner. 

Nötkross: Hetta upp en stekpanna och rosta mandeln runt om. Bränn ej utan låt pannan vara i rörelse. 

Hacka mandeln när den har rostat klart och lägg tillbaka i stekpannan. Tillsätt sötning, och ingefära juice, rör om och avsluta med apelsinblomvatten och flingsalt. Strö ut nötkross på ett bakplåtspapper och låt det svalan.

Vid servering skeda på lite nötkross och njut. 

Apelsinblommvatten varierar i styrka beroende på fabrikat. Denna från Seven som jag rekommenderar är ej så stark i smaken. När jag återkommer från min semester så ska jag testa en som är eko och med mer intensiv smak. Jag uppdaterar receptet eventuellt då vid behov.

I detta recept så ingår Ljus tahini på orostade sesamfrön. Det finns också ljus vit tahini på Seven, Renée Voltaire eller butiker som saluför utländska produkter. De är dock ej rå men fortfarande ljusa och rinniga. 

Chokladmousse-apelsinblomvatten-grontvarjedag-2.jpg

Hoppas ni har en härlig helg/ Tina

Kikärtsvåffla serverad med rökig morot och dill/ kapris röra

Hej, jag vet - jag tänkte inte ha så här långt avbrott i bloggandet men semestern tog verkligen fart och varje dag har gått utan att jag har ägnat tid till datorn. Jag har absolut lagat mat och knåpat med nya recept men kameran har legat kvar i väskan och utan bilder inga inlägg. Men det kommer definitivt komma upp på bloggen vad det lider. 

kikartsvaffla-grontvarjedag.jpg

Kikärtsvåffla med god topping

Dessa är inte fel alls så här i sommartider. Jag har lagat dem ett antal gånger, både i tid och otid sedan i våras. Receptet ingick i en fin sommarbuffé som jag gjorde till Vegomagasinets Vår/ Sommar nummer och nu är dags att dela med mig av våfflorna även här på bloggen.

ingredienser 

 Våffla

 ca 8 st

  • 3 dl kikärtsmjöl* 
  • 1 dl rismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk tabasco
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 1 tsk Lökpulver
  • 3 dl vatten, om smeten är trög tillsätt ca 0,5 dl mer vatten

* olika fabrikat av kikärtsmjöl kan absorbera olika mängd vatten. Vid behov öka på vattenmängden. 

Rökig morot

Sätt ugnen 150°C

  • 3 morötter
  • 1 tsk dulse flingor
  • 1, 5 tsk "smoked” Rökt salt
  • 0,5 tsk vitlöksalt
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm rökarom
  • 1 msk citronjuice
  • 1/2 tsk krossade vitpepparkorn

 

Dill och kapris röra

  • 1 fpk. vegansk cream cheese
  • 1,5 msk hackad kapris
  • 1 schalottenlök, 1/2 i Cream Cheese och resten som topping
  • 3 krm tabasco
  • 2 msk citron + skal från halv citron
  • 3 msk hackad dill
  • smaka av vitpeppar och salt

 

instruktioner

Våffla: Mixa alla ingredienser och låt vila i minst 1 timme. Pensla våffeljärnet med kokosolja och gör våfflor. Dessa går att förbereda innan och värma upp eller servera kalla.

 

Rökig morot: Skölj och hyvla morötterna på längden. Gnid in alla torra kryddor på morotsremsorna. Blanda oljan med citronjuice och rökarom. Blanda runt och lägg remsorna i en ugnssäker form. Täck om med ugnsfolie och ställ in i ugnen på 150°C i 40 minuter. Känn att de är mjuka rakt igenom. Det får inte vara mosiga. Låt svalan

 

Dill och kapris röra: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar. Ställ kallt till servering.

 

Montering: Lägg en klick röra på våfflan med avokado, toppa med hackad lök, dill och lite pressad citron.

vegansk-sommarbuffe-recept-grontvarjedag

Här ser ni delar av min buffén från Vegomagasinet. 

Hoppas ni alla har en riktigt god och fin sommar var ni nu än befinner er och gör. Jag laddar för hösten och tänker att jag ska steppa upp mitt bloggande ordentlig med regelbundna inlägg när semestern är slut.

Hoppas ni hänger på och fortsätter titta in hos mig. Om ni vill och har lust så får ni gärna lämna ett avtryck med en kommentar om vad ni önskar se mer av i bloggen. Fortsatt bara recept, kanske mer privat, hälsa, skönhet..... Bara önska.

Hej så länge/ Tina  

Sommarens godaste Jordgubbspaj med lemon curd och pistagenötter - Raw food

Jordgubbspaj kan vara sommarens godaste dessert.  Denna har dessutom smak av mellanöstern - Lemoncurd, mandel, rosvatten och pistagenötter. Hur låter det?  I mitt tycke alldeles underbart gott.

Jordgubbspaj till midsommar 

Denna gör garanterat succé till midsommar så spar receptet - lättast via Bloglovin 

Jordgubbpaj med lemoncurd och pistagenötter - Raw food_-3.jpg

Jordgubbspaj med lemon curd och pistagenötter

ca 7 st

Lemon curd

ingredienser

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosmjölk ( Änglamark ekologiska )
  • 3 msk växtmjölk, mandel eller vatten
  • 2 hela citroner och skal
  • en nypa salt
  • 3 msk agave
  • 2 msk kokosolja
  • 0,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 kapsel betakaroten - för den gula färgen*

 

instruktioner

Blötlägg cashewnötterna över natten. Skölj ordentligt på morgonen och lägg i en blender. Tillsätt kokosmjölk, saft från citron och växtmjölk mixa helt slät. Man behöver stoppa maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna. När den är helt slät så tillsätt resterande ingredienser och mixa klart. Fyll gärna upp fyllningen i en spritspåse och ställ kallt.

* Betakaroten är smaklös men ger den rätta gula färgen. Den ser först röd ut men medan den står inne i kylen så blir färgen gul.

Botten

ingredienser

  • 2,5 dl mandlar
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 4 mjuka dadlar ( ICA eko) , Kärna ur och hacka i bitar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • krm flingsalt
  • 1 - 0,5 msk mandelmjölk

 

instruktioner

Börja med att mixa nötterna tills de är grovhackade. Tillsätt resterande ingredienser och mixa klart. Det ska hålla ihop när det är klart. Dela degen i 6 - 7 bitar och tryck ut varje bit i en mini - muffins plåt. Ställ kallt i några timmar. 

 

Topping

ingredienser

 

  • 150 gram färska jordgubbar + 5-6 jordgubbar till dekoration
  • 0,5 msk rosvatten
  • ca 2- 3 droppar naturlig stevia eller 1 tsk agave ( går att utesluta )
  • 1,5 msk chiafrön
  • 2 - 3 msk hackad pistagenötter ( valfritt )

Instruktioner

Skölj och skär jordgubbarna i bitar. Mixa jordgubbar med rosvatten och agave/ stevia. Vispa i chiafrön och rör om några gånger under de 1:a tio minuterna. Ställ in och vila i kylen några timmar innan servering. 

 

Ta ut botten ur kylen och spritsa i fyllningen. Toppa med jordgubbssylt, skivade jordgubbar och hckade pistagenötter.

 

Jordgubbpaj med lemoncurd och pistagenötter - Raw food_-8.jpg

För dig som är uppmärksam så ser du att jag har förnyat och fräschat upp lite härinne.  Hoppas du gillar grönt varje dag's nya kostym! Jag har lite småfix kvar men kör på under tiden.  kategorier 

Ha en fin kväll / Tina

Raw food - Somrig blåbärscheesecake

Hej på dig, vad sägs om en fräsch och somrig raw food blåbärscheesecake! Den här bjuder jag gärna på som avslutning på en middag eller dylikt. Len chokladsmak, blåbär och en liten hint av citron. 

Lagom till syrenerna stod i blom dukade jag upp min blåbärscheesecake under det blommande äppelträdet. Mer ljuvligt än så blir det inte och att den sedan blev väl motagen av samtliga gjorde inte saken sämre.  

Blåbärscheesecake supergod på superbär.

Blåbär är packad med antioxidanter som gör så att cellerna inte oxiderar. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och är en förutsättning för långt och hälsosamt liv. Blåbär är vårt eget  superbär som som ger kroppen  bra med fibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Raw food mitt personliga val

Personligen så väljer jag en raw food desserter framför en traditionell idag. Jag känner mig mer känslig för sötma numera och upplever att sötma inte alltid är så angenämt. Raw food desserter är inte helt sötningsfria men har absolut mindre sötma än traditionella bakverk. Med med rätt ingredienser, som dessutom kan bidra med en del nyttigheter, hjälper det till att stilla behovet av det lilla extra som vi alla kan känna behov av emellanåt.

Det finns ju självklart sämre val av ingredienser när det kommer till raw food också. All sötning som förekommer och benäms som raw är inte alltid vad den utgör sig för att vara. Jag använder flera olika sötningar och altenerar hela tiden. Sedan så begränsar jag mina tillfällen när jag äter mat som innehåller sötning. 

Man kan också sia om vad som får kallas raw food och vad som inte är raw. För att kallas raw så får inte tillagning överstiga 42°C. Vanligast är att använda en torkugn när man tillagar raw food. Det är självklart fantastisk hälsosamt för kroppen; optimalt för att bevara alla goda hälsofördelar i en råvara. När en råvara tillagas med högre värme så startar prosessen när alla näringsämnen börjar urlakas. Att så långt som möjligt bevara råvaran i sitt ursbrungliga skick är också något som man eftersträvar inom raw food.  Men det är ju inte praktiskt genomförbart för alla. Då tycker jag skonsam tillagning i ugn är ett bättre val än exempelvis hårt stek mat. 

Nu över till själva receptet på min Blåbärscheesecake

Mandel och dadlar till botten och cashewnötter, blåbär och kakaosmör till fyllningen.

Raw food passar dessutom extra bra på sommaren

Då vi gärna väljer lite lättare måltider med råa inslag. 

Somrig blabarscheesecake - grontvarjedag-11.jpg

Raw food somrig blåbärcheescake

ingredienser

         Botten

  • 2 dl  mandlar
  • 5 st dadlar
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 2 msk mandelmjölk
  • en nypa fling salt

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till det är en massa som håller ihop. Olja in en form/ 15 cm med kokosolja och klipp ut ett bakplåtspapper som täcker botten. Tryck ut massan jämt i formen. Ställ kallt och gör fyllningen.

            Fyllning

  • 3 dl blötlagda cashewnötter
  • 30 gram kakaosmör ( smält i vattenbad på låg värme )
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1/2  pressad citron + skal
  • 0,5 - 0,75 dl agave / rissirap ( välj någon av dem som passar )
  • 2 msk kokosolja kallpressad
  • 3 dl blåbär
  • nypa flingsalt

 

Instruktioner

Lägg alla ingredienser förutom kakaosmör och kokoaoljan i en mixer. Mixa till en slät kräm.

Smält kakaosmöret i ett vattenbad på låg värme. Häll över kokosoljan i en bunke och blanda med kakaosmöret. Låt oljan  rinna ner i mixern i en tunn stråle och blanda ordentligt. 

Häll smeten över botten och slå formen i arbetsbänken några gånger. Det tar bort eventuella luftbubblor och smeten fördelar sig jämt i formen. 

Plasta in kakan och ställ in den i kylen i ca en timme för att kyla ner den. Flytta sedan formen till frysen och låt den stå över natten.

När det är dags att servera flytta kakan till kylen och låt den tina långsamt i några timmar. Ca 20 minuter innan servering ta fram tårtan från kylskåpet och dekorera den med blåbär.

Pudra toppen med lite blåbärspulver och strö på blåbär. Alternativt mixa ca 1 dl blåbär och sila i en trådsil, rör ihop med 1 msk pressad citron och 1 msk agave/ lönsirap. Häll på toppen och dekorera med blåbär.

Den här är så god och omtyckt.

Raw food - Somrig blabarscheesecake - 8.jpg

Receptet är glutenfritt - vegan - raw

Ha en fin fortsatt dag/Tina

Grillsäsongen bjuder på burgare med morot och ros harissa - Vegan

Hej på dig, vilket fantastiskt väder vi får njuta av nu. Flera av oss har nog dammat av grillen och är redo för att matlagningen från och med nu sker utomhus. Aldrig förr har det funnits så mycket variation och alternativ att lägga på grillen.

Vare sig du är vegetarian eller inte så är det bara roligt att vara kreativ vid grillen med alla goda gröna möjligheter. 

Grillsäsongen -  burgare - morot och ros harissa-vegan- grontvarjedag-18.jpg

Substitut eller vegetabilier... ja alltså vad väljer man

Själv föredrar jag att laga min mat med så rena råvaror som möjligt. Jag väljer oftast bort substitut och ersättningsprodukter. Om man läser innehålls deklarationen så är det inte ovanligt att de innehåller någon form av socker i dem för att påverka smaken positivt.

Jag personligen anser att sockret är en av våra största hälsofaror. De smygs in överallt i vår mat för att förhöja smaken. Sammantaget så kan det bli ganska mycket socker man får i sig om kosten till största del är baserad på köttsubstitut och ersättningsprodukter. Sedan tycker jag att det är ok att äta substituten då och då. Alla har olika livspussel och måste göra det som är bäst för var och en. Substituten är smidiga och lättillgängliga, det finns för och nackdelar med allt och därför så förespråkar jag balans och måttlighet.   

Mina burgare är fast food på riktigt 

Helt klart en burgare du bara måste göra. Nu talar vi snabbmat som faktiskt är "Snabb" mat riktigt. De kräver minimalt med förberedelse och är fulla med smak. 

Harissa är stapelvara hos mig

Nu är det ju inte jag om det inte smyger sig in en liten udda ingrediens. Så för att göra så att dessa sticker ut lite extra så har jag adderat Ros harissa i dem. Vad är nu det tänker du? Det är harissa smaksatt med ros. Det är aromatiskt och en fin smaksensation.

Nu förstår jag att det inte finns hemma hos de flesta så här får man ta vanlig harissa pasta som finns på tex. ICA. Jag beställer min från Ottolenghi och är en otroligt populär chilipasta hos bl.a Jamie Oliver, Masterchef Australia och Ottolenghi för att nämna några.  

Harissa ingår som bas i mitt skafferi / kryddhylla sedan många år tillbaka. Den förhöjer smaken på det mesta. Jag är ju bortskämd med hemgjord och varvar den med den mer finmixade man kan köpa i butik. Det är inte bara konsistensen som skiljer dem åt utan även smakerna är lite olika. Det får bli ett  kommande inlägg om harissa framöver helt enkelt. 

Några ord innan du börjar 

Köp alltid hel spiskummin och mortla eller mal den när den ska användas. Då får du ut mest av smaken. Har du lite torkade rosblad kan du smula ner en nypa i färssmeten för att efterlikna min ros harissa. Jag har bakat glutenfria bröd till mina burgare och du avgör själv om du vill göra dressingen på ko yoghurt eller växtbaserad. Min Cashewyoghurt blir finfin om du har några dagar på dig.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-23.jpg

Burgare med morot och ros harissa

Ca 6 normalstora biffar eller 10 sliders

Sätt ugnen på 200°C

ingredienser

  • 230 gram morötter skuren i kuber 0,5 x 0,5 cm
  • 1 burk/ tetra kikärtor
  • 0,5  msk ros harissa
  • 0,5 msk lantbuljong
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 60  gram banan charlottenlök
  • 1 vitlök solo
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 dl kikärtsmjöl eller rårismjöl
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 - 2 msk aqufaba( vätskan som kikärtorna ligger i ) 
  • salt och peppar

 

instruktioner

Skölj skala och skär morötter i kuber. Hacka lök och riv vitlöken. Hetta upp en stekpanna och fräs morot och lök i lite kokosolja/ rapsolja. Tillsätt spiskummin och rör om i pannan, fortsätt med harissa, vitlök och lantbuljong.

Häll av kikärtorna i ett durkslag( spar vätskan) och skölj av dem snabbt. Häll ner dem i stekpannan och låt all blandas ordentligt.

Hacka koriander, både blad och stjälken. När blandningen svalnat något flytta den till en matberedare och pudra på mjöl, fiberhusk och vänd ner koriander. Sätt på maskinen och låt den gå några varv, stäng av och ta av locket. Vänd om färsen med en slickepott och tillsätt ca 2 msk kikärtsvatten / aquafaba. Sätt på locket igen och kör maskinen några vrav till.

Låt färsen vila 15 minuter och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blöt händerna och förma jämnstora burgare. Det går bra att göra sliders eller större burgare. Ringla på lite olja och klappa in båda sidorna med oljan. In i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Vänd efter jhalva tiden. 

 

Yoghurt dressing / harissa, citron & korinder

  • 2 dl grekisk yoghurt/ cashewyoghurt
  • 0,5 tsk ros harissa ( mer eller mindre du bestämmer )
  • Saften från halv citron + skal
  • 2 msk färsk koriander
  • salt och peppar
  • 0,5 msk olivolja

Rör samman alla ingredienser och ställ kallt

 

Lätt syrad bananchalottenlök

  • 1 bananchalottenlök
  • 1 - 1/2 citron

Skiva löken tunt, pressa på citronen och vänd om. Låt marinera fram till servering. 

Eller gör picklad rödlök 

Bästa snabba brödet om du vill ha glutenfritt

Detta bröd har jag tagit med mig från en kurs jag gick hos Cecilia Davidsson/ Curlyfood. Det är ett toppen bröd om man snabbt vill baka sitt eget glutenfria burgar bröd. Jag har gjort det flera gånger och tycker att det blir luftigast och bäst om man blandar degen i en hushållsmaskin/ bakmaskin. Det går absolut att röras ihop och knådas för hand men blir då mer kompakt i sin struktur. Brödet bör ätas dagsfärskt. Min interjuv med cecilia hittar du här.

Burgarbröd

ingredienser

  • 2 tsk torkad jäst
  • 2 tsk råsocker
  • 300 ml fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 140 g rårismjöl
  • 110 g potatismjöl
  • 70 g bovetemjöl
  • 1 1⁄2 msk fiberhusk
  • 1 tsk flingsalt
  • Olivolja och sesamfrön

instruktioner

Blanda torkad jäst och socker med vatten i en bunke. Täck den med en handduk och ställ åt sidan 5 minuter.

Tillsätt olivolja, äppelcidervinäger, de olika mjölsorterna, fiberhusk och salt. Blanda allt till en jämn deg. Täck med handduk och ställ åt sidan på ett varmt ställe i köket i 25 minuter. Sätt ugnen på 200°C

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Dela degen i 8 bitar. Smörj in händerna med olivolja och forma dem runda. Platta ut dem och pensla med olivolja och strö över flingsalt och sesamfrön. Täck över med plastfilm och låt dem jäsa i 15 minuter.
Baka av i ugnen 20-25 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler.

 Bättre fast food får man leta efter. Rena råvaror och lagat från grunden. Klart på ett ögonblick.

Annat alternativ till burgarbröd hittar du här

Sätt ihop din burgare:

Tillbehör

  • salladsblad
  • gurka
  • avokado
  • dressing
  • groddar
  • potatis klyftor + majo

Jag kokade ekologisk delikatess potatis i ca 5 minuter sedan häller jag  av vattnet och ringlar örtolja, salt och peppar på potatisen - in i ugnen i ca 20 minuter på 200°C

Örtolja

  • 1 dl olivolja, värm till 70 °C
  • en knippe bladpersilja
  • 1 dl valfria färska örter som du gillar
  • salt 
  • skal och saft från en citron 

Värm försiktigt oljan till 70°C och häll över i en hög mixerkanna. Tillsätt örter och stavmixa till örterna är finmixade. Smaksätt med lite salt, skal och saft från citron. 

Förvara oljan i en burk med lock i kylen. Jag använder örtolja som topping på soppa, droppar över ugnsrostade grönsaker, råa grönsaker, i såser och majonäs.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-20.jpg

Jag tycker att majonäs på aquafaba är den godaste majonäsen.

Majonäs

ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl aquafaba ( Vätskan från kikärtorna till burgarna )
  • 1 tsk dijon
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 - 2 msk örtolja

instruktioner

Lägg aquafaba, vinäger och dijon i en hög mixkanna, ställ ner stavmixern i botten  och starta. Mixa om och häll sakta ner oljan i en stråle. Vicka maskinen fram från sida till sida i bunke. När den tjocknar så arbeta runt stavmixern och stäng sedan av. Rör i örtoljan och smaka av med salt. 

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-22.jpg

Insatgram / INSTA STORIES så körde jag en glass kalvadkad i går. Jag har en hel radda av läckra glassar som du hittar i en egen kategori här på bloggen.

Önskar dig en fin Torsdag / Tina