Mjuk pepparkaka med vit choklad frosting - Vegan

Hej, hoppas ni har det bra och att inte stressen helt har tagit över inför den kommande julen! I dag är det 3:e advent och jag har något riktigt gott och trevligt att dela med mig av. Om ni fortfarande funderar på vad ni ska bjuda på till kaffet, efter all julmat, så kommer här något alldeles fantastiskt gott. 

Denna gång har jag gått lite utanför mitt område och bakat med gluten. Varför då kan man ju undra?

Glutenfritt behöver absolut inte alltid vara det mest hälsosamma valet. Men trenden har varit det och producenterna har inte varit sena med att haka på. Det lanseras hela tiden nya produkter för att vi inte ska sluta att handla. Märk väl att jag fortfarande väljer glutenfritt i 1:a hand. Men för mig är och kommer det alltid vara det som är naturligt glutenfritt som jag föredrar. Med naturligt glutenfritt menar jag grönsaker, bovete, quinoa, råris, teff och durra bara för att nämna några. Det är fiberrika och bra råvaror för kroppen. Dessa är inte low carbs men för mig som äter grönt är det bra val för att göra min måltid komplett.

Men eftersom mitt val av att utesluta gluten inte har med celiaki att göra så klarar jag faktiskt av att äta mindre mängder av gluten. När jag äter stora mängder gluten så mår min mage dåligt och svullnar upp, Jag samlar på mig vätska och får ordentligt ont i min kropp. 

Men det händer ju då och då att jag äter surdegs bröd, pasta eller äter pizza med vanlig botten. Idag känner jag inte längre samma rädsla för att äta lite gluten när lusten faller på. Det kanske är min reaktion på att jag ibland tycker att hälsotrenden tar sig i sådana proportioner, att det blir mer stress än njutning att försöka vara den där hälsosamma personen.

Det är alltså 1 :a gången den här bloggen bjuder på icke glutenfritt. Jag blir  jätte nyfiken på hur ni reagerar på det! Jag ber er att trycka på det lilla <3 hjärtat längst nere i detta inlägg om ni känner att det är ok med lite gluten, då och då, här på bloggen. Eller om ni lämnar en kommentar " leave a comment" och lite kortfattat berättar vad ni tycker. Jag skulle verkligen uppskatta att höra vad ni tycker.

 En underbar avslutning på&nbsp;&nbsp;julmaten.

En underbar avslutning på  julmaten.

 

Nu kastar vi oss raskt över receptet.

Recept:

BOTTEN ( V )

Sätt ugnen på 180°c 

Ca 15 cm rund form

 

Sikta ner alla torra ingredienser i en bunken 

 

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk birkarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 msk pepparkakskrydda, för att göra det enkelt så körde jag på färdigköpt

 

Blanda alla våta ingredienser i en bunke.

 

  • 60 ml rapsolja ( 1/2 dl )
  • 60 ml äppelmos osötad ( Urtekram )
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1,5 dl mandelmjölk

 

Blanda sedan ner de torra ingredienserna i de våta. Vänd om ordentlig några gånger men undvik att arbeta runt smeten för mycket. Smörj en form som mäter ca 15 cm med smak neutral kokosolja och täck botten med bakplåtspapper. Det går också bra med en form som mäter 20 - 22 cm men då delar man inte botten i två delar.  Grädda kakan på 180°C i mitten av ugnen i ca 45 minuter Känn med en sticka och om den är torr så är kakan klar. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna något innan man tar ut den ur formen och låter svalna helt.  Den klara sig även utmärkt några dagar i kylen inplastad.

 Nu är det dags för frostingen och jag måste säga att jag blev verkligen nöjd med denna. 

Jag har lusläst nätet på en frostig som är vegan och inte innehåller margarin. Men eftersom det oftast är margarin ( för att det är veganskt) och även innehåller en  ganska stor mängd florsocker har inte jag varit så förtjust att göra sådan frosting. Men jag tänkte till och kände att vitchoklad och imat  på mackan kunde ju vara ett alternativ. MEN det är inte helt lätt att smälta och jobba vidare med den vita chokladen. Jag testade vid ett tidigare tillfälle att göra ett annat recept med vit choklad ( alltså vegan )  och det blev total fail på det. 

  Vit choklad frosting.

Vit choklad frosting.

 

Men nu kommer en total fullträff med vit choklad.

 

FROSTING ( V )

SMAKSÄTTNING

  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 krm riven apelsinskal ( eko )

När man gör denna frosting så är det några moment som är extra viktiga.

LÄS ORDENTLIGT STEG FÖR STEG.

Smält chokladen i ett vattenbad och medan det smälter tillsätt 1,5 msk kokosolja. Här behöver man vända runt chokladen med en sked några varv. 

Lyft av chokladen så fort den har smält. Häll över chokladen i en ren bunke och rör om i cirklar hela tiden med en ballongvisp ( en sån där hand ballongvisp ) så den svalnar. 

När chokladen har svalnat ( går fort ) så vispa i en matsked av Oatly imat på mackan. Nu måste man vispa med ganska kraftig rörelse. Den kommer först se ut som kola men fortsätt bara att vispa och tillsätt sedan resten av burken med imat på mackan. Rör konstant tills den är slät och börjar bli fluffig. 

Nu ska den andra burken med imat blandas i, arbeta hela tiden med ballongvispen tills frostingen är helt slät och klumpfri.

Blanda i ca 2 krm rivet apelsinskal och 1 krm vaniljpulver. Dessa balanserar smaken. Det är valfritt men jag tycker att apelsinen gifter sig väl med pepparkakan och trollar bort minsta antydan till havre. 

När den är klar så skopa över den i en tyll, om du har en sådan och förslut öppningen med en klämma. Annars se till att förvara den i en tätslutande burk. Den kan förberedas dagen innan.

Den blir fantastisk och håller sig utmärkt på kakan. Frostingen håller sig styv i rumstemperatur och smaken är ljuvligt god.

Vill man bara ha frosting på toppen av kakan så halvera receptet och ta lite drygt 1 msk kokosolja istället. 

MONTERING AV KAKAN 

Om kakan mäter 15 cm dela den i två delar och skär av lite av toppen på kakkan för att frostingen ska lägga sig snyggt. Spritsa eller bred på ett lager m ( 1 cm tjock ) på 1:a botten och lägg på toppen. Bred eller spritsa på en ordentlig klick och arbeta ut den och ned på sidorna. Låt gärna lite av bottnarna synas. Toppa med valfria bär, lingon eller apelsin skuren i fileer.

En större kaka blir snygg med ett fluffigt lager på toppen av kakan och sedan på med valfri topping. 

Mycket nöje.

 Kakan håller bra i rumstemperatur.

Kakan håller bra i rumstemperatur.

 Toppa med valfri topping.

Toppa med valfri topping.

Mjuk pepparkaka med vit choklad frosting - Vegan-1572.jpg
 Nu har vi njutit av denna i dag och den kommer göras &nbsp;flera gånger kan jag säga.

Nu har vi njutit av denna i dag och den kommer göras  flera gånger kan jag säga.

3: e advent lider mot sitt slut och alldeles snart är julen här. Glöm inte att kolla i genom min kategori högtid och helger som rymmer flera av de goda rätter man vill ha på ett julbord. 

PS Glöm inte att klicka på hjärtat längst nere eller lämna en kommentar om du vill ha mer av  inlägg som dessa. 

 

Ha en trevlig start på den nya veckan // Tina

Ostbricka vegansk - Del 2

Hej! självklart så kommer nu äntligen del 2 av min ostbricka. För nu är det  dags att ta del av det resterande recepten. Dessutom för er som gillar OST så vill jag bara berätta att det kommer komma mer av det framöver. Ja testar att göra olika alternativa veganska ostar och när jag är nöjd med resultatet så kommer det upp här på bloggen.

Idag så behöver vi cashewnötter, kikärtsspad och tryffelolja och kryddor.. Vidare så behövs örter och plant yoghurt till kräm osten.

Vi avrundar med krispiga saffrans mandlar med en hint av cayennepeppar.

Jag har valt cashewnötter uteslutande eftersom det är tillgängligt överallt. Det går självklart använda en mängd andra nötter men inledande så tycker jag cashewnötter är lätta att arbeta med, de är lätta att mixa släta och krämiga i konsistensen.

Kikärtsspad är kanske en oväntad ingrediens i ost men används flitigt i olika utländska recept. Framförallt i USA. Är man känslig för tryffelolja och inte gillar smaken så föreslår jag att man ökar på med näringsjäst, någon tsk citronjuice, 0,5 tsk vitlöks & 0,5 tsk lök pulver. Den som framför allt inspirerar mig när det kommer till vegansk ost är  Julie Piatt och hennes bok, This cheese is nuts. Men tyvärr krävs en torkugn till hennes recept så jag har inspirerats av hennes bok och sedan gjort om för att det ska passa till det flesta.

Ostbricka del 2

Första osten vi tar oss ann är en ost som vi gräddar i ugnen som innehåller kikärstspad, tryffelolja och neutral kokosolja. YES det här blir så bra. 

Ostbricka del 2

Recept:

CASHEW TRYFFEL  ( V +Gf )

2 st a 5 cm runda Ramekin / ugnsformar

Sätt ugnen på 160°C

  • 2,5 dl naturella cashewnötter, blötlägg över natten
  • 0,75 dl kikärtspad ( fån tetra/ burk )
  • 1 tsk tryffelolja 
  • 1 tsk näringsjäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smält kokosolja + 1 tsk för att smörja formarna

Skölj Cashewnötter ordentligt efter de har varit blötlagda. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa massan slät, stanna maskinen emellanåt och skarpa ner från kanterna. När smeten är slätt, smörj två formar med kokosolja. Klipp ut 4 st cirklar av bakplåtspapper i storlek som passar de två formerna. Vidare så behövs två remsor som täcker runt kanterna på formerna

Täck nu botten med varsitt runt bakplåtspapper och skopa i ostsmet. När smeten är jämt fördelat i båda formarna lägg på det två resterande bakplåtspapper klippta som cirklarna på toppen. 

Ställ i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut osten ur ugnen och ta bort  papper från toppen, vänd på ostarna och ställ på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Lyft av formen ock ta bort allt bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda i ca 20 - 25 minuter ytterligare.  När osten är färdig ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Lägg sedan ostarna i en tätslutande burk / form med lock och ställ in i kylen och mogna till i smaken i två dygn.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1327-2.jpg

Nu går vi vidare till nästa ost

CREAM CHEESE MED ÖRTER ( V+Raw + Gf )

 

  • 2 dl naturella cashew nötter, blötlägg över natten
  • 3 msk plant yoghurt ( se recept nedan eller använd köpt )
  • ca 0,5 dl vatten
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk vit miso
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 - 2 msk hackad gräslök
  • 1 - 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt 

Skölj nötterna ordentlig och lägg alla ingredienser i en mixer, uteslut örterna i detta steg.. Mixa slät, stanna maskinen  emellanåt och skarpa ner från kanterna. När osten är krämig och slät rör i hackade kryddor och ställ in osten i kylen för att mogna i smaken.

Se min smaksättning som en vägvisare men lås er inte vid det. Har du ingen vit miso så hoppa över det. Vad som framförallt är avgörande i osten är näringsjäst och tillsatt syra. Äppelcidervinäger och citron fungerar båda bra, både enskilt men också tillsammans. Vitlköks pulver är att föredra framför färsk eftersom den kan bli lite för skarp i osten. Lökpulver lyfter hela receptet och knyter samman smakerna. 

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1302.jpg

KRISPIGA MANDLAR MED SAFFRAN OCH CAYANNE

  • 2 dl mandlar utan skal
  • 1 kuvert saffran 
  • en knivsudd cayannpeppar
  • 1 msk neutral kokosolja
  • flingsalt

Smält kokosoljan i en stekpanna på medium värme. Ha i mandlar och saffran och rör hela tiden så det inte bränns. Detta tar några minuter. Mot slutet pudra på cayennepeppar och rör om några var till.

Flytta över mandlarna på ett fat som är täckt med hushållspapper. Smula på flingsalt och vänd runt något varv. Låt svalna helt och flytta över till en burk. 

 För att förstärka julkänslan så addera mandlar rostade i saffran och cayennepeppar.

För att förstärka julkänslan så addera mandlar rostade i saffran och cayennepeppar.

 

GÖR DIN EGEN YOGHURT:

Detta blir en tjock Grekisk yoghurt

 

  • 2 dl cashewnötter
  • 1,25 dl vatten 
  • 1 kapsel probiotika

 

Blötlägg cashewnötter i minst 4 timmar och skölj dem sedan ordentligt. Lägg nötter och vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt probiotika och mixa några varv till. Häll över yoghurten i en ren glasburk som rymmer 1 liter & förslut öppningen med en ostduk och gummiband.. ställ vid en dragfri varm plats i ca 24 - upp till 48 timmar. Rör i salt när yoghurten är klar och ställ in den i kylen föraatt mogna ytterligare i smaken. Den både tjocknar och syran ökar efter hand sonden står i kylen. håller 5 - 7 dagar i kylen.

Denna yoghurt adderar lätt syrlighet i ostar.

Hoppas ni har en fin Lucia idag.

Jag testlagar lite i mitt kök och hoppas komma upp med ett riktigt fint recept i dagarna. 

 

Missa inte del 1 Av min ostbricka:

Hej så länge // Tina

En alldeles underbart vanlig jul

Hej på er! En underbart vanlig jul det är väl vad vi alla önskar oss! Idag blir det bl.a lite gott 2:a advent tilltugg men också lite ord om vänskap och årets trevligaste event.

Årets 1:a julbord med Lidl och Diana

Diana är i dag en av mina närmaste vänner, våra vägar möttes för 1:a gången på Instagram 2013. Hon bosatt i Skåne och jag i Stockholm. Helt fantastiskt att faktiskt kunna hitta en helt ny bekantskap på sociala medier som sedan utvecklas till nära och innerlig vänskap. Diana är en flitigt anlitad influenser som också bloggar om mat på Femina magasin. Vidare är hon matfotograf, matstylist och matkreatör. När vi träffades så var hon gymnasielärare som precis som mig upptäkt det roliga med att lägga upp matbilder på Instagram. Idag har hon +107 tusen följare på Insta, helt fantastiskt. Hur livet kan ta ny vändning. 

Härom veckan var det alltså dags för årets första julbord och det stod Lidl för. Ett event där det anlitade tre olika influenser för att göra kvällen personligt och trevligt. Sedan fick de i sin tur bjuda in sina vänner och bjuda på egen komponerad julmeny. Först av allt Lidl arbetar med ett stort hållbarhetsarbete och jobbar ständigt med förbättringar i alla led. 

Lokalen var en fantastisk dröm och så vackert utsmyckat. Julstämningen var total. Mer om denna fantastiska kväll går att läsa om hos Diana.

Vi kommer nu fram till dagen recept som är en inspiration av en av Dianas rätter som hon serverade den här fina kvällen.

  Vi var alla eniga om att Studio Watz var en grym lokal.

Vi var alla eniga om att Studio Watz var en grym lokal.

  Som ni ser så har vi härliga skratt vid bordet.

Som ni ser så har vi härliga skratt vid bordet.

Kött"fria"bullar med smak av kanel

Eftersom jag äter vego så föll en av hennes 5 rätter bort, köttbullar med smak av kanel. Vi hade dessutom en jätte trevlig servitör som lirkade till mig några av Floras veganska rätter. Perfekt så jag saknade verkligen inget. Men nu till saken, jag blev så sugen på att göra min egen variant av Dianas köttbullar. Sagt och gjort här kommer min version av kött"fria"bullar.

Det är dessutom ett lätt recept som går fort att göra. Det kan absolut vara ett alternativ för er som tänker bjuda på lite plock den 2:a advent.

Huvudingrediensen är Pulled Oats och det var en riktig fullträff att göra bollar på.

Pulled Oats är gjort på bl.a havre och protein halten är t.o.m högre än kyckling WIN WIN och för de som säger att vego inte mättar och inte ger tillräckligt med protein är nu motsatsen bevisad. Dessa mättar på riktigt.

Pulled oats är inte glutenfritt eftersom det är skillnad på rent havre och vanligt, det du köper i den vanliga hyllan för gryn och mjöl. Jag hittade ett fantastiskt glutenfritt*  ströbröd som är gjort på brunt råris som jag köpte på Goodstore ( vegansk livsmedelsbutik på Söder i Stockholm, tyvärr stängt sin webbshop) Jag är helt såld på det här ströbrödet och känner att jag kommer få massor med användning för det.

Eftersom detta ströbröd är helt nytt för mig så vet jag inte var man kan köpa det annat än på Goodstore. Blir något att forska i. Byt till vallfritt ströbröd men det måste fungera som vanligt ströbröd.

Recept:

KÖTT"FRIA"BULLAR MED SMAK AV KANEL ( V )

Ca 18 - 20 bollar

Sätt ugnen på 175 °C

En förpackning a´ 240 gram pulled osts 

  • 1 dl ströbröd* (  glutenfritt eller vanligt)
  • 0,5 dl Imat fariche OATLY
  • 0,75 dl växtmjölk ( mandelmjölk)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk tamari
  • 1 tsk malen kanel
  • Chia - ägg ( tex. Risenta )
  • 1 tsk fiberhusk ( tex. Lindroos )

Blanda Imat fraîche och växtmjölk med ströbröd. Blanda ner grönsaksfond och kanel. Ställ åt sidan så länge. Blanda ett Chia - ägg.  (1 msk chia mjöl och 3 msk vatten)

Mixa Pulled oats i en matberedare några varv. Den ska bara finfördelas och inte bli slät. Hacka lök och vitlök, stek mjuk i några minuter på medium värme i en msk olja. Tillsätt tamari mot slutet och ta av stekpannan från värmen. 

Häll ner Pulled oats och lök/ vitlök i bunken med ströbröd blandningen.

Tillsätt chia ägg och fiberhusk. Nu arbetar man färsen för hand. Ställ att svälla ca 10 - 15 minuter. Färsen blir fast och fuktig som är lätt att forma till bollar.

Forma bollar och stek på medium värme i smak neutral kokosolja från glasburk ( inte den med silver papper ) Stek ca hälften och sedan den andra halvan av satsen. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och lägg bollarna på plåten. Efterstek i ugnen i ca 10 - 12 minuter. Låt bollarna svalan lite innan servering. 

Dessa går utmärkt att göra i förväg och värma i en stekpanna på svag värme i lite extra olja eller i ugnen på 150°C.

Eftersom jag serverar dessa som plockmat så fungerar det perfekt att servera dem kalla eller ljumna.

 

RÖDKÅL MED INGEFÄRA OCH NEJLIKA ( V+Gf )

 

  • 1/4 del rödkål
  • 2 stjälkar grönkål
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • Ca 1 cm färsk ingefära, riv fint
  • 2 - 3 msk russin
  • 2 msk rostad mandelflag
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 msk kallpressade rapsolja
  • salt & peppar
  • nypa malen nejlika

Skölj rödkålen och riv den på en mandolin eller liknande tunt. skölj och riv av grönkålen från stammen, riv grönkålen i bitar ( stammen ska ej vara med ). Blanda dressingen och häll över rödkåls strimlorna. Massera kålen mjuk med dressingen och tillsätt mandel och russin. Låt den färdiga kålen mogna något i smaken. 

  Det gör inget att de är snygga att titta på.

Det gör inget att de är snygga att titta på.

  Servera gärna i små portionsskålar.

Servera gärna i små portionsskålar.

Servera bollarna i små skålar med kål i botten och bollarna på toppen.

Kommer upp med ost del 2 i helgen och eventuellt något annat gott.

Hoppas ni får en fantastisk helg och advent // Tina

MER ATT LÄSA:

Lika gärna nedan på hjärtat om du gillar inlägget <3

Vegansk ostbricka - Del 1

Hej på er! En finfin ostbricka är inte fel till julbordet, eller vad säger ni? Ett helt igenom vegansk dessutom. Därför bjuder jag på några fina recept i tid så ni hinner göra er egen ost inför jul. 

Vegansk ost kan vara himla gott - jag lovar

Visst kan och borde den som väljer att äta helt vego få njuta av en god ost eller ostbricka i goda vänners lag. Dessa är relativt enkla att göra. Den här gången blir det både fermenterade och icke fermenterade ostar. Det olika smaksättningarna lyfter verkligen i osten. Tveka inte att testa egna smakvarianter på själva bas - osten. Ta gärna fram ostarna en liten stund innan servering. Addera din ostbricka med frukt, kex, marmelad och god dryck. Ostarna håller ca 1 vecka i kylen. 

Det är lite att tänka på som jag staplar upp innan vi går på själva recepten.

DU BEHÖVER I STEG ETT

För att få rätt smak i osten behöver man fermentera den innan man tillsätter smaksättning. Nötterna blötläggs över natten, mixas med vatten och probiotika. För att sedan fermenteras i minst 24 h. 

 

Idag får ni ta del av två recept.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1314.jpg

Recept:

 

FERMENTERAD OST

Räcker till 2 ostar

  • 4 dl naturella cashewnötter
  • 1 kapsel probiotika
  • 1 + 0,5 dl vatten

Blötlägg cashewnötter i minst 6 timmar eller över natten. Skölj sedan ordentligt i rinnande kallt vatten.  Lägg nötter och 0,5 dl vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt eventuellt 0,5 dl vatten extra, om det behövs. En höghastighets maskin behöver mindre vätska. Nu är det dags för probiotika. Ta isär kapseln och häll i innehållet i maskinen.. Mixa några varv till. Lägg en ostduk i en trådsil som ligger över en passande bunke. Lägg ostmassan på ostduken och dra ihop duken och forma osten. Se till att förslut ordentligt och lägg en tyngd ( glasburk med lock fylld med ljummet vatten ) över så att överflödig vätska kan rinna ner i bunken. Ställ anordningen på en dragfri och varm plats i ca 24 timmar upp till 48 h.

Har du en torkugn så ställ in den där på 42°C i 24 h

Med torkugn så ökar syran och smaken upplevs mer intensiv. Här behöver man smaka av mer när man smaksätter. 

Smaksättning nr: 1

TRESORTERS PEPPAROST ( V+Gf + Raw )

0,5 batch cashew bas ost

  • 0,5 tsk hel svart, grön och rosépeppar, hälften i osten och resten att toppa med.
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 msk näringsjäst ( Bjäst )
  • 0,5 äppelcidervinäger
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt

Lägg samtliga ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Lägg i en bit plastfolie  i en form som mäter ca 5 cm och lägg mortlad  peppar ( alla tre ) i botten. Lägg i osten och strö på resterande peppar. Förslut osten och forma till toppen av osten lite. Ställ i kylen att mogna i smaken minst 6 timmar.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1304.jpg

Smaksättning nr: 2

FERMENTERAD SPOLFORMAD  OST MED ÖRTER (V+Gf+Raw )

 

Ta nu andra hälften av bas - osten och smaksätt med ingredienserna nedan.

 

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk vitmisopasta
  • 0,5  msk citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 - 2 msk torkade örter* att rulla osten i ( tex. oregano, gräslök, timjan, persilja, rosmarin ) 

Blanda alla ingredienser ordentligt med osten. Lägg sedan ett smörpapper plant och strö på hackade torkade örter. Forma ostmassan så den blir spolformad och rulla i örterna. Förslut smörpappret runt om och lägg osten att mogna minst 6  timmar i kylen. 

 

*TORKADE ÖRTER: Här väljer man fritt efter smak och tycke.  

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1308-2.jpg
 

Ha en fin kväll / Tina

Vegetarisk Jul - Gubbröra för de gröna

Julen är verkligen på intåg och den 1.a advent är idag. Jag har några goda och säkra kort när det gäller julmat och även en och annan söt dessert. Men jag vill gärna lägga till några nya rätter. Som denna som blev så lyckad och god. En grön gubbröra med både smak och härlig konsistens. 

Gubbröra för den som väljer vegetarisk

Traditionell gubbröra innehåller ansjovis eller matjessill. Dessutom oftast kokt ägg. Men det går ju fett bort om den ska kunna kvala in som en grön sådan.

Jag tänker absolut lägga till den här som en självklarhet när det vankans helg & högtid. Eller snarare när som helst när suget sätter in.  

Först och främst så behövs en sats inlagd ostronskivling. 

Har du bara den redo så går resten som en dans. 

Resept:

DEN GRÖNA GUBBRÖRAN ( V+ Gf )

  • 100 gram fast tofu
  • 0,5 dl vegansk majonäs ( gör egen )
  • 1 dl imat fraîche Oatly
  • 2 nypor kala namak ( svart indiskt salt )
  • 0,5 röd lök
  • 1 msk kapris ( hacka smått )
  • 1 sats inlagd ostronskivling
  • en knippa dill och gräslök
  • salt och vitpeppar

Skär tofun i små kuber, hacka kapris, rödlök, dill och gräslök. Blanda ihop imat och majonäs. Rör i kala namak och resterande ingredienser. Smaka av med salt och vit peppar. Ställ den sedan gärna över natten i kylen för att mogna i smaken.

 VEGETARISK GUBBRÖRA

VEGETARISK GUBBRÖRA

 SERVERA GÄRNA &nbsp;VEGETARISK GUBBRÖRA PÅ ETT GOTT FRÖKNÄCKE .

SERVERA GÄRNA  VEGETARISK GUBBRÖRA PÅ ETT GOTT FRÖKNÄCKE .

TIPS FÖR JULENS SÖTA 

Fin 1: a advent på er // Tina