Kikärtsvåffla serverad med rökig morot och dill/ kapris röra

Hej, jag vet - jag tänkte inte ha så här långt avbrott i bloggandet men semestern tog verkligen fart och varje dag har gått utan att jag har ägnat tid till datorn. Jag har absolut lagat mat och knåpat med nya recept men kameran har legat kvar i väskan och utan bilder inga inlägg. Men det kommer definitivt komma upp på bloggen vad det lider. 

kikartsvaffla-grontvarjedag.jpg

Kikärtsvåffla med god topping

Dessa är inte fel alls så här i sommartider. Jag har lagat dem ett antal gånger, både i tid och otid sedan i våras. Receptet ingick i en fin sommarbuffé som jag gjorde till Vegomagasinets Vår/ Sommar nummer och nu är dags att dela med mig av våfflorna även här på bloggen.

ingredienser 

 Våffla

 ca 8 st

  • 3 dl kikärtsmjöl* 
  • 1 dl rismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk tabasco
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 1 tsk Lökpulver
  • 3 dl vatten, om smeten är trög tillsätt ca 0,5 dl mer vatten

* olika fabrikat av kikärtsmjöl kan absorbera olika mängd vatten. Vid behov öka på vattenmängden. 

Rökig morot

Sätt ugnen 150°C

  • 3 morötter
  • 1 tsk dulse flingor
  • 1, 5 tsk "smoked” Rökt salt
  • 0,5 tsk vitlöksalt
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm rökarom
  • 1 msk citronjuice
  • 1/2 tsk krossade vitpepparkorn

 

Dill och kapris röra

  • 1 fpk. vegansk cream cheese
  • 1,5 msk hackad kapris
  • 1 schalottenlök, 1/2 i Cream Cheese och resten som topping
  • 3 krm tabasco
  • 2 msk citron + skal från halv citron
  • 3 msk hackad dill
  • smaka av vitpeppar och salt

 

instruktioner

Våffla: Mixa alla ingredienser och låt vila i minst 1 timme. Pensla våffeljärnet med kokosolja och gör våfflor. Dessa går att förbereda innan och värma upp eller servera kalla.

 

Rökig morot: Skölj och hyvla morötterna på längden. Gnid in alla torra kryddor på morotsremsorna. Blanda oljan med citronjuice och rökarom. Blanda runt och lägg remsorna i en ugnssäker form. Täck om med ugnsfolie och ställ in i ugnen på 150°C i 40 minuter. Känn att de är mjuka rakt igenom. Det får inte vara mosiga. Låt svalan

 

Dill och kapris röra: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar. Ställ kallt till servering.

 

Montering: Lägg en klick röra på våfflan med avokado, toppa med hackad lök, dill och lite pressad citron.

vegansk-sommarbuffe-recept-grontvarjedag

Här ser ni delar av min buffén från Vegomagasinet. 

Hoppas ni alla har en riktigt god och fin sommar var ni nu än befinner er och gör. Jag laddar för hösten och tänker att jag ska steppa upp mitt bloggande ordentlig med regelbundna inlägg när semestern är slut.

Hoppas ni hänger på och fortsätter titta in hos mig. Om ni vill och har lust så får ni gärna lämna ett avtryck med en kommentar om vad ni önskar se mer av i bloggen. Fortsatt bara recept, kanske mer privat, hälsa, skönhet..... Bara önska.

Hej så länge/ Tina  

Vegansk Frittata med zucchini

Hej på dig! Så blev det lov igen. Veckorna bara stack i väg och helt plötsligt var påsklovet ett faktum. befinner mig just nu i Tunisien och mår inte direkt dåligt av lite sol och värme. Hoppas du njuter och har det fint med familj och vänner.

Veckan innan påsk var jag på ett roligt och intressant sötpotatis event/ workshop. Jag tänker berätta mer om det i ett kommande inlägg. Vem älskar inte sötpotatis och hur användbar är inte den knölen. Så självklart vill jag berätta mer om sötpotatisen från North Carolina. Men idag ska vi ägna oss åt en frittata istället, långt borta från all söt choklad och påskgodis. 

Frittata är egentlige baserad på ägg  

Men här har jag gjort den på kikärtsmjöl istället. Smeten har fermenterats i 48 timmar ovanför mitt kylskåp. När jag tog fram den idag så  bubblade den som en surdeg och luktade lätt syrligt. Ok, nu kanske ni tänker, vem har tålamod att fermentera smeten innan man vill ha en enkel bondomelett/ frittata. Men den blir iallafall lite godare och djupare i smaken och är därför värt besväret. Eller varför inte förbered under veckan för att äta en lite lättare middag någon dag senare. 

Servera denna med bröd och sallad som en komplett måltid eller skiva upp den och servera på en buffé eller som en del i en tapas.  


Vegansk Frittata med zucchini - grontvarjedag

Vegansk frittata med zucchini

2 portioner eller som tillbehör till 4

ingredienser

  • 100 gram kikärtsmjöl
  • 150 ml vatten

instruktioner

Sterilisera en burk genom att koka den i vatten i ca 5 minuter. Det måste vara en glasburk som tål att kokas. Eftersom smeten kommer att fermenteras så måste allt vara ordentligt rent. 

Alternnativ: Ställ in burken i en uppvärmd ugn på 125°C. Låt de stå inne ca 10 minuter och lyft ut den ur ugnen.  OBS det måste vara en burk som tål värme.

Blanda mjöl och vatten och täck toppen med en liten kökshandduk / ost duk.

Ställ den på en varm plats, kanske du har varmast i skåpet ovanför kylen precis som hos mig.

Efter 48 timmar:

GRÖNSAKER: Förbered, skölj och skär i bitar

  • 1 zucchini
  • 5 - 6 cocktailtomter

Värm ugnen till 175 °C 

Skär zucchinin i skivor och halvera tomaterna. Ringla på lite olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 - 25 minuter. 

NÄSTA STEG: Stek lök och vitlök

  • en mindre gul lök
  • 2 - 3 vitlöksklyftor

Hetta upp en stekpanna med kokosolja/ valfri olja och stek löken utan att den tar färg på mellan värme. Hacka vitlöken smått med en kniv och rör ner i löken. När löken är klar så dra pannan från spisen.

GÖR FRITTATA:

Värm upp en stekpanna som mäter ca 15 - 18 cm ( Ja 20 cm går bra det med) Lägg i löken och vitlöken, fortsätt att lägga i zucchinin och tomathalvor omlott så det täcker hela pannan. salta och peppra lätt. Rör om i smeten och häll i den jämt över alla grönsaker i pannan. För att du ska kunna vända på frittattan så är det viktigt att värmen är på medium mot lågt och låt smeten helt stanna och bli fast. Vicka lätt på smeten och låt smeten hela tiden rinna ned mot kanterna. När den har satt sig så lägg ett fat som täcker pannan och smörj fatet lätt med olja för att frittatan ska glida lätt ner i stekpannan igen.  När den är helt fast så ställ in hela pannan i ugnen ( stekpannan måste tåla ugnsvärme ) och efterstek på 150 °C i ca 5 - 10 minuter. 

Servera med rostat bröd, oliver, rödlök, ruccola och en olja/ vinäger vinägrett.  

FETA - VEGO-4.jpg
FETA - VEGO-2.jpg

Om ni ska göra en dessert denna påsk så gör min PAVLOVA.

Ha en superfin Lördag! 

 Allt gott / Tina

Tapas bollar med dipp - Vegan

Jaha då var det redan Fredag igen. Idag kavlade jag upp armarna och började rensa ordentligt här hemma. Ett projekt jag har skjutit på allt för länge. Men nu är jag igång och jag kommer inte sluta förens jag har ordning på allt. Både en del Porslin, kläder och böcker kommer jag bära i väg till myrorna. Det finns inget bättre än när man har skapat space med vetskap om att inte varje utrymme svämmar över av saker man varken behöver eller vill ha.

Hos mig finns det forfarande kvar kläder och prylar från tiden när mina barn var små. Min yngsta är idag 15 år.... Så nog är det hög tid att rensa. Nu bor jag i villa och har både en stor källare och vind så det har liksom varit en ursäkt för att gömma undan sådan man inte längre behöver. 

Goda bönbollar serverade med vitlöksdipp

Jag hade tänkt lägga ut detta inlägg tidigare idag men det hanns inte med. Men för den som tänker servera plock och smårätter i helgen borde också göra dessa. Det är så värda att tillaga

Tapas Fredag - grontvarjedag.jpg

Bönbollar med vitlöksdipp

ca 20 st

ingredienser

  • en burk stora vita bönor à 400 gram
  • 2 skivor dagsgammalt bröd ( ljust surdeg / glutenfritt )
  • 1,5 dl växtmjölk
  • 1 dl rostade mandlar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1/2 citron - skal & saft
  • 0,5 msk grönsaksfond eller 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • smaka av med svartpeppar

instruktioner

Sätt ugnen på 175°C.

Rosta mandlar med en nypa flingsalt i het panna. rör hela tiden.

Repa sönder brödet och lägg ner i växtmjölk i ca 10 minuter. Häll av spadet från bönor ( behåll spadet till vitlöksås) och lägg ner bönorna i en matberedare. Mixa några varv så bönorna hackas sönder. Krama ur brödet och lägg ner de och resterande ingredienser i matberedare och mixa till en färs.

Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila i ca 10 minuter. Forma små bollar och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper penslad med olivolja.

Skaka lätt på plåten fram och tillbaka så bollarna täcks med olja. Sätt in plåten i ugnen och grädda på 175°C i ca 20 minuter. Vänd runt på bollarna några gånger medan de gräddas.

Vitlöksdipp: 

ca 2 dl

  • 3 st vitlöksklyftor med skal
  • 1/2 dl bönspad ( från vita bönor )
  • 1/2 citron rivet skal och saft
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk torkad timjan, mal fint
  • 1,5 - 2 dl rapsolja
  • salt och svartpeppar

koka upp vatten i en liten kastrull och lägg ner vitlöksklyftorna. Låt sjuda i ca 5 minuter. häll av vattnet, låt klyftorna svalna och pilla bort skalet. Mosa vitlöken med en gaffel. Blanda ihop bönspad, vitlök, dijon, citronskal, citronsaft och fin mortlad torkad timjan i högbunke.

Häll oljan i en tunnstråle ner i bunken medan stavmixen arbetar. Börja med att vicka stavmixen fram och tillbaka till majonäsen börjar tjockna. låt stavmixen jobba till majonäsen är tjock och fyllig.

Tapas Fredag - grontvarjedag-3.jpg

 

Dessa med flera andra smårätter gjorde jag till Vego Magasinets special numer VIN & VEGO i höstas. Jag tänker dela med mig av några fler av dessa smårätter den närmsta tiden. 

 

Trevlig start på helgen // Tina

Ostbricka vegansk - Del 2

Hej! självklart så kommer nu äntligen del 2 av min ostbricka. För nu är det  dags att ta del av det resterande recepten. Dessutom för er som gillar OST så vill jag bara berätta att det kommer komma mer av det framöver. Ja testar att göra olika alternativa veganska ostar och när jag är nöjd med resultatet så kommer det upp här på bloggen.

Idag så behöver vi cashewnötter, kikärtsspad och tryffelolja och kryddor. Vidare så behövs örter och plant yoghurt till kräm osten.

Vi avrundar med krispiga saffrans mandlar med en hint av cayennepeppar.

Jag har valt cashewnötter uteslutande eftersom det är tillgängligt överallt. Det går självklart använda en mängd andra nötter men inledande så tycker jag cashewnötter är lätta att arbeta med, de är lätta att mixa släta och krämiga i konsistensen.

Kikärtsspad är kanske en oväntad ingrediens i ost men används flitigt i olika utländska recept. Framförallt i USA. Är man känslig för tryffelolja och inte gillar smaken så föreslår jag att man ökar på med näringsjäst, någon tsk citronjuice, 0,5 tsk vitlöks & 0,5 tsk lök pulver. Den som framför allt inspirerar mig när det kommer till vegansk ost är  Julie Piatt och hennes bok, This cheese is nuts. Men tyvärr krävs en torkugn till hennes recept så jag har inspirerats av hennes bok och sedan gjort om för att det ska passa till det flesta.

Ostbricka del 2

Första osten är en ost som vi gräddar i ugnen som innehåller kikärstspad, tryffelolja och neutral kokosolja. YES det här blir så bra. 

Ostbricka del 2

cashew tryffel  ( v +gf )

2 st a 5 cm runda Ramekin / ugnsformar

Sätt ugnen på 160°C

ingredienser

  • 2,5 dl naturella cashewnötter, blötlägg över natten
  • 0,75 dl kikärtspad ( fån tetra/ burk )
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 tsk näringsjäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smält kokosolja + 1 tsk för att smörja formarna

instruktioner

Skölj Cashewnötter ordentligt efter de har varit blötlagda. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa massan slät, stanna maskinen emellanåt och skarpa ner från kanterna. När smeten är slätt, smörj två formar med kokosolja. Klipp ut 4 st cirklar av bakplåtspapper i storlek som passar de två formerna. Vidare så behövs två remsor som täcker runt kanterna på formerna

Täck nu botten med varsitt runt bakplåtspapper och skopa i ostsmet. När smeten är jämt fördelat i båda formarna lägg på det två resterande bakplåtspapper klippta som cirklarna på toppen. 

Ställ i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut osten ur ugnen och ta bort  papper från toppen, vänd på ostarna och ställ på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Lyft av formen ock ta bort allt bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda i ca 20 - 25 minuter ytterligare.  När osten är färdig ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Lägg sedan ostarna i en tätslutande burk / form med lock och ställ in i kylen och mogna till i smaken i två dygn.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1327-2.jpg

Nu går vi vidare till nästa ost

cream cheese med örter ( v+raw + gf )

ingredienser

  • 2 dl naturella cashew nötter, blötlägg över natten
  • 3 msk plant yoghurt ( se recept nedan eller använd köpt )
  • ca 0,5 dl vatten
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk vit miso
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 - 2 msk hackad gräslök
  • 1 - 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt

instruktioner

Skölj nötterna ordentlig och lägg alla ingredienser i en mixer, uteslut örterna i detta steg.. Mixa slät, stanna maskinen  emellanåt och skarpa ner från kanterna. När osten är krämig och slät rör i hackade kryddor och ställ in osten i kylen för att mogna i smaken.

Se min smaksättning som en vägvisare men lås er inte vid det. Har du ingen vit miso så hoppa över det. Vad som framförallt är avgörande i osten är näringsjäst och tillsatt syra. Äppelcidervinäger och citron fungerar båda bra, både enskilt men också tillsammans. Vitlköks pulver är att föredra framför färsk eftersom den kan bli lite för skarp i osten. Lökpulver lyfter hela receptet och knyter samman smakerna. 

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1302.jpg

Kryddiga mandlar

ingredienser

  • 2 dl mandlar utan skal
  • 1 kuvert saffran 
  • en knivsudd cayannpeppar
  • 1 msk neutral kokosolja
  • flingsalt

instruktioner

Smält kokosoljan i en stekpanna på medium värme. Ha i mandlar och saffran och rör hela tiden så det inte bränns. Detta tar några minuter. Mot slutet pudra på cayennepeppar och rör om några var till.

Flytta över mandlarna på ett fat som är täckt med hushållspapper. Smula på flingsalt och vänd runt något varv. Låt svalna helt och flytta över till en burk. 

Ostbricka vegansk - Del 2-grontvarjedag- 1349.jpg

Gör egen yoghurt

Detta blir en tjock Grekisk yoghurt

ingredienser

  • 2 dl cashewnötter
  • 1,25 dl vatten 
  • 1 kapsel probiotika

instruktioner

Blötlägg cashewnötter i minst 4 timmar och skölj dem sedan ordentligt. Lägg nötter och vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt probiotika och mixa några varv till. Häll över yoghurten i en ren glasburk som rymmer 1 liter & förslut öppningen med en ostduk och gummiband.. ställ vid en dragfri varm plats i ca 24 - upp till 48 timmar. Rör i salt när yoghurten är klar och ställ in den i kylen föraatt mogna ytterligare i smaken. Den både tjocknar och syran ökar efter hand sonden står i kylen. håller 5 - 7 dagar i kylen.

Denna yoghurt adderar lätt syrlighet i ostar.

Hoppas ni har en fin Lucia idag / Tina

 

 

Missa inte del 1 Av min ostbricka:

Hej så länge // Tina

Vegansk ostbricka - Del 1

Hej på er! En finfin ostbricka är inte fel till julbordet, eller vad säger ni? Ett helt igenom vegansk dessutom. Därför bjuder jag på några fina recept i tid så ni hinner göra er egen ost inför jul. 

Vegansk ost kan vara himla gott - jag lovar

Visst kan och borde den som väljer att äta helt vego få njuta av en god ost eller ostbricka i goda vänners lag. Dessa är relativt enkla att göra. Den här gången blir det både fermenterade och icke fermenterade ostar. Det olika smaksättningarna lyfter verkligen i osten. Tveka inte att testa egna smakvarianter på själva bas - osten. Ta gärna fram ostarna en liten stund innan servering. Addera din ostbricka med frukt, kex, marmelad och god dryck. Ostarna håller ca 1 vecka i kylen. 

Det är lite att tänka på som jag staplar upp innan vi går på själva recepten.

DU BEHÖVER I STEG ETT

För att få rätt smak i osten behöver man fermentera den innan man tillsätter smaksättning. Nötterna blötläggs över natten, mixas med vatten och probiotika. För att sedan fermenteras i minst 24 h. 

 

Idag får ni ta del av två recept.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1314.jpg

Recept:

 

FERMENTERAD OST

Räcker till 2 ostar

  • 4 dl naturella cashewnötter
  • 1 kapsel probiotika
  • 1 + 0,5 dl vatten

Blötlägg cashewnötter i minst 6 timmar eller över natten. Skölj sedan ordentligt i rinnande kallt vatten.  Lägg nötter och 0,5 dl vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt eventuellt 0,5 dl vatten extra, om det behövs. En höghastighets maskin behöver mindre vätska. Nu är det dags för probiotika. Ta isär kapseln och häll i innehållet i maskinen.. Mixa några varv till. Lägg en ostduk i en trådsil som ligger över en passande bunke. Lägg ostmassan på ostduken och dra ihop duken och forma osten. Se till att förslut ordentligt och lägg en tyngd ( glasburk med lock fylld med ljummet vatten ) över så att överflödig vätska kan rinna ner i bunken. Ställ anordningen på en dragfri och varm plats i ca 24 timmar upp till 48 h.

Har du en torkugn så ställ in den där på 42°C i 24 h

Med torkugn så ökar syran och smaken upplevs mer intensiv. Här behöver man smaka av mer när man smaksätter. 

Smaksättning nr: 1

TRESORTERS PEPPAROST ( V+Gf + Raw )

0,5 batch cashew bas ost

  • 0,5 tsk hel svart, grön och rosépeppar, hälften i osten och resten att toppa med.
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 msk näringsjäst ( Bjäst )
  • 0,5 äppelcidervinäger
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt

Lägg samtliga ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Lägg i en bit plastfolie  i en form som mäter ca 5 cm och lägg mortlad  peppar ( alla tre ) i botten. Lägg i osten och strö på resterande peppar. Förslut osten och forma till toppen av osten lite. Ställ i kylen att mogna i smaken minst 6 timmar.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1304.jpg

Smaksättning nr: 2

FERMENTERAD SPOLFORMAD  OST MED ÖRTER (V+Gf+Raw )

 

Ta nu andra hälften av bas - osten och smaksätt med ingredienserna nedan.

 

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk vitmisopasta
  • 0,5  msk citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 - 2 msk torkade örter* att rulla osten i ( tex. oregano, gräslök, timjan, persilja, rosmarin ) 

Blanda alla ingredienser ordentligt med osten. Lägg sedan ett smörpapper plant och strö på hackade torkade örter. Forma ostmassan så den blir spolformad och rulla i örterna. Förslut smörpappret runt om och lägg osten att mogna minst 6  timmar i kylen. 

 

*TORKADE ÖRTER: Här väljer man fritt efter smak och tycke.  

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1308-2.jpg
 

Ha en fin kväll / Tina