Sommarens godaste Jordgubbspaj med lemon curd och pistagenötter - Raw food

Jordgubbspaj kan vara sommarens godaste dessert.  Denna har dessutom smak av mellanöstern - Lemoncurd, mandel, rosvatten och pistagenötter. Hur låter det?  I mitt tycke alldeles underbart gott.

Jordgubbspaj till midsommar 

Denna gör garanterat succé till midsommar så spar receptet - lättast via Bloglovin 

Jordgubbpaj med lemoncurd och pistagenötter - Raw food_-3.jpg

Jordgubbspaj med lemon curd och pistagenötter

ca 7 st

Lemon curd

ingredienser

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosmjölk ( Änglamark ekologiska )
  • 3 msk växtmjölk, mandel eller vatten
  • 2 hela citroner och skal
  • en nypa salt
  • 3 msk agave
  • 2 msk kokosolja
  • 0,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 kapsel betakaroten - för den gula färgen*

 

instruktioner

Blötlägg cashewnötterna över natten. Skölj ordentligt på morgonen och lägg i en blender. Tillsätt kokosmjölk, saft från citron och växtmjölk mixa helt slät. Man behöver stoppa maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna. När den är helt slät så tillsätt resterande ingredienser och mixa klart. Fyll gärna upp fyllningen i en spritspåse och ställ kallt.

* Betakaroten är smaklös men ger den rätta gula färgen. Den ser först röd ut men medan den står inne i kylen så blir färgen gul.

Botten

ingredienser

  • 2,5 dl mandlar
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 4 mjuka dadlar ( ICA eko) , Kärna ur och hacka i bitar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • krm flingsalt
  • 1 - 0,5 msk mandelmjölk

 

instruktioner

Börja med att mixa nötterna tills de är grovhackade. Tillsätt resterande ingredienser och mixa klart. Det ska hålla ihop när det är klart. Dela degen i 6 - 7 bitar och tryck ut varje bit i en mini - muffins plåt. Ställ kallt i några timmar. 

 

Topping

ingredienser

 

  • 150 gram färska jordgubbar + 5-6 jordgubbar till dekoration
  • 0,5 msk rosvatten
  • ca 2- 3 droppar naturlig stevia eller 1 tsk agave ( går att utesluta )
  • 1,5 msk chiafrön
  • 2 - 3 msk hackad pistagenötter ( valfritt )

Instruktioner

Skölj och skär jordgubbarna i bitar. Mixa jordgubbar med rosvatten och agave/ stevia. Vispa i chiafrön och rör om några gånger under de 1:a tio minuterna. Ställ in och vila i kylen några timmar innan servering. 

 

Ta ut botten ur kylen och spritsa i fyllningen. Toppa med jordgubbssylt, skivade jordgubbar och hckade pistagenötter.

 

Jordgubbpaj med lemoncurd och pistagenötter - Raw food_-8.jpg

För dig som är uppmärksam så ser du att jag har förnyat och fräschat upp lite härinne.  Hoppas du gillar grönt varje dag's nya kostym! Jag har lite småfix kvar men kör på under tiden.  kategorier 

Ha en fin kväll / Tina

Midsommar - Raw kokos och jordgubbstårta

Till midsommar bjuder jag på kokos och jordgubbstårta. Kokos är mer eller mindre huvudingrediens i mångt och mycket jag gör i mitt kök. Jag använder allt från kokosmjölk, riven, olja, chips och yoghurt bl.a.  Det är framförallt mångsidigt och användbart i ett växtbaserat kök.

Vad kokos kan ha emot sig är den skarpa smaken som gärna tar ut alla andra smaker. Därför passar inte kokos till allt. Själv var min start sträcka till att fullkomligt älska smaken av kokos ganska lång, men när det väl hände så hände det verkligen. Att ha kokosmjölk i en gryta har inte varit något problem, snarare tvärtom. Men att smaksätta och ge smak av kokos i dessert, kakor, glass och tårtor har inte varit någon självklarhet för mig. Men nu tycker jag snarare att det är gott och fräscht.

Midsommar - Raw kokos och jordgubbstårta

Midsommar betyder jordgubbar och därför var det inte svårt att välja det som huvudingrediens i min tårta. Smaker som kokos, jordgubb, citron och sötad med lönnsirap låter väll alldeles underbart gott? Nedan kommer recept på min midsommartårta.

Midsommar – Raw kokos & jordgubbtårta--0404.jpg

Raw kokos och jordgubbstårta

15 cm form/ ca 8 bitar

Fyllning

ingredienser

  • en ask ca 250 gram  jordgubbar
  • 2 dl cashewnötter ( blötlägg minst 6 timmar )
  • 1 tetra kokosgrädde / mjölk ( låt ligga i kylen över natten, ta sedan grädden men uteslut vätskan)
  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl kokosolja ( smält i ett vattenbad )
  • skal från hel citron + saften från 1/2 citron
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt

instruktioner

Blötlägg cashewnötter i ca 6 timmar eller över natten. Skölj dem sedan ordentligt och lägg i en mixer tillsammans med resterande ingredienser, uteslut kokosoljan i detta sked. Mixa helt slät, tillsätt kokosoljan och mixa klart. Ställ åt sidan så länge.

Botten

ingredienser

  • 1,5 dl mandlar
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 0,5 riven kokos
  • 1,5 msk kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 10 st dadlar ( ICA Eko)
  • nypa flingsalt

instruktioner

Lägg alla ingredienser i en matberedare och arbeta med pulsknappen till det går ihop men fortfarande har crunch. Klipp ett bakplåtspapper så de passar i en form som mäter ca 15 cm. Tryck ut botten och se till att trycka upp höga kanter längs formen. Botten ska nästan vara som en skål till fyllningen.

Häll i fyllningen, slå formen lätt på arbetsbordet, detta så bubblor försvinner och fyllningen fördelas jämnt.  Plasta in och ställ in i frysen. Låt vila ca 6 - 8 timmar.

Ta fram tårtan och ställ i kylskåpet några timmar innan du planerar att servera den. Dekorera med jordgubbar och valfria bär.

Botten fungerar som ett skal som är fylld med en alldeles fantastisk fluffig och len mousse.

Jag skulle vilja bjuda på lite länk kärlek till en fin bloggkollega, Annelie från Blomster och bakverk, hon både bakar grymma bakverk och tar fantastiska bilder.  Titta in hos henne så hittar ni hennes variant av raw cheesecake med smak av jordgubb.

Nu önskar jag er alla en fantastisk midsommarafton. 

Tack för ni tittar in här hos mig. Det betyder mycket för mig / Tina

Pepparkakans dag - 9/12 och en saffrans pannacotta

namnlöst-0432-e1492956988816.jpg

Pepparkakans dag firas varje år den 9:e December, det har man faktiskt gjort sedan 1996. Jag kan nog inte säga att jag direkt uppmärksammar eller ens märker av att det nästan varje dag är ny mat eller råvara som ska firas.

Pepparkakans dag är för de snälla

Det tycker jag är ett skäl nog att fira denna dag. För vi behöver nog alla bli lite snällare och ödmjukare.

Jag älskar bovetecrunch med smak av pepparkaka. Det för oss genast över till dagens dessert, som är en saffrans pannacotta som är toppad med ovan nämnda bovetecrunch, som i sin tur är doppad i smält choklad. Ni hör ju hur gott det låter.

SAFFRANS PANNACOTTA MED PEPPARKAKSCRUNCH ( V+ GF )

4 portioner

  • 0,5 dl havremjölk
  • 4 dl havregrädde
  • 0,5 gram saffran
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 msk kokospalmsocker
  • 2 krm agar agar pulver 

Agar agar behöver komma upp i 85°C för att lösas upp, därför är en termometer att föredra.

Blanda grädde, mjölk, socker och vispa i agar agar. Ställ kastrullen på plattan ( medium värme ) och rör hela tiden, ha gärna en termometer till hands och tempa så du vet att vätskan når 85°C. Låt sjuda under omrörning i ca 3 – 4 minuter. Häll upp i fyra glas eller skålar. Ställ i kallt i minst 2 timmar.

TOPPING ( Raw + V )

  • ca 1- 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka
  • 20 - 30  gram mörk vegan choklad

Smält alltid choklad på låg värme i vattenbad! Bryt i bitar & låt den försiktigt smälta ner. Doppa sedan bitar av granolan i   chokladen & lägg att stelna på bakplåtspapper. Ställ kallt.

Vid servering lägg på lite chokladgranola & pudra toppen med lingonpulver.

OBS man kan doppa nötter i choklad & smula lite pepparkakor som topping på pannacottan, om man inte vill göra granolan. Lite lingonpulver ger fin färg.

Istället för traditionella pepparkakor kan man bjuda på dessa, en raw pepparkaka med lingon"chia"sylt!

Hoppas ni får en fin fredag & bra början på helgen // Tina

Tårta med len chokladmousse - Vegan och Gf

Tårta förknippar man med grädde, vetemjöl och vitt socker. Men så behöver det inte vara. Den här tårtan är inte raw men inte heller traditionell. Den är vegan och ingredienserna är naturliga så långt det går. Moussen är lenaste len och smälter i munnen.

Tårta med choklad och bovete

Bovetemjöl, vilket är en ört och inte som det låter ett mjöl på vete, är naturligt glutenfritt och gifter sig utmärkt med choklad. Jag ville ha en botten utan dadlar, som jag ibland tycker tar över smaken för mycket. Idag använde jag aprikoser istället och  det blev perfekt. I moussen så har jag använt avokado, en så kallad jumbo avokado men det går ju utmärkt att byta till ca 2  - 3 vanliga beroende på hur stora de är.

Några saker som är bra att ha hemma!

  1. kakaosmör
  2. kokosolja kallpressad
  3. kakaopulver ( jag föredrar raw )
  4. torkade aprikoser
  5. bovetemjöl
  6. rissirap
  7. kakaonibs, krossade kakaobönor
  8. kokospalmsocker eller rårörsocker
TÅRTA-MED-LEN-CHOKLAD-MOUSSE-VGF-.jpg

Tårta med len Chokladmousse

VEGAN OCH GLUTENFRI

12 POTIONER / Rundform 15 cm

Fyllning:

  • 1 jumbo avokado eller 2 - 3 normala
  • 4 torkade aprikoser, salta kvarn blötlägg i ca 30 minuter
  • 50 gram kakaosmör
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja
  • 0,5 dl kakaopulver
  • 1 msk bovetemjöl, saltå kvarn
  • 3 msk (1/2 dl ) kokospalmsocker eller rårörsocker från salta kvarn
  • en nypa fling salt

Hacka blötlagda aprikoserna och lägg i en mixkanna/ matberedare tillsammans med avokado. Mixa så slät och tillsätt resterande ingredienser men vänta med kokosolja/ kakaosmör. Smält kokosolja/ kakaosmör i ett vattenbad. Häll ner olja/ smör i avokado/chokladmoussen, låt maskinen arbeta klart. Ställ kallt och gör botten.

Botten:

15 cm rundform med löstagbar botten

  • 3 dl valnötter
  • 6 aprikoser, SALTÅ KVARN
  • 2 msk bovetemjöl, SALTÅ KVARN
  • 1,5 msk kakaopulver
  • 1,5 msk kakao nibs ( hackade kakaobönor )
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk kokospalmsocker
  • en nypa flingsalt
  • 0,5 - 1 msk vatten eller växtmjölk

Hacka aprikoser och lägg de tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare, uteslut vatten/ växtmjölk i detta skede. Mixa crunchig och tillsätt först 0,5 msk vätska och tillsätt eventuellt 0,5 msk till. Smörj en form, 15 cm med löstagbar botten med kokosolja. Formklipp ett bakplåtspapper så det passar in i botten på formen.Tryck ut massan i botten och jämna till. Häll på fyllningen och ställ kallt i minst 6 - 8 timmar.

Chokladtopping:

  • 2 msk smält kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 2 -3 msk mrk rissirap
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • en nypa flingsalt

Smält kokosoljan i ett vattenbad och blanda ner resterande ingredienser. Rör ordentligt så allt blandats och det blir en len fyllning. Den tjocknar efterhand.

Ta fram tårtan och täck med chokladkräm. Avsluta med valfri extra topping. Jag valde en raw chokladkaka som är mörk från Pacari som jag hyvlade överst på tårtan.

NOTISER:  rårörsocker blandar man i smält kakaosmör/ kokosolja blandningen.

Om man vill göra tårtan helt nötfri så kan man byta ut valnötter mot rosta pumpa och solrosfrön istället.

Recept : Tina Mejri

Igår var jag på presslunch hos Risenta som alldeles snart lanserar grymma veganska och glutenfria halvfabrikat, jag vet, det låter som ett skällsord. Men med halvfabrikat, så menar de att de har gjort det enkelt för oss med färdiga biffar och bollar. Allt vi behöver göra är att tillsätta vatten, röra om och grädda eller steka.

De är verkligen goda, smarta och hjälper oss att få färdigt middagen på ett kick!

Jag återkommer med mer information om produkterna i ett kommande inlägg.

Hoppas ni har en fin fortsatt dag // Tina

GOD PAJ PÅ SJÄLVASTE ÄPPLETS DAG!

God fin söndag på er! Jag tänkte fortsätta att bjuda på lite mer höst! Kanelbulle hör ju faktiskt till hösten & äpplen är ju också en sådan sak som man starkt förknippar med hösten! Äpplen har inte alltid varit min favorit frukt men med åren har den kvalat in till en riktig topp 5. Gärna i en granola, paj, stekta rakt upp och ner med kokosolja, kanel & kokospalmsocker & mys snasket nr 1 jordnötssmör & skivor av äpple.

Hur är det med äpplen & er?

god-paj-pa-sjalvaste-applets-dag-5687
god-paj-pa-sjalvaste-applets-dag-5687

God efterrätt på äpplen tackar jag inte nej till!

Idag tänker jag dela med mig av något jättegott som har äpple som huvudingrediens! Den har jag gjort tidigare & är så himla god!

Denna är raw & naturligt sötad med lönnsirap.  Receptet hittar ni här!

Hoppas ni har en fin SÖNDAG // Tina