Frukost

    Grynfri chokladgranola med kokoschips

    Hej, Grynfri chokladgranola ska vi snacka om idag. Jag har lite smått minskat på gryn och säd i min kost eftersom jag mår bättre av att äta mindre kolhydrater. Jag samlar på mig vätska och får också ont i kroppen av att äta för mycket av olika gryner och sädesprodukter. Men jag tycker väldigt mycket om de  gryner och sädesprodukter jag normalt har i min kost att jag absolut inte kommer utesluta dem helt.

    Med andra ord är det inte så att jag skyr dem som elden men jag har absolut minskat på dem. Det betyder att jag just nu utesluter gröt till frukost och istället väljer andra alternativ. Frukost brukar jag förlänga fram till ca kl 11.00 och det är då jag alltså äter dagens 1:a mål mat. Har klockan börjat närma sig 12 så kan de bli mer lunch än frukost.

    Grynfri chokladgranola passar mig perfekt

    Den mättar mig och håller mig glad i flera timmar. Dessutom så tycker jag det är gott och lyxigt med syrlig kokosyoghurt, lite bär och en riktigt crunchig granola att toppa med.  Här hittar du recept på en cashew yoghurt. Idag kan man köpa både på Willys, Coop och ICA färdig ekologisk kokosyoghurt i portions förpackning och jag tycker inte det är en dag för tidigt.

    Grynfri chokladgranola med kokoschips

    ingredienser

    • 1,5 dl pumpafrön
    • 1,5 dl solrosfrön
    • 1,5 dl mandlar
    • 1 dl riven kokos
    • 1,5 dl Pekannötter
    • 1 dl Linfrö + 2 dl vatten
    • 0,5 dl kallpressad kokosolja smält
    • 0,5 tsk vaniljpulver
    • 0,5 dl kakao ( raw kakao )
    • 0,5 tsk Salt
    • 0,5 dl lönnsirap
    • Alternativ sötning:  3 msk fiber syrup gold

    instruktioner

    1. Dag 1 på kvällen: Blötlägg alla frön och nötter.
    2. Dag 1 på kvällen : skölj och lägg 1 dl linfrön i 2 dl vatten att svälla över natten. Obs: detta fungerar som bindemedel i granolan. Ska inte sköljas på morgonen.
    3. Dag 2 på morgonen: skölj alla frön och nötter och lägg i en matberedare och sätt på puls knappen och arbeta så att nötter och frön blir grova bitar.
    4. Blanda nötter och frön med salt, kakao, vaniljpulver och riven kokos. Rör om ordentligt.
    5. Smält kokosoljan i ett vattenbad och blanda med linfrö gelén och lönnsirap.
    6. Blanda slutligen ihop allt och rör så allt blandas om ordentligt.

    Grädda:

    Alternativ 1:

    Torkugn ( jag har en sådan )

    Bred ut granolan på två teflexpapper som ligger på varsin torkbricka. Sätt in i torkugnen på 63°C  första timmen och sänk sedan till 43°C. Detta torkar i lung och ro på ca 24 timmar. Efter ca 10 timmar tar jag bort teflexpappret och vänder på granolan och låter den gå klart.

    Alternativ 2:

    Vanlig ugn 50°C

    Sätt vanlig ugn på ca 50°C och bred ut allt på en ugnsplåt som är klädd i bakplåtspapper. Den kommer behöva stå inne i minst 20 timmar med luckan lite på glänt, detta för att ångan ska komma ut och ej stanna kvar i ugnen. Det är viktigt att granolan är absolut helt torr när den är färdig.

    Alternativ 3:

    Vanlig ugn 150°C / Varmluftsugn 120°C

    Gör på samma sätt som ovan men sätt ugnen på 150°C och låt plåten stå inne tills den är helt torr.

     

    Grynfri chokladgranola med kokoschips

    Varför tar det så lång tid?

    Alla frön och nötter är blötlagda i detta recept och då behövs den långa tiden för att de ska torka helt igenom. Om de har minsta fukt så riskerar de att börja mögla och det vill vi absolut inte.

    Är det nödvändigt att blötlägga?

    Förenklat kan man säga att nötter och frön innehåller en stor mängd antinutrienter så som lektiner och fytinsyra som gör att det hämmar näringsupptaget och försvårar matsmältningen. Vi behöver inte utesluta nötter och frön eftersom de innehåller både fett, proteiner, vitaminer och mineraler som är bra, men detta först efter vi aktiverat dem. Man aktiverar frön och nötter genom att blötlägga och sedan torka dem  för att väcker de till liv. Det gör så att vi kan tillgodogöra oss näringsämnena och för att det ska underlätta matsmältningen.

    Jag blötlägger oftast en större mängd nötter och frön som jag sedan torkar, vakumpackar och lägger in i frysen. Detta gör att hållbarheten ökar enormt. Man bör alltid förvara nötter och frön i frysan eller kylen.

    Granolan är verkligen god och crunchig och så värd att det tar lång tid att få den färdig. Men jag förstår att inte alla vill lägga den här tiden på en granola. Livet förts och det får inte vara svårare än man mäktar med. Därför så har jag alldeles snart uppe ett alternativ på en annan riktigt god granola bara en bråkdel av tiden att göra.

     

    Hoppas din vecka har börjat bra!

    PS: Läser du via bloglovin så missa inte mina tidigare recept som tyvärr inte uppdaterades.

    Glöm inte att titta in snart igen för veckan bjuder på ett och annat gott recept.

    Nedanför får du gärna lämna en kommentar… Jag hoppas innerligt att du känner att det har blivit mycket lättare att både läsa och ta sig runt här inne. Både Receptindex och kategorier är “äntligen ” i ordning. 

    Jag tror nog vi får en trevlig höst tillsammans / Tina