Huvudrätter/ Veganska recept

Marockansk Tagine – Veganskt glutenfri mat

Marockansk Tagine med ljuvliga smaker som är värmande och mjuka, inte sällan innehåller det saffran, kanel och ingefära. I denna fantastiska gryta möts en liten försiktig hetta med värmen och sötman som alla kännetecknar det marockanska köket. Jag tycker dessutom att den passar fantastiskt fint till årstiden. Serverad med lätta fluffiga gryn och söta russin som blivit mjuka genom att blötläggas.

Marockansk Tagine – mat som ångkokos långsamt under lock

Tagine är för Nordafrika vad gryta är för oss, en benämning på grym vardagsmat som tillagas allt i ett, i ett kokkärl och räcker till många. Tagine är det  klassiska kokkärlet som man förr i Nordafrika satte över öppen eld och det konformade locket gjorde att man kunde tillaga maten med lite vätska och koncentrera smakerna genom en form av ångkokning. Idag ser vi framför allt dessa kokkärl när maten ställs på bordet och serveras pga av att de inte är ämnade att tillagas i. Tagine stavas ibland tajine och det är alltså samma sak.

Torkad citron – Noumi basra eller Oman lemon

Är soltorkade små lime eller citroner. De får torka länge i solen för att bli helt torra och hårda. Smaken är intensiv och fint aromatisk. I mellanöstern och framförallt i Iran och Irak är de här stapelvara. I det nordafrikanska köket är inlagd citron mer dominerande men även denna torkade variant förekommer. Det förhöjer verkligen smaken i en gryta och bäst kommer den till rätta om man först sticker lite hål i den innan man tillsätter( skölj den först ) den i en soppa, grytan eller tagine. Om man istället maler den till ett fint pulver så är den god att toppa på en sallad eller blanda i en dressing. Mitt recept innehåller torkad citron och hittas nog bäst i butiker med brett mellanöstern sortiment, på Willys och kryddbutiker på nätet. Har du inte tillgång till torkad lime/ citron så fungerar pressad citron och rivet skal också fint i denna gryta.

Marockansk Tagine - Veganskt glutenfri mat

Marockansk Tagine ( v+gf )

4 portioner

ingredienser

Tagine

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlök solo eller 3 vitlöksklyftor
  • finhackat färsk röd chili
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1  tsk harissa eller sambal olek
  • 1 förpackning krossade tomater à 400 ml
  • 1 ⁄ 2 tsk hel spiskummin
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 kuvert saffran à 0,5 g
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 1 tsk torkad mald ingefära
  • 1  ⁄2 tsk mald kanel
  • 1 ⁄ 2 msk paprikapulver
  • 1 msk lantbuljong eller 1 grönsaks buljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 400 g sötpotatis, i 2 x 2 cm kuber
  • 1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
  • 1 dl gröna oliver
  • 1 1 ⁄ 2 msk pressad citron + lite rivet skal  eller en torkad citron
  • salt /svartpeppar

Till servering

  • hackad färsk persilja
  • 1 dl russin ( blötlagda i 20 minuter)

instruktioner

  1. Fräs gul lök, vitlök och chili i lite olivolja så att det mjuknar.
    Häll på vinägern och låt ånga bort. Rör ner tomatpuré och Harissa.
  2. Häll på krossade tomater, kryddor, buljong och vatten. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt sötpotatis och avsköljda kikärter. Koka i ytterligare ca 20 minuter. Håll koll så att sötpotatisen inte kokar sönder.
  3. Avsluta med att vända ner oliver, citronsaft + rivet skal samt smaka av med salt och peppar.
  4. Servera grytan med couscous, bulgur eller quinoa. Toppa med persilja och russin. En klick växt – yoghurt för den som önskar att mildra hettan något.

Marockansk Tagine - Veganskt glutenfri mat

Marockansk Tagine - Veganskt glutenfri mat

I helgen är det  Food and Wine på Stockholmsmässan. Jag kommer vara där idag; både för att visa mina labneh bollar i blogghörnan, se prisutdelningen på matbloggspriset och mingla runt lite.

Ha en fin helg / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar