Frukost/ Veganska recept

Chaikryddad granola en glutenfri frukost

En Chaikryddad granola som är fri från sädesslag och självklart glutenfri blev det till frukost idag! Jag måste erkänna att det verkligen är en favorit frukost för mig. Växtyoghurt eller en fräsch smoothie bowl, bär och granola som mättar, ger fibrer och smakar bara så gott.

Chaikrydda är värmande och passar till den mörka årstiden

Det behöver inte vara krångligare än att man använder en färdig balanserad chai blandning. Jag tycker att Yogi teet har en utmärkt i sin klassiska blandning som är i lösvikt och egentligen bara är grovt mortlade kryddor.

En snabb granola som sprider fantastisk doft medan den tillagas

Jag vet att inte alla har tillgång till en torkugn och då av praktiska skäl vill ha ett recept som är både enkelt och smidigt.

Jag har skrivit tidigare  att jag gärna aktiverar mina frön och nötter för att få ett ökat näringsupptag och för att de ska bli mer lättsmälta.

Men det är valfritt och mer parten av alla granola som görs i hemmen är inte på aktiverade nötter och frön. Min granola idag gör du på nötter och frön direkt från skafferiet eller frysen* som jag föredrar att förvara  nötter och frön i. Den tillagas i ugnen och är redo att förtäras strax efter gräddning. Om man bortser från att linfröna måste stå och svälla några timmar så är det här en snabblagad variant av de granola jag brukar göra.

* Att förvara nötter och frön i frysen gör att de förblir fräscha och förlänger hållbarheten.

Chaikryddad granola en glutenfri frukost

Chaikryddad granola ( v+gf )

ingredienser

5 dl färdig granola / sätt ugnen på 150 °C

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 dl frön ( 50/50 solrosfrön och pumpafrön )
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 msk fibersirap
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk fin mixa Chaikryddor
  • nypa flingsalt
  • 1 msk kokosolja
  • 1/2 dl naturella kokoschips, valfritt

instruktioner

  1. Skölj och lägg linfrö i blöt med 1 dl vatten i ca 6 timmar eller över natten. Hacka nötterna grovt och blanda alla ingredienser med linfrö/ vatten blandningen ( OBS skölj ej linfröna) Blanda om så allt blandas om ordentligt.
  2. Bred ut granolan jämnt på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda i ca 45 – 50 minuter. Känn efter  så den inte är fuktig. Låt den annars stå inne ca 10 minuter till.
  3. När granolan är färdig låt den svalan helt på plåten och fyll upp den i tätslutande glasburk.

Chaikryddad granola en glutenfri frukost

Chaikryddad granola en glutenfri frukost

Hoppas du har en trevlig Söndag framför dig /Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar