Huvudrätter

Internationella vegandagen och vegansk glutenfri mat

Igår var det Internationella Vegandagen och jag bjöd på självklart på vegansk glutenfri mat och ingen måltid vilken som helst! Mitt middagstips, som jag hoppas ni gör någon av dessa dagar, blev Grekiska bakade stora vita bönor toppad med vegansk fetaost. Tyvärr så kommer jag hålla lite till på fetaost receptet och det är inte för att krångla eller verka svår. Den är verkligen toppen god men jag vill testlaga mitt recept en gång till innan jag lägger upp det här. Min dotter är helt begeistrad av denna!

Vegansk glutenfri mat blir allt mer tillgänglig

Jag som bor i Stockholm tycker det är förhållandevis lätt att kunna få en måltid som är både utan gluten och vegansk. Ute i landet kanske det inte ännu har blivit lika lätt men det finns undantag där ute som bjuder på fantastisk växtbaserad mat. Själv hoppas jag att det snart kommer ett tillfälle att besöka denna lilla pärla i Mjölby. Om någon har varit där lämna gärna en kommentar så jag får höra vad du tyckte!

Det veganska köket en rejäl bibel fylld med 1700 växtbaserade recept

Ett litet boktips bara helt apropå; Mattias Kristiansson ( läs min intervju här )  som driver tidningen Matmagasinet Vego har gjort det igen! Han har gjort boken för alla som ska bli eller redan är vegan och vill ha en sammanhållande lunta som täcker alla områden inom det veganska köket. Du hittar honom på helgens stora  mässa VegoVision om du vill inhandla ditt ex på plats på Münchenbryggeriet i Stockholm eller så köper du den här Jag kommer i ett senare inlägg dyka ner djupare i boken och självklart bjuda på något recept som jag lagat ur boken.

 

Bakade vita bönor i mustig tomatsås ( v+gf )

4 – 6 portioner / sätt ugnen på 225°C

ingredienser

  • 460 gram stora vita bönor á två tetror stora vita bönor alternativ koka helst egna
  • 230 gram passerade tomater
  • 6 cocktailtomater
  • 1 banan Schalotten lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk oregano
  • ca 1/2 tsk chili flingor, valfritt om man vill ha lite hetta
  • 2 tsk olivolja

instruktioner

  1. Koka bönorna enligt anvisningarna eller använd köpta på tetra. Blanda passerad tommat, riven vitlök, hackad Schalotten lök, balsamvinäger, olja och kryddor i en bunke. Blanda sist i bönorna och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och svart peppar
  2. Olja in en form ca 15 x 20 cm och häll över bön och tomatröran. Skölj och halvera tomaterna och tryck ner lite lätt i bönorna.
  3. Ställ in ugnen på 225°C i ca 45 minuter
  4. Ta ut när ytan är gratinerad och låt svalna något.

 

Till serverade jag min feta ost, jag tycker absolut att man kan göra en enkel variant som alternativ på ca 1,5 dl blötlagda ( minst 4 h ) cashewnötter + 1 ldl vatten, 1 msk citron juice, 1 msk näringsjäst och 1/2 tsk  salt. Mixa allt till en len ost. Eller så gör man denna som är min favorit ost. Men min feta kommer absolut komma upp här.

Vidare så blev det sallad, oliver , bröd och dessa bollar som jag lagade men hoppade över fyllningen  och tomat ragun. Åh vad gott det blev allt tillsammans. Sök gärna i kategorin Veganska biffar som du hittar i sidmenyn för ett alternativ som passar dig. De här är också så värda att testa.

Internationella vegandagen och vegansk glutenfri mat

Internationella vegandagen och vegansk glutenfri mat

Hoppas du har en härlig helg framför dig / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar