Biffar & Burgare/ Veganska recept

Rotselleri och svampbiffar – dagens goda middagstips

Rotselleri och svampbiffar är dagens goda middagstips. Efter en vecka på Kreta med underbara vandringar, yoga och nya vänner så känner jag mig stärkt att ta emot hösten. Jag är ingen vän av kyla och känner redan en viss rädsla för vad komma skall. Men med hjälp av själavård och daglig motion så ska jag se till att göra denna höst så fin som det bara går.  Hur gör DU för att hösten skall vara din bästa tid eller är du en av dem som faktiskt har sin bästa tid nu?

Rotselleri är en fantastisk rotsak

Den är grym att ugnsbaka, ångkoka eller bara riva ner rå i en sallad. Stjälkselleri är också en favorit både i soppa, gryta, smoothie eller juice. Nyttig och god. När jag handlar ser jag alltid till att lägga ner någon extra rot eller kålgrönsak som jag sedan använder i min råkost utöver det jag använder till det som jag tillagar.

Jag är just nu inne i en period när jag vill styra upp min kost lite extra. Utöver den fantastiska miljön och allt underbart jag gjorde på Kreta så blev det på tok för mycket mejerier för mig. Därför försöker jag att planera min matlagning och lägger ner lite extra tid på vad jag får i mig just nu.

Mer vegetariskt och mindre matsvinn

Biffar och bollar av alla de slag är både bra och mättande när man går över till mer grönt i sin kost. Dessutom påminner det om den “vanliga” mat man är van vid. Det kan också vara ett sätt att lättare få barnen med på tåget att äta mer vegetariskt.Sedan är grönsaksbiffar utmärkt att göra på råvaror som börjar bli lite vissna eller rester som finns kvar från någon middag under veckan. Det är något som jag kommer lyfta mer och mer här på bloggen – Zero Waste att minska matsvinnet. Allt matsvinn är förödande och går att undvika om vi läser på och planerar våra inköp.

“Matsvinnet är en onödigt stor miljöbelastning. Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person”

Källa: Naturvårdsverket

Nu hoppar vi vidare till dagen middagstips.

Veganska biffar Rotselleri och svamp

 

Rotselleri och svampbiffar (v+gf )

Ca 8 – 9 biffar / sätt ugnen på 200°C

ingredienser

  • 300 gram champinjoner
  • 500 gram rotselleri
  • 1,5 tsk rosmarin
  • 2 msk färsk timjan
  • 1 msk tamari
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Citronskal från en liten eko citron
  • 1 gul lök
  • 1 st vitlök solo
  • 1 tetra go green vita bönor ( har blivit en favorit i biffar )
  • 1 tsk fiberHusk
  • 1/2 dl rå rismjöl
  • 1 dl rostade valnötter
  • olivolja*

instruktioner

  1. Skölj champinjoner och torka av dem lätt med hushållspapper. Riv dem i matberedaren på det grova skivbladet. Har du ingen riv fuktion i din matberedare så hacka svampen med kniv i mindre bitar.
  2. Nästa steg, riv rotselleri grovt i matberedaren eller med ett rivjärn.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i den hackade svampen, rör om och låt den vätska ur. Tillsätt olja, hackad lök och riven vitlök. Rör om medan det tillagas i stekpannan utan att löken tar färg.
  4. Häll på äppelcidervinäger, tamari och torkade kryddor.
  5. Lyft av stekpannan och låt det svalna något.
  6. Skölj och låt bönorna rinna av och mosa dem grovt med en gaffel eller potatisstöt.
  7. Rosat valnötter i en het torr stekpanna.
  8. Lägg bönor, riven rotselleri, svamp och lökfräset i en matberedare. Tillsätt rå rismjöl, fiberhusk, färsk timjan och citron skal. Sätt på Pulsknappen och låt maskinen bara gå ca 3 varv. Det är viktigt att det inte blir mos färsen ska vara grov och formbar.
  9.  Arbeta in hackade rostade valnötter i färsen och smaka av med salt och svart peppar.
  10. Låt färsen vila i ca 30 minuter och gör sedan 8 -9 jämnstora biffar. Pensla biffarna med olivolja på båda sidorna. Lägg dem på en bakplåt som är klädd i bakplåtspapper.
  11. Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 25 – 30 minuter. Vänd på dem en gång efter halva tiden.

Servera biffarna med kall sås och sallad

Till serverade jag en olivolja/ citron masserad grönkålsallad med morot, gurka och valnötter. Sås tycker jag är en smaksak. Men min är vegansk på  Oatly imat fraîche med lite timjan, citron, olivolja och salt/ peppar. Rör i hop och ställ kallt.

Alternativt för den som äter mejerier; rör ihop som ovan men använd turkisk yoghurt och smulad feta istället för Imat fraîche.

*Brännpunkten för olivolja är 210° och måste stekas i åtskilliga timmar för att utveckla transfetter. Jag personligen föredrar olivolja som är en säker och bra olja att använda i matlagning. Sedan tycker jag att man lyxar till på en kallpressad och god olivolja av högsta kvalitet i dressingen, såsen och övrig kall mat.

Veganska biffar Rotselleri och svamp

Jag har ett nytt recept som jag ska fota denna vecka som jag hoppas kommer upp, dessutom en riktigt smarrig frö granola och mellis bollar som jag inte fick upp här innan jag åkte iväg. Men bättre sent som man säger…

Gå gärna in på kategorin biffar och burgare för fler goda middagsförslag.

Ha en fin fortsatt dag / Tina

 

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Katarina Immonen
    10 november, 2018 at 16:10

    Sagolikt goda biffar med svamp och rotelleri!! 5 av 5 poäng!

    • Svara
      Tina
      10 november, 2018 at 16:24

      Tack vad glad jag blir att höra det!De är favoriter här hemma också! Håll utkik jag har nya biffar som kommer upp under veckan!

    Lämna en kommentar