Vegan mejeri

Vegansk labneh – Ett måste denna höst

Hej, Vegansk labneh – yoghurtbollar bjuder jag på idag. Det här är ett recept som du bara måste testa denna höst. Jag har gjort labneh tidigare på revjulac men måste erkänna att denna blev snäppet bättre. jag tycker Lebneh lyfter en måltid och ger det där lilla extra. att denna är vegans det märker du inte av.

Vegansk labneh på bara två ingredienser

Lebneh är rätt och slätt yoghurtbollar och det är bara så gott! I det här receptet utesluter jag näringsjäst, lök och vitlökspulver som annars är vanligt i olika veganska ostar. Jag vill att basen ska vara så enkel som möjligt och har bantat ner ingredienserna så lång det går.

Probiotika, nötter och vatten är basen sedan adderar vi några små element som tar den till himmelska höjder. Jag skulle vilja säga att denna är min absoluta favorit av de veganska “mejeri” jag gjort. Det är ju inte mejerier i ordets rätta bemärkelse men det här kan ersätta mejerier för den som utesluter mejerier och den är så GOD.

Vegansk labneh - Ett måste denna höst

Några tankar och tips

Var inte rädd att verkligen låta den få tid att vila och utvecklas i kylen. Jag låter den vissa gånger  ligga i 1:a vilan i upp till två veckor innan jag låter den rinna av i trådsil.

Har du en lite slöare matberedare eller mixer så tillsätt probiotika allra sist så inte den dör av för hög värme när motorn jobbar.

Jag köper denna probiotika och tycker den fungerar mycket bra till fermentering. Koka upp glasburken innan du börjar och låt den svalna. När vi mixar nötter så vill vi ha så lite vätska som är möjligt. Om din maskin är väldigt slö så öka försiktigt med någon matsked vatten i taget. Ostduk kan man köpa eller så använder man en ren och mjuk kökshandduk som man eventuellt klipper i två bitar.

Vegansk labneh

Du behöver 1 glasburk, ostduk, gummiband, träslev och trådsil.

Obs: Koka glasburken innan du startar.

ingredienser

cashewyoghurt ( steg 1)

  • 3 dl cashewnötter, blötlägg över natten
  • 1,5 kappsel probiotika
  • 1 tsk sötning ( agave det är för att starta processen  )
  • ca 1dl vatten

Gör labneh ( steg 3)

  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

smaksätta

  • 2 klyftor vitlök skivad tunt
  • några kvistar rosmarin
  • ca 1 – 1,5  dl god kallpressad olivolja
  • skal från 1/2 citron

instruktioner

( steg 1)

  1. Värm upp rent kallt vatten till 37 °C
  2. skölj nötterna ordentligt och placera i en mixer. Tillsätt vatten och starta mixern.
  3. Mixa nötter släta och tillsätt probiotika och sötning, mixa några varv till.
  4. Flytta ostmassan till en burk, förslut med ostduk och gummiband.
  5. Låt fermentera på dragfri och varm plats i ca 24 timmar – 36 timmar. ( tex. ovanför kylskåpet )
  6. Smaka av med en träsked efter 12 timmar och vidare efter 24 timmar om det smakar syrligt är det klart. Annars vänta lite till och kontrollera regelbundet.

( steg 2 )

  1. Sätt ett tätslutande lock på yoghurten och ställ in i kylen ca 1 vecka. Den ökar i syra och tjocknar ytterligare.

( steg 3 )

  1. Blanda  yoghurt med salt och olivolja.
  2. Sätt en trådsil över en bunke och sätt i en ostduk skopa i  yoghurten. Förslut ändarna i ostduken och placera ett fat över öppningen. Ställ in detta i kylen i 3 dagar. Den kommer inte rinna av som en vanlig yoghurt men den droppar av och tjockna i konsistensen.
  3. På tredje (3 ) dagen ta fram osten och lägg på en ren kökshandduk. Vira om lätt och låt den ligga och torka upp i ca 2 timmar.

Smaksätta

  1. Skiva vitlöken tunt och fyll en mindre burk med gummiring med en god kallpressad olivolja.
  2. Lägg yoghurt massan i en ren bunke och riv i citronskal. Blanda om ordentligt och skopa upp lite yoghurtmassa med en matsked och rulla bollar.
  3. Lägg i bollar efterhand som du rullar, ca 8 – 9 bollar ryms i en burk med 1,5 dl olja.
  4. Låt bollarna ligga och marinera i ett dygn innan de är färdiga att äta.
  5. Resterande yoghurtmassa skopa i den i en burk och täck toppen med lite olivolja.

 

Dessa labneh bollarna används på samma sätt som vanlig labneh. Jag har ett kommande recept som innehåller labneh för dig som vill ha lite extra inspiration.

Resterande yoghurtmassa kan man rulla till en extra sats bollar och fylla upp med när den 1:a satsen med bollar är slut i marinaden.

Den fungerar också naturell att bre på ett frökex eller toppa på en god grov smörgås med avokado och rostade sesamfrön. Min favorit om du frågar mig.

Vegansk labneh

Jag håller på att vänja mig med min nya “gamla” blogg och den uppmärksamma kanske märker att jag testar olika loggor och hoppas du har tålamod med det.

Jag hoppas och önskar att du hittar ny inspiration här inne på bloggen. Jag  skulle bli glad om du vill följa mig på mina kanaler för att inte missa nya inlägg här på bloggen.

bloglovin

Instagram

Facebook

Redan Fredag imorgon. Titta in för det kommer upp nytt inlägg imorgon.

/ Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar