Smårätter & tillbehör/ Veganska recept

Bakad morot med tahini och apelsin vinägrett

Hej, då var det fredag igen! Bakad morot med supergod vinägrett tänkte jag tipsa om som gott tillbehör till helgen. Det är så enkelt men ändå så gott. Vad gör du annars i helgen? Kanske besöker du någon trevlig marknad för det saknas verkligen inte möjlighet för den som vill. Själv tänker jag besöka Rosendal trädgård och deras skördefest med min syster. Så det är vad jag ser framemot i helgen.

Bakad morot passar så fint med dagen andra smaker

Apelsin och tahini gifter sig perfekt med morötter och säsongens måste, grönkål blir pricken över i:t.

Bakad morot med tahini och apelsin vinägrett

 

Bakad morot med fina tillbehör ( vegan + glutenfri )

ingredienser

Morötter

4 portioner

  • Ca 4 – 6 morötter
  • 2 msk nötig och god rapsolja
  • salt och peppar

Topping

  • 3 – 4 msk hackad rostad mandel

Apelsin och tahini vinägrett

  • 2,5 msk pressad juice från apelsin + skal från ca 1/2 apelsin
  • 2 msk ljus tahinipasta
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm cayannepeppar
  • 1 tsk lönnsirap
  • 3 msk god kallpressad rapsolja
  • salt & peppar

grönkål

  • Några stjälkar grönkål

instruktioner

  1. Skölj och tvätta morötterna rena med en rotsaks borste. Skär i tunna stavar. Lägg alla stavar på ett bakplåtspapper. Ringla på olja och salta/ peppar.
  2. Baka på 175°C tills de är mjuka men fortfarande har kärna kvar.

 

Apelsin och tahini vinägrett

  1. Riv skalet från apelsinen och pressa ut 2,5 – 3 msk juice från apelsinen. Mix med en stavmixer tahini, lönnsirap, äppelcidervinäger, cayennepeppar och apelsinsaft. Tillsätt oljan droppvis.
  2. Rör i apelsinskal.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Grönkål

  1. Skölj och repa några grönkålsstjälkar. Slunga gärna bort vattnet.
  2. Lägg på en plåt ( jag gör alltid mina på en perforerad kakplåt ) Rosta på 150°C tills de är krispiga och torra. Här måste man passa hela tiden så de inte bränns.
  3. Rosta och hacka mandeln

Servera

Lägg på morötter, placera ut med kanterna grönkål, ringla på dressing och toppa med rostad mandel.

 

Hoppas du får en trevlig helg / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar