Dessert/ Recept Raw food/ Veganska recept

Sommarens Jordgubbspaj med lemon curd och pistage – Raw food

Jordgubbspaj kan vara sommarens godaste dessert.  Denna har dessutom smak av mellanöstern – Lemoncurd, mandel, rosvatten och pistagenötter. Hur låter det?  I mitt tycke alldeles underbart gott.

Jordgubbspaj till midsommar

Denna gör garanterat succé till midsommar så spar receptet – lättast via Bloglovin 

 

jordgubbspaj raw food recept

Jordgubbspaj med lemon curd och pistagenötter

ca 7 st

ingredienser

Lemon curd

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosmjölk ( Änglamark ekologiska )
  • 3 msk växtmjölk, mandel eller vatten
  • 2 hela citroner och skal
  • en nypa salt
  • 3 msk agave
  • 2 msk kokosolja
  • 0,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 kapsel betakaroten – för den gula färgen*

Botten

  • 2,5 dl mandlar
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 4 mjuka dadlar ( ICA eko) , Kärna ur och hacka i bitar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 krm vaniljpulver
  • krm flingsalt
  • 1 – 0,5 msk mandelmjölk

Topping på jordgubbar och rosvatten

  • 150 gram färska jordgubbar + 5-6 jordgubbar till dekoration
  • 0,5 msk rosvatten
  • ca 2- 3 droppar naturlig stevia eller 1 tsk agave ( går att utesluta )
  • 1,5 msk chiafrön
  • 2 – 3 msk hackad pistagenötter ( valfritt )

instruktioner

Lemon curd

  1. Blötlägg cashewnötterna över natten.
  2. Skölj ordentligt på morgonen och lägg i en blender.
  3. Tillsätt kokosmjölk, saft från citron och växtmjölk mixa helt slät.
  4. Man behöver stoppa maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna.
  5. När den är helt slät så tillsätt resterande ingredienser och mixa klart.
  6. Fyll gärna upp fyllningen i en spritspåse och ställ kallt.

* Betakaroten är smaklös men ger den rätta gula färgen. Den ser först röd ut men medan den står inne i kylen så blir färgen gul.

Botten

  1. Börja med att mixa nötterna tills de är grovhackade.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa klart. Det ska hålla ihop när det är klart.
  3. tryck ut massan jämnt i en form med löstagbar kant som mäter 15 cm.
  4. Ställ kallt i några timmar.

Jordgubbar

  1. Skölj och skär jordgubbarna i bitar.
  2. Mixa jordgubbar med rosvatten och agave/ stevia.
  3. Vispa i chiafrön och rör om några gånger under de 1:a tio minuterna.
  4. Ställ in och vila i kylen några timmar innan servering.

 

Ta ut botten ur kylen och spritsa i fyllningen. Toppa med jordgubbssylt, skivade jordgubbar och hckade pistagenötter.

jordgubbspaj raw food recept

För dig som är uppmärksam så ser du att jag har förnyat och fräschat upp lite härinne.  Hoppas du gillar grönt varje dag’s nya kostym! Jag har lite småfix kvar men kör på under tiden.

Ha en fin kväll / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar