Biffar & Burgare/ Veganska recept

Grillsäsongen bjuder på burgare med morot och ros harissa

Hej på dig, Grillsäsongen är här och  jag tänker fresta med en burgare på morot och ros Harissa. Dessutom till detta fantastiska väder vi får njuta av nu . Flera av oss har nog dammat av grillen och är redo för att matlagningen från och med nu sker utomhus. Aldrig förr har det funnits så mycket variation och alternativ att lägga på grillen.

Vare sig du är vegetarian eller inte så är det bara roligt att vara kreativ vid grillen med alla goda gröna möjligheter.

Substitut eller vegetabilier… ja alltså vad väljer man

Själv föredrar jag att laga min mat med så rena råvaror som möjligt. Jag väljer oftast bort substitut och ersättningsprodukter. Om man läser innehålls deklarationen så är det inte ovanligt att de innehåller någon form av socker i dem för att påverka smaken positivt.

Jag personligen anser att sockret är en av våra största hälsofaror. De smygs in överallt i vår mat för att förhöja smaken. Sammantaget så kan det bli ganska mycket socker man får i sig om kosten till största del är baserad på köttsubstitut och ersättningsprodukter. Sedan tycker jag att det är ok att äta substituten då och då. Alla har olika livspussel och måste göra det som är bäst för var och en. Substituten är smidiga och lättillgängliga, det finns för och nackdelar med allt och därför så förespråkar jag balans och måttlighet.

Min burgare är fast food på riktigt

Helt klart en burgare du bara måste göra. Nu talar vi snabbmat som faktiskt är “Snabb” mat riktigt. De kräver minimalt med förberedelse och är fulla med smak.

Harissa är stapelvara hos mig

Nu är det ju inte jag om det inte smyger sig in en liten udda ingrediens. Så för att göra så att dessa sticker ut lite extra så har jag adderat Ros harissa i dem. Vad är nu det tänker du? Det är harissa smaksatt med ros. Det är aromatiskt och en fin smaksensation.

Nu förstår jag att det inte finns hemma hos de flesta så här får man ta vanlig harissa pasta som finns på tex. ICA. Jag beställer min från Ottolenghi och är en otroligt populär chilipasta hos bl.a Jamie Oliver, Masterchef Australia och Ottolenghi för att nämna några.

Harissa ingår som bas i mitt skafferi / kryddhylla sedan många år tillbaka. Den förhöjer smaken på det mesta. Jag är ju bortskämd med hemgjord och varvar den med den mer finmixade man kan köpa i butik. Det är inte bara konsistensen som skiljer dem åt utan även smakerna är lite olika. Det får bli ett  kommande inlägg om harissa framöver helt enkelt. 

Några ord innan du börjar

Köp alltid hel spiskummin och mortla eller mal den när den ska användas. Då får du ut mest av smaken. Har du lite torkade rosblad kan du smula ner en nypa i färssmeten för att efterlikna min ros harissa. Jag har bakat glutenfria bröd till mina burgare och du avgör själv om du vill göra dressingen på ko yoghurt eller växtbaserad. Min Cashewyoghurt blir finfin om du har några dagar på dig.

Burgare med morot och ros harissa

Ca 6 normalstora burgare eller 10 sliders

Sätt ugnen på 200°C

ingredienser

Burgare

  • 230 gram morötter skuren i kuber 0,5 x 0,5 cm
  • 1 burk/ tetra kikärtor
  • 0,5  msk ros harissa
  • 0,5 msk lantbuljong
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 60  gram banan charlottenlök
  • 1 vitlök solo
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 dl kikärtsmjöl eller rårismjöl
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 – 2 msk aqufaba( vätskan som kikärtorna ligger i ) 
  • salt och peppar

Tillbehör

Yoghurt dressing / harissa, citron & korinder

  • 2 dl grekisk yoghurt/ cashewyoghurt
  • 0,5 tsk ros harissa ( mer eller mindre du bestämmer )
  • Saften från halv citron + skal
  • 2 msk färsk koriander
  • salt och peppar
  • 0,5 msk olivolja

Lätt syrad bananchalottenlök

  • 1 bananchalottenlök
  • 1 – 1/2 citron

Örtolja

  • 1 dl olivolja, värm till 70 °C
  • en knippe bladpersilja
  • 1 dl valfria färska örter som du gillar
  • salt
  • skal och saft från en citron

Majonäs

  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl aquafaba ( Vätskan från kikärtorna till burgarna )
  • 1 tsk dijon
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 – 2 msk örtolja

instruktioner

Burgare

  1. Skölj skala och skär morötter i kuber. Hacka lök och riv vitlöken.
  2. Hetta upp en stekpanna och fräs morot och lök i lite kokosolja/ rapsolja.
  3. Tillsätt spiskummin och rör om i pannan, fortsätt med harissa, vitlök och lantbuljong.
  4. Häll av kikärtorna i ett durkslag( spar vätskan) och skölj av dem snabbt. Häll ner dem i stekpannan och låt all blandas ordentligt.
  5. Hacka koriander, både blad och stjälken.
  6. När blandningen svalnat något flytta den till en matberedare och pudra på mjöl, fiberhusk och vänd ner koriander. Sätt på maskinen och låt den gå några varv, stäng av och ta av locket. Vänd om färsen med en slickepott och tillsätt ca 2 msk kikärtsvatten / aquafaba. Sätt på locket igen och kör maskinen några vrav till.
  7. Låt färsen vila 15 minuter och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blöt händerna och förma jämnstora burgare. Det går bra att göra sliders eller större burgare. Ringla på lite olja och klappa in båda sidorna med oljan. In i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden.

 

Yoghurt dressing:

  1. Rör samman alla ingredienser och ställ kallt

Lätt syrad lök:

  1. Skiva löken tunt, pressa på citronen och vänd om. Låt marinera fram till servering.

Eller gör picklad rödlök

Majonäs

  1. Lägg aquafaba, vinäger och dijon i en hög mixkanna, ställ ner stavmixern i botten  och starta.
  2. Mixa om och häll sakta ner oljan i en stråle.
  3. Vicka maskinen fram från sida till sida i bunke.
  4. När den tjocknar så arbeta runt stavmixern och stäng sedan av.
  5. Rör i örtoljan och smaka av med salt.

Örtolja

  1. Värm försiktigt oljan till 70°C och häll över i en hög mixerkanna. Tillsätt örter och stavmixa till örterna är finmixade.
  2. Smaksätt med lite salt, skal och saft från citron.
  3. Förvara oljan i en burk med lock i kylen.

Jag använder örtolja som topping på soppa, droppar över ugnsrostade grönsaker, råa grönsaker, i såser och majonäs.

Här hittar du glutenfritt burgarbröd.

Sätt ihop din burgare:

Tillbehör

  • salladsblad
  • gurka
  • avokado
  • dressing
  • groddar
  • potatis klyftor + majo

Jag kokade ekologisk delikatess potatis i ca 5 minuter sedan häller jag  av vattnet och ringlar örtolja, salt och peppar på potatisen – in i ugnen i ca 20 minuter på 200°C

Ha en fin fortsatt dag // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar