Intervju

Möt Nilla från Nilla’s Kitchen + Vegansk Chokladmoussetårta

Idag möter vi Nilla Gunnarsson, en av de profiler som jag har följt längst. Faktiskt flera år tillbaka till när jag först började intressera mig för glutenfri kost och bakning. När man googlar glutenfritt så kommer hon med all säkerhet högst upp i google. Med en gedigen och välarbetad hemsida med alla de recept som man kan önska sig, känns det ganska självklart att Nilla är lite av drottningen av glutenfritt. Själv lockas jag av hennes naturliga, nyttiga och genomarbetade recept.  Har du inte bekantat dig med henne tidigare så är det verkligen dags nu.

Dessutom bjuds det på ett grymt recept på “sommarens” måste tårta av Nilla

Vegansk och glutenfri

Vem är Nilla?

-Jag är en ganska äventyrlig och kreativ själ som har provat på olika vägar i livet. Jag har bott utomlands i sammanlagt över 7 år i Prag Tjeckien och jag har arbetat med och pluggat lite olika saker. Jag har jobbat inom restaurang under många år, som fritidspedagog och barnskötare, jag har pluggat engelska, tjeckiska, Food and Beverage Management, till NLP Coach, kostrådgivre och så lite sociologi. Jag har helt enkelt gjort det som har intresserat mig och det jag brinner för här och nu och jag har sällan haft en långsiktig plan. Alla erfarenheter har liksom av sig själv bakat ihop sig till det jag jobbar med nu. Mat, recept, skrivande och fysiskt och emotionellt välmående. Mat och bak har ändå alltid haft en central roll i mitt liv. Det har alltid varit det största utloppet för min kreativitet. ade jag jobba på helger på Clock och på Café. Efter gymnasiet flyttade jag till Prag och pluggade språk och jobbade på olika restauranger. Även om jag jobbade en del som servitris också så har det alltid varit i köket som jag har trivts bäst och det var där jag stannade längst.

 

Hur kom du in på mat och var det en självklarhet

-Ja, det var definitivt en självklarhet. Jag har varit intresserad av matlagning, bakning och smaker så länge jag kan minnas. Som barn fick jag ofta vara med i köket och hjälpa till men även ansvar att laga middag till familjen väldigt tidigt. Mina föräldrar var intresserade av mat och bak själva och uppmuntrade mig.

Under högstadiet började jag jobba på helger på Clock och på Café. Efter gymnasiet flyttade jag till Prag och pluggade språk och jobbade på olika restauranger. Även om jag jobbade en del som servitris också så har det alltid varit i köket som jag har trivts bäst och det var där jag stannade längst.

 

Nilla “Efter gymnasiet flyttade jag till Prag och pluggade språk och jobbade på olika restauranger”

Mat  har alltid varit en del av hennes liv.

Hur kom du in på mat och var det en självklarhet

-Ja, det var definitivt en självklarhet. Jag har varit intresserad av matlagning, bakning och smaker så länge jag kan minnas. Som barn fick jag ofta vara med i köket och hjälpa till men även ansvar att laga middag till familjen väldigt tidigt. Mina föräldrar var intresserade av mat och bak själva och uppmuntrade mig.

Under högstadiet började jag jobba på helger på Clock och på Café. Efter gymnasiet flyttade jag till Prag och pluggade språk och jobbade på olika restauranger. Även om jag jobbade en del som servitris också så har det alltid varit i köket som jag har trivts bäst och det var där jag stannade längst.

 

Många förknippar dig med glutenfritt

En massa härliga naturligt glutenfria alster, men varför glutenfritt

-År 2010 la jag om kosten till en ren och läkande mat utan gluten, vete, mjölk och socker. Efter det förbättrade fysiska symtom som jag haft sedan puberteten i en handvändning inom ett par veckor. Jag kände stor skillnad redan inom några dagar. Muskelsmärtor, dimmig blick, infektioner, trötthet, PMS och en allt för snabb mage bara försvann. Efter bara någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten. Det ledde till att jag började utveckla recept och jag startade bloggen Nilla’s Kitchen.

Äter du uteslutande alltid glutenfritt själv

-Inte till hundra procent eftersom att jag inte har celiaki. Men till 95% kanske. Jag provar t.ex. något bakverk ibland om jag vet att det är av riktigt bra kvalitet eller om jag är på en bra restaurang så kanske jag testar en dessert om jag vet att smaken kommer leverera. Jag äter aldrig massproducerat bröd – det är aldrig värt det. 

Är det skillnad på glutenfritt och glutenfritt

-Ja, absolut. Stooor skillnad! Fabriksbakat glutenfritt bröd t.ex, är nästan alltid baserat på ren stärkelse. Antingen vetestärkelse eller majsstärkelse. Det gäller även de vanligaste mjölmixerna. Det ger ett innehållslöst bröd näringsmässigt med snabba kolhydrater – vilket höjer blodsockret. Till och med de flesta glutenfria varianter som kallas ”fullkorn” är baserade på ren stärkelse. Man måste noga läsa innehållsförteckningar på glutenfria produkter. Mycket få kan rekommenderas enligt mig. 

För de allra flesta (som inte har celiaki) är det inte mer hälsosamt att välja vissa glutenfria produkter framför t.ex. ett surdegsjäst dinkelbröd eller rågbröd. 

-Det finns ett eller två märken som gör bra glutenfritt bröd och mjölmixer. Men det finns också massor av väldigt nyttiga mjölsorter av naturligt glutenfritt fullkorn. De är näringsrika, proteinrika och fiberrika. Att baka hälsosamt naturligt glutenfritt bröd är lätt när man väl har förstått sig på ingredienserna. Jag tänker alltid på alla aspekter av vad som är ett bra bröd/bakverk när jag skapar recept: smak, konsistens, enkelhet, näringsinnehåll och hälsa. Att baka själv är det abslout bästa alternativet. 

De värsta fallgroparna enligt Nilla

-Det är mjölmixer, bröd, pasta och andra produkter som är gjorda av billiga och innehållslösa ingredienser näringsmässigt så som jag nämnde ovan. Produkter baserade på stärkelse med mycket tillsatser och socker. För de allra flesta (som inte har celiaki) är det inte mer hälsosamt att välja vissa glutenfria produkter framför t.ex. ett surdegsjäst dinkelbröd eller rågbröd.

Du har gjort 3 fantastiska böcker – kommer det fler

-Tack! Ja, jag har några bokidéer som jag jobbar på. Inget är på väg till tryck just nu utan jag är i en spännande utvecklingsfas. 

Berätta om dina olika onlinekurser

-Jag jobbar med kostrådgivning i grupper online. När jag började arbeta med kostrådgivning med enskilda klienter så insåg jag snabbt hur bra metoden var. Jag insåg också hur många som skulle vara hjälpta av den typen av rådgivning. Många av de råd och riktlinjer jag gav var lika från person till person och jag började utveckla ett material som kunde hjälpa en större publik. Jag ville att fler skulle kunna få hjälp till ett lägre pris och på ett mer lättillgängligt sätt helt enkelt. Anslutningen till programmet redan första omgången var överväldignande. Behovet hade varit ännu större än jag hade trott. Jag har nu arbetat med onlineprogrammen sedan 2015. I dagsläget har jag två program; orginalprogrammet 21 dagar ren och läkande mat (vegan eller inte, man väljer själv) och ett cleanseprogram : 10 dagar raw food.

Hur ser ditt förhållandet ut till vego/veganskt

-Maten jag lagar till mig själv är baserad på mycket grönsaker och frukt. Ofta blir det vegetariskt och veganskt men jag är inte vegetarian

-Maten jag lagar till mig själv är baserad på mycket grönsaker och frukt. Ofta blir det vegetariskt och veganskt men jag är inte vegetarian. Jag har ekologiska ägg i kylen och när jag köper kyckling och kött så väljer jag ekologiskt eller vilt. Mina val handlar inte om att vara följare av en eller annan riktning av principskäl utan jag väljer det som är mest hälsosamt för just mig och det som även känns rätt i hjärtat. 

Som kostrådgivare så ser jag att vegotrenden, precis som med den glutenfria trenden, innebär ett en missuppfattning för många – att vara vegan eller vegetarian betyder inte per definition att man äter hälsosamt. Som vegan kan man lätt hamna i vanor av att äta ensidigt eller mycket processade ersättningsprodukter med mycket tillsatser och socker eller mycket bröd och skräpmat. Utan kött och andra animaliska produkter är det heller inte lika lätt att få i sig visa vitaminer. Det är därför viktigt att vara medveten om vad man äter när man valt veganskt. Jag ser ett behov av ökad kunskap i grundläggande näringslära för ny-veganer. 

Tror du att det gröna kommer vara dominerande över lag om några år

-Det beror på vad man menar med “det gröna”. Vegorenden och grönsaksbaserat bara växer och växer av självklara skäl. En anledning är att det som är bra för våra kroppar också är bra för planeten. Det betyder att alla, inte bara de som äter veganskt eller vegetariskt nu ökar medvetenheten om hur vi äter mer balanserat och hållbart. Även köttälskare kommer att börja laga mer och mer vegetariskt till sig själva, till vänner, familjemedlemmar och bekanta. 

Att äta veganskt och samtidigt hälsosamt betyder inte numera att man tar ett oåterkalleligt beslut om att utesluta kött eller fisk för all framtid. Jag tror inte att alla kommer att bli eller ens behöva bli veganer i framtiden. För att ett jordbruk ska vara ett fungerande och självförsörjande kretslopp (mest ekonomiskt och ekologiskt) så behövs t.ex. en viss djurhållning för åtminstone gödsel. 

Kommer det bli lättare att få kompletta måltider på restauranger framöver

Där det vegetariska kommer att prioriteras och att det kommer speglas i kreativiteten och slutresultatet på tallriken.

-Det hoppas jag verkligen! Fortfarande är det så att vegetariska eller veganska rätter på restauranger saknar bra proteinkomponenter. Jag ser dock att utvecklingen går i rätt riktning. I alla fall i Stockholm kan man nu få riktigt spännande vegetarisk mat och veganmat på både billigare snabbmatsställen och riktiga finkrogar. Det betyder att övriga landet snart kommer att vara där också.

När du själv går ut och äter vad blir det då och vilka ställen är favoriter

-Jag äter lunch på stan en del och jag föredrar sallader och vegetariskt till lunch. Jag jobbar på Söder I Stockholm och favoritställen är Vurma Hornstull och Mahalo – häloscafét på Hornsgatan. Välllagad indisk mat är ofta ett säkert kort för budgetalternativ till middag. För lite finare och mer experimentell vegetarisk mat kan jag varmt rekommendera Fotografiska och Mosebackes nya vegetariska meny. 

Var hämtar du din inspiration ifrån

-Jag hämtar främst inspiration från resor, smakminnen, även gamla matlagnings och baktraditioner och innovativa kockar. De som är riktigt duktiga på raw food inspirerar mig också. Det är smakerna och upplevelsen som styr när jag kommer på recept. 

 

Avslutningsvis hur ser din framtid/ planer ut

Att utveckla nya recept går av sig själv. Det kan jag inte hindra att det sker. Jag har ingen solklar framtidsvision men jag hoppas på att fortsätta att göra böcker och jag kommer att arbeta med onlineprogrammen så som de ser ut nu. Jag tittar på att utforma ett nytt program för viktnedgång med ett holistiskt synsätt. Jag satsar även på att skriva mer för bloggen.

 

Vegansk chokladmoussetårta – Glutenfri

Här bjuder Nilla på ett purfärskt resept på en helt magisk vegansk/ glutenfri tårta. Den kan inte komma mer perfekt i dessa student och högtidsfirande dagar vi har framför oss. Älskar du choklad är denna ett måste. Recept hittar du här

Nilla hittar ni på InstagramFacebookHemsida / blogg.

Läs mer om Nilla här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för din medverkan Nilla och återigen ett fantastiskt recept.

Av Tina Mejri

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar