Smårätter & tillbehör

Vegansk frittata med zucchini och cocktailtomater

Hej där, Vegansk Frittata med zucchini och cocktailtomater låter inte så dåligt i mina öron.

Frittata är egentligen baserad på ägg

Men här har jag gjort den på kikärtsmjöl istället. Smeten har fermenterats i 48 timmar ovanför mitt kylskåp. När jag tog fram den idag så  bubblade den som en surdeg och luktade lätt syrligt. Ok, nu kanske ni tänker, vem har tålamod att fermentera smeten innan man vill ha en enkel bondomelett/ frittata. Men den blir iallafall lite godare och djupare i smaken och är därför värt besväret. Eller varför inte förbered under veckan för att äta en lite lättare middag någon dag senare.

Servera denna med bröd och sallad som en komplett måltid eller skiva upp den och servera på en buffé eller som en del i en tapas.

Vegansk frittata med zucchini

2 portioner eller som tillbehör till 4

ingredienser

  • 100 gram kikärtsmjöl
  • 150 ml vatten

instruktioner

Sterilisera en burk genom att koka den i vatten i ca 5 minuter. Det måste vara en glasburk som tål att kokas. Eftersom smeten kommer att fermenteras så måste allt vara ordentligt rent.

Alternnativ: Ställ in burken i en uppvärmd ugn på 125°C. Låt de stå inne ca 10 minuter och lyft ut den ur ugnen.  OBS det måste vara en burk som tål värme.

  1. Blanda mjöl och vatten och täck toppen med en liten kökshandduk / ost duk.
  2. Ställ den på en varm plats, kanske du har varmast i skåpet ovanför kylen precis som hos mig.

 

Efter 48 timmar:

Grönsaker: Förbered, skölj, hacka  och skär i bitar

  • 1 zucchini
  • 5 – 6 cocktailtomter
  • en mindre gul lök
  • 2 – 3 vitlöksklyftor

Värm ugnen till 175 °C

  1. Skär zucchinin i skivor och halvera tomaterna. Ringla på lite olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 – 25 minuter.
  2. Hetta upp en stekpanna med kokosolja/ valfri olja och stek löken utan att den tar färg på mellan värme.
  3. Hacka vitlöken smått med en kniv och rör ner i löken. När löken är klar så dra pannan från spisen.

Gör frittata

  1. Värm upp en stekpanna som mäter ca 15 – 18 cm ( Ja 20 cm går bra det med) Lägg i löken och vitlöken, fortsätt att lägga i zucchinin och tomathalvor omlott så det täcker hela pannan. salta och peppra lätt.
  2. Rör om i smeten och häll i den jämt över alla grönsaker i pannan. För att du ska kunna vända på frittattan så är det viktigt att värmen är på medium mot lågt och låt smeten helt stanna och bli fast.
  3. Vicka lätt på smeten och låt smeten hela tiden rinna ned mot kanterna. När den har satt sig  lägg ett fat som täcker pannan, smörj fatet först lätt med lite olja för att frittatan ska glida lätt ner i stekpannan igen.
  4. När den är helt fast så ställ in hela pannan i ugnen ( OBS: stekpannan måste tåla ugnsvärme ) och efterstek på 150°C i ca 5 – 10 minuter.

 

Servera med rostat bröd, oliver, rödlök, ruccola och en olja/ vinäger vinägrett.

Om ni ska göra en dessert denna påsk så gör min PAVLOVA.

Ha en superfin Lördag!

 Allt gott / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar