Biffar & Burgare/ Veganska recept

Recept veganska biffar – Grekiska fyllda bollar

Hej, hoppas din vecka så här långt har varit bra? idag bjuds det på Recept med veganska biffar eller rättare sagt Grekiska fyllda bollar serverade med mustig tomatragu som ett gott middagstips. Bollar eller biffar är en smaksak, men att de har smak är ett måste hos oss för vi gillar mat med både smak och styrka. Vi snålar inte direkt med chilin.

Många av våra favoriträtter innehåller Harissa som är en het chilipasta från Nordafrika. Jag har blivit bortskämd med att alltid ha hemmagjord Harissa hemma. Den skiljer sig lite mot den som finns att köpa i våra vanligaste livsmedelsbutiker. Den som är hemmagjord är lite rökigare i smaken och lite mer grov i konsistensen medan den man köper är helt slät. I dagens recept så ingår bl.a Harissa.

Recept veganska biffar eller bollar – formen bestämmer du

Vilken fullträff dessa blev. Jag har ägnat en hel del tid åt att testa nya biffar, burgare och bollar den senaste tiden. De här kvalar in bland de bästa jag gjort. Det är några saker man ska tänka på när man ska göra vegobiffar eller bollar.

Personligen gillar jag hantverket att laga från grunden med rena råvaror. Att använda olika råvaror för att skapa rätt textur och konsistens. Smaken är verkligen A och O. Våga krydda ( och krydda mer ) och smaka hela tiden av. Även sältan har betydelse för helheten.

Recept veganska biffar – Grekiska fyllda bollar

Dessa kan göras på två sätt

Som jag skrev tidigare så har jag ändrat lite på våra matvanor här hemma. Det var önskvärt med liberalare vego från övriga familjemedlemmar. Därför har jag gjort så att jag försöker göra mat/ recept som fungerar på båda vegnskt och lakto ovo.

I halva satsen bollar gömmer sig fetaost och den andra med vegansk fetaost. De är dessutom lika goda när man utesluter fetan eller fyller dem med en alternativ vegansk ost. Win win för alla när man kan dela upp satsen och ha feta fyllning i hälften och en vegansk i den andra. Det blev så eftertraktade att jag har lagat dessa 4 gånger på en vecka :)) Men vi har varierat med olika tillbehör och vissa dagar har vi haft två olika biffar till middag, resultat av mitt testlagande. Så räkna med ett annat gott biff recept som kommer upp innan veckan är slut.

Recept veganska biffar – Grekiska fyllda bollar

Grekiska bollar med mustig tomatragu

För 4 portioner / 175°C ugn

ingredienser

Grekiska bollar

  • 3 dl  Belugalinser ( kokt )
  • 3 dl durra ( blötlägg 2 – 3 timmar och koka i 20 minuter )
  • 150 gram zucchini
  • 1  st stjälkselleri stjälk
  • 8-10 ( 1 dl ) soltorkad tomat,  lägg dessa i blöt någon timme
  • 1 vitlök
  • 1/2 msk harissa
  • tomatpuré
  • 1 msk tamari / eller 0,5 msk sojasås
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • Salt och peppar
  • 1 dl Pecannötter
  • 2 tsk fiberHusk
  • 1/2 dl rårismjöl
  • 2 msk hackad persilja
  • vegansk fetaost / labneh

Tomat sås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksoli
  • 1 burk krossade tomater + ca 1 dl vatten
  • 1 tsk harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk sötning ( går att utesluta )
  • 5 – 6 bitar soltorkad tomat, blötlägg i någon timme
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 dl vitt eko matlagningvin ( eller valfritt vin)
  • 0,5 msk Pressad citron
  • Svart peppar, gärna från en kvarn
  • smaka av med Salt
  • 1 msk Lantbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk färsk hackad mynta

instruktioner

Bollar

  1. börja med att koka linser och durra enligt förpackningen.
  2. Skölj och skär zucchini och stjälkselleri i små kuber, hacka lök och vitlök.
  3. Värm upp pannan på spisen och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, stjälkselleri och zucchini på medium värme. Tillsätt hackad soltorkad tomat och fortsätt med tamari, äppelcidervinäger, tomatpuré och harissa. Rör runt i pannan och pudra på lantbuljong ( går att ersätta med 1 tärning eller 1 msk grönsaksfond), spiskummin och oregano. Rör runt och låt de steka klart i någon minut.
  4.  Skölj linserna och koka i ca 18 minuter, när vattnet kokar dra ner värmen och skumma av.*. Efter  10 minuter tillsätt salt och låt koka klart. Ta kastrullen från spisen och häll av vattnet precis så de täcker linserna och låt dem sakta svala i sitt spad.
  5.  Blanda linser, durra, lök och grönsaksblandningen. Häll över allt i en matberedare.
  6. Pudra på fiberhusk och rårismjöl. Ta en degskarapa och vänd om allt.
  7. Mosa osten med en gaffel.
  8. Forma lite slarvigt lika stora bollar av färsen.
  9. Gör en liten grop i bollen och lägg en tsk ost i mitten, förslut.
  10. Nu måste man sakta med säker hand trycka ut luften ur bollen. Den ska bli tät och rund. Arbeta metodiskt och noga. Tryck med lätt hand och rulla bollen.
  11. Slarvar man med detta så tappar bollen form och kan spricka osten och rinna ut.
  12. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll på lite olja i ett tunt lager. Rulla bollarna i oljan så de täcks runt om och placera ut dem på ugnsplåten.
  13. Grädda bollarna i ugnen på 175°C i ca 25 minuter. Vänd på dem ca två gånger medans de gräddas.

Tomatsås

  1. skala och dela löken på mitten, skala vitlöken och hacka med kniv.
  2. Hetta upp olja i en panna och lägg ner lök och vitlök.
  3. Fortsätt med tomatpuré och harissa. Rör runt och häll på tomatkross, vatten, matlagningsvin, lantbuljong, eventuell sötning, spiskummin och oregano. Rör om och låt detta få ett uppkok och sjuda på låg värme. Har du tid så låt detta få småputtra en lite längre stund men tillsätt lite mer vatten emellanåt om det tjockna för mycket. Smakerna kommer fram mer om en tomatsås få stå och småkoka.
  4. Vid slutet av kokningen tillsätt persilja, mynta, citronsaft.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servera bollarna med sallad och ugnsrostad klyftpotatis, quinoa eller ris.

 

Att koka linser:

Jag brukar koka en lite större mängd så att det räcker under veckan.  Skölj linserna ordentligt i en trådsil och lägg i en kastrull och fyll på generöst med vatten. Linserna behöver gott om plats i kastrullen. När vattnet kokar dra ner värmen och skumma av. Salta när 10 minuter återstår och låter dem svalan i sitt eget kokspad.

Bra tips på vägen

Alltid stekprov

Gör alltid ett stekprov innan du formar  biffar, bollar eller burgare. Då har du möjlighet att smaka av och eventuellt tillsätta mer smak.

Nu några saker 

Invistera i fiberhusk om du vill ha riktigt bra biffar. Genomgående i mina recept med biffar så hittar man fibrhusk. Den både binder och bevara fukt. Allt det vi vill ha i en god vegobiff eller burgare.

Personligen så tycker jag att både maizena och potatismjöl ger en lätt bismak. Biffar gjorda på dessa stärkelser blir sällan varken goda eller bra när man vill värma upp dem igen. De flyter ut och tappar form.

Maskin + teknik 

När vi gör vegobiffar vill vi att de håller ihop men också har en viss konsistens, textur och form. När man mixar färsen så är det mest optimala att använda en matberedare. En stavmixer gör fina smoothies, men vi vill ha en färs som har struktur och en stavmixer gör pure av hela färsen.

Rätt ugnstemperatur

175°C – max 200°C är optimal gräddningstid för vego bollar/ biffar. Med högre värme så dunstar för mycket fukt från biffarna / bollarna så de bli torra och tråkiga. Låt dem hellre stå inne lite längre i ugnen.

Vill man att bollarna ska vara helt vegan uteslut bara fetaosten men rulla bollarna med samma teknik.

Recept veganska biffar – Grekiska fyllda bollar

Hej så länge/ Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar