Dryck

Tiger nuts och golden smoothie

Hej på dig, idag ska vi titta lite närmare på en annorlunda liten nöt – Tiger nuts som egentligen inte är en nöt. Den är perfekt för de som vill skippa mejerier eller inte tål  gluten och nötter.

Tiger nuts /nötter eller Chufa som man säger i Spanien

Cyperus esculentus, Tiger nuts eller Chufa som är det Spanska namnet för Jordmandlar är egentligen inga nötter utan knölar som finns på växtens rot. Dessa knölar är rika på näringsämnen. De är utmärkta att använda till växtbaserad mjölk, smoothies eller bakning och matlagning. Pulpan som blir över när man gör mjölk kan man torka och sedan mixa till mjöl.

Fulla med näring och utan allergener

Tigernötter är raw och glutenfria dessutom utan allergener. Smaken har en lätt ton av  havre och är naturligt söt så det fungerar fint att utesluta extra sötning när man använder mjölken i ett recept.

De är en av de äldst odlade plantorna i Egypten. Det finns bevis på att dem odlades redan för 6000 år sedan och enligt studier på Oxford universitet kan våra förfäders Paleo diet ha bestått av upp till 80% tigernötter.

I Spanien odlar man tigernötterna och gör ” Spanish Horchata ” som är en söt och fyllig mjölkdryck som är toppad med lite kanel.

Tigernötter är näringsrika. De innehåller 3 gånger mer kalium än banan, är rika på magnesium, har ett högt fiberinnehåll och innehåller lika mycket järn som rött kött samt innehåller vitamin E. Superfruits tigernötter är ekologiska, glutenfria, nötfria (det är inte nötter), vegan, allergenfria och paleo.

Källa: Superfruits

Mjölk (v+raw+gf )

ingredienser

  • 200 gram tigernötter
  • 0,5 tsk salt
  • 800 ml rent kallt vatten

instruktioner

  1. Skölj nötterna ordentligt och blötlägg i en skål med vattten och 0,5 tsk salt. Se till så att saltet löser sig i vattnet. Blötlägg i 12 – 24 timmar.
  2. Slå av blötläggningsvattenet och skölj dem en gång till.
  3. Lägg tigernötterna i en mixer och häll på 400 ml vatten och starta maskinen. Mixa till de är finmixat och häll på ytterligare 400 ml vatten. Låt mixern arbeta ytterligare liten till.
  4. Sila mjölken i en nötpåse, finmaskigt tyg eller sil.
  5. Fyll upp i en ren glasflaska.

 

Mjölken är krämig och len. När mjölken står i kylen samlas en seg massa i  botten av flaskan. Se till att skaka eller vispa upp den innan du använder mjölken. Annars går man miste om en del av smaken och nyttigheterna.

 

Golden Smoothie – Tiger nuts – Gurkmeja – hampa (v+raw)

ingredienser

2 portioner

  • 500 ml tiger mjölk
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 dl frusen mango
  • 1 liten frusen ekobanan
  • 2 krm vaniljpulver
  • 0,5 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk hampafrön
  • 1 msk chiafrön
  • en nypa havssalt

instruktioner

  1. Mixa alla ingredienser till det är en len och tjock smoothie.

 

 

Jag har inte adderat extra sötning eftersom mjölken är söt i sig själv. Vill man ha mer sötma så kan man ha i lite lönnsirap, någon dadel eller lite honung.

Den här smoothien är en riktigt god start på dagen. Så god och mättande.

Mina nötter köpte jag på Life butiken men de finns också tillgängliga på apotea som är en nätbutik.

Hej så länge / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar