Vegan mejeri

Ostbricka vegansk – Del 2

Hej, nu kommer äntligen del 2 av min ostbricka vegansk. För nu är det  dags att ta del av det resterande recepten. Dessutom för er som gillar OST så vill jag bara berätta att det kommer komma mer av det framöver. Jag testar att göra olika alternativa veganska ostar och när jag är nöjd med resultatet så kommer det upp här på bloggen.

Ostbricka vegansk del 2

Idag så behöver vi cashewnötter, kikärtsspad och tryffelolja och kryddor. Vidare så behövs örter och plant yoghurt till kräm osten.

Vi avrundar med krispiga saffrans mandlar med en hint av cayennepeppar.

Jag har valt cashewnötter uteslutande eftersom det är tillgängligt överallt. Det går självklart använda en mängd andra nötter men inledande så tycker jag cashewnötter är lätta att arbeta med, de är lätta att mixa släta och krämiga i konsistensen.

Kikärtsspad är kanske en oväntad ingrediens i ost men används flitigt i olika utländska recept. Framförallt i USA. Är man känslig för tryffelolja och inte gillar smaken så föreslår jag att man ökar på med näringsjäst, någon tsk citronjuice, 0,5 tsk vitlöks & 0,5 tsk lök pulver. Den som framför allt inspirerar mig när det kommer till vegansk ost är  Julie Piatt och hennes bok, This cheese is nuts. Men tyvärr krävs en torkugn till hennes recept så jag har inspirerats av hennes bok och sedan gjort om för att det ska passa till det flesta.

En fin fin ostbricka

Första osten är en ost som vi gräddar i ugnen som innehåller kikärstspad, tryffelolja och neutral kokosolja. YES det här blir så bra.

Cashew tryffel  ( v +gf )

2 st a 5 cm runda Ramekin / ugnsformar

Sätt ugnen på 160°C

ingredienser

  • 2,5 dl naturella cashewnötter, blötlägg över natten
  • 0,75 dl kikärtspad ( fån tetra/ burk )
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 tsk näringsjäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smält kokosolja + 1 tsk för att smörja formarna

instruktioner

  1. Skölj Cashewnötter ordentligt efter de har varit blötlagda. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa massan slät, stanna maskinen emellanåt och skarpa ner från kanterna.
  2. När smeten är slätt, smörj två formar med kokosolja. Klipp ut 4 st cirklar av bakplåtspapper i storlek som passar de två formerna. Vidare så behövs två remsor som täcker runt kanterna på formerna
  3. Täck nu båda formarnas bottnar med  runt bakplåtspapper och skopa i ostsmet. När smeten är jämt fördelat i båda formarna lägg på det två resterande bakplåtspapper klippta som cirklarna på toppen.
  4. Ställ i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut osten ur ugnen och ta bort  papper från toppen, vänd på ostarna och ställ på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
  5. Lyft av formen ock ta bort allt bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda i ca 20 – 25 minuter ytterligare.  När osten är färdig ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
  6. Lägg sedan ostarna i en tätslutande burk / form med lock och ställ in i kylen och mogna till i smaken i två dygn.

Nu går vi vidare till nästa ost

Cream cheese med örter ( v+raw + gf )

ingredienser

  • 2 dl naturella cashew nötter, blötlägg över natten
  • 3 msk plant yoghurt ( se recept nedan eller använd köpt )
  • ca 0,5 dl vatten
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk vit miso
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 – 2 msk hackad gräslök
  • 1 – 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt

instruktioner

  1. Skölj nötterna ordentlig och lägg alla ingredienser i en mixer, uteslut örterna i detta steg.
  2. Mixa slät, stanna maskinen emellanåt och skarpa ner från kanterna.
  3. När osten är krämig och slät rör i hackade kryddor och ställ in osten i kylen för att mogna i smaken.

 

Se min smaksättning som en vägvisare men lås er inte vid det. Har du ingen vit miso så hoppa över det. Vad som framförallt är avgörande i osten är näringsjäst och tillsatt syra. Äppelcidervinäger och citron fungerar båda bra, både enskilt men också tillsammans. Vitlköks pulver är att föredra framför färsk eftersom den kan bli lite för skarp i osten. Lökpulver lyfter hela receptet och knyter samman smakerna.

Kryddiga mandlar

ingredienser

  • 2 dl mandlar utan skal
  • 1 kuvert saffran
  • en knivsudd cayannpeppar
  • 1 msk neutral kokosolja
  • flingsalt

instruktioner

  1. Smält kokosoljan i en stekpanna på medium värme. Ha i mandlar och saffran och rör hela tiden så det inte bränns. Detta tar några minuter. Mot slutet pudra på cayennepeppar och rör om några var till.
  2. Flytta över mandlarna på ett fat som är täckt med hushållspapper. Smula på flingsalt och vänd runt något varv. Låt svalna helt och flytta över till en burk.

Gör egen yoghurt

Detta blir en tjock Grekisk yoghurt

ingredienser

  • 2 dl cashewnötter
  • 1,25 dl vatten
  • 1 kapsel probiotika

instruktioner

  1. Blötlägg cashewnötter i minst 4 timmar och skölj dem sedan ordentligt. Lägg nötter och vatten i en mixer och mixa slät.
  2. Tillsätt probiotika och mixa några varv till. Häll över yoghurten i en ren glasburk som rymmer 1 liter och förslut öppningen med en ostduk och gummiband.Ställ vid en dragfri varm plats i ca 24 – upp till 48 timmar.
  3. Rör i salt när yoghurten är klar och ställ in den i kylen föra att mogna ytterligare i smaken. Den tjocknar och syran ökar efter hand som den står i kylen. håller 5 – 7 dagar i kylen.

 

Denna yoghurt adderar lätt syrlighet i ostar.

Hoppas ni har en fin Lucia idag / Tina

Missa inte del 1 Av min ostbricka

 

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar