Vegansk ostbricka är inte helt fel till julbordet, eller vad säger ni? Ett helt igenom vegansk, ja ni hörde rätt! Idag bjuder jag på några fina recept så att du i tid hinner göra din egna ost inför jul.
Vegansk ost kan vara himla gott – jag lovar
Visst kan och borde den som väljer att äta helt vego få njuta av en god ost eller ostbricka i goda vänners lag. Dessa är relativt enkla att göra. Den här gången blir det både fermenterade och icke fermenterade ostar. Det olika smaksättningarna lyfter verkligen i osten. Tveka inte att testa egna smakvarianter på själva bas – osten. Ta gärna fram ostarna en liten stund innan servering. Addera din ostbricka med frukt, kex, marmelad och god dryck. Ostarna håller ca 1 vecka i kylen.
Det är lite att tänka på som jag staplar upp innan vi går på själva recepten
Du behöver i steg ett
- probiotika
- ostduk
- trådsil
- nötter
För att få rätt smak i osten behöver man fermentera den innan man tillsätter smaksättning. Nötterna blötläggs över natten, mixas med vatten och probiotika. För att sedan fermenteras i minst 24 h.
Idag får ni ta del av två recept.
Fermenterad ost
Räcker till 2 ostar
ingredienser
- 4 dl naturella cashewnötter
- 1 kapsel probiotika
- 1 + 0,5 dl vatten
- Blötlägg cashewnötter i minst 6 timmar eller över natten.
- Skölj sedan ordentligt i rinnande kallt vatten.
- Lägg nötter och 0,5 dl vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt eventuellt 0,5 dl vatten extra, om det behövs. En höghastighets maskin behöver mindre vätska.
- Nu är det dags för probiotika. Ta isär kapseln och häll i innehållet i maskinen. Mixa några varv till.
- Lägg en ostduk i en trådsil som är placerad över en bunke. Lägg ostmassan i ostduken och dra ihop duken och forma till osten. Se till att förslut ordentligt och lägg en tyngd ( en glasburk med ljummet vatten & åtdraget lock ) över så att överflödig vätska kan rinna ner i bunken.
- Ställ anordningen på en dragfri och varm plats i ca 24 timmar upp till 48 h.
Har du en torkugn så ställ in den där på 42°C i 24 h
Med torkugn så ökar syran och smaken upplevs mer intensiv. Här behöver man smaka av mer när man smaksätter.
Smaksättning nr: 1
Tre – sorters pepparost ( v+gf + raw )
0,5 batch cashew bas ost
- 0,5 tsk hel svart, grön och rosépeppar, hälften i osten och resten att toppa med.
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk vit misopasta
- 1 msk näringsjäst ( Bjäst )
- 0,5 äppelcidervinäger
- 0,5 msk citronjuice
- 0,5 tsk salt
- Lägg samtliga ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Lägg i en bit plastfolie i en form som mäter ca 5 cm och lägg mortlad peppar ( alla tre ) i botten.
- Lägg i osten och strö på resterande peppar.
- Förslut osten och forma till toppen av osten lite.
- Ställ i kylen att mogna i smaken minst 6 timmar.
Smaksättning nr: 2
Fermenterad spolformad ost med örter (v+gf+raw )
Ta nu andra hälften av bas – osten och smaksätt med ingredienserna nedan.
- 1 tsk vitlökspulver
- 1,5 tsk vit misopasta
- 0,5 msk citron
- 1/2 tsk salt
- 1 – 2 msk torkade örter* att rulla osten i ( tex. oregano, gräslök, timjan, persilja, rosmarin )
- Blanda alla ingredienser ordentligt med osten.
- Lägg sedan ett smörpapper plant och strö på hackade torkade örter. Forma ostmassan så den blir spolformad och rulla i örterna.
- Förslut smörpappret runt om och lägg osten att mogna minst 6 timmar i kylen.
*Torkade örter: Välj fritt efter smak och tycke.
Ha en fin kväll / Tina