Vegan mejeri

Vegansk ostbricka – Del 1

Vegansk ostbricka är inte helt fel till julbordet, eller vad säger ni? Ett helt igenom vegansk, ja ni hörde rätt! Idag bjuder jag på några fina recept så att du i tid hinner göra din egna ost inför jul.

Vegansk ost kan vara himla gott – jag lovar

Visst kan och borde den som väljer att äta helt vego få njuta av en god ost eller ostbricka i goda vänners lag. Dessa är relativt enkla att göra. Den här gången blir det både fermenterade och icke fermenterade ostar. Det olika smaksättningarna lyfter verkligen i osten. Tveka inte att testa egna smakvarianter på själva bas – osten. Ta gärna fram ostarna en liten stund innan servering. Addera din ostbricka med frukt, kex, marmelad och god dryck. Ostarna håller ca 1 vecka i kylen.

Det är lite att tänka på som jag staplar upp innan vi går på själva recepten

Du behöver i steg ett

För att få rätt smak i osten behöver man fermentera den innan man tillsätter smaksättning. Nötterna blötläggs över natten, mixas med vatten och probiotika. För att sedan fermenteras i minst 24 h.

Idag får ni ta del av två recept.

Fermenterad ost

Räcker till 2 ostar

ingredienser

  • 4 dl naturella cashewnötter
  • 1 kapsel probiotika
  • 1 + 0,5 dl vatten
  1. Blötlägg cashewnötter i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Skölj sedan ordentligt i rinnande kallt vatten.
  3. Lägg nötter och 0,5 dl vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt eventuellt 0,5 dl vatten extra, om det behövs. En höghastighets maskin behöver mindre vätska.
  4. Nu är det dags för probiotika. Ta isär kapseln och häll i innehållet i maskinen. Mixa några varv till.
  5. Lägg en ostduk i en trådsil som ligger över en passande bunke. Lägg ostmassan på ostduken och dra ihop duken och forma osten. Se till att förslut ordentligt och lägg en tyngd ( glasburk med lock fylld med ljummet vatten ) över så att överflödig vätska kan rinna ner i bunken.
  6. Ställ anordningen på en dragfri och varm plats i ca 24 timmar upp till 48 h.

 

Har du en torkugn så ställ in den där på 42°C i 24 h

Med torkugn så ökar syran och smaken upplevs mer intensiv. Här behöver man smaka av mer när man smaksätter.

Smaksättning nr: 1

Tresorters pepparost ( v+gf + raw )

0,5 batch cashew bas ost

  • 0,5 tsk hel svart, grön och rosépeppar, hälften i osten och resten att toppa med.
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 msk näringsjäst ( Bjäst )
  • 0,5 äppelcidervinäger
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt
  1. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Lägg i en bit plastfolie  i en form som mäter ca 5 cm och lägg mortlad  peppar ( alla tre ) i botten.
  2. Lägg i osten och strö på resterande peppar.
  3. Förslut osten och forma till toppen av osten lite.
  4. Ställ i kylen att mogna i smaken minst 6 timmar.

Smaksättning nr: 2

Fermenterad spolformad  ost med örter (v+gf+raw )

Ta nu andra hälften av bas – osten och smaksätt med ingredienserna nedan.

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk vit misopasta
  • 0,5  msk citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 – 2 msk torkade örter* att rulla osten i ( tex. oregano, gräslök, timjan, persilja, rosmarin )
  1. Blanda alla ingredienser ordentligt med osten.
  2. Lägg sedan ett smörpapper plant och strö på hackade torkade örter. Forma ostmassan så den blir spolformad och rulla i örterna.
  3. Förslut smörpappret runt om och lägg osten att mogna minst 6  timmar i kylen.

*Torkade örter: Välj fritt efter smak och tycke.

 

Ha en fin kväll / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar