Helg & högtid

Inlagd ostronskivling – Den gröna julen

Hej, inlagd ostronskivling bjuds det på idag. Idag är det 1:a December och kanske framförallt den månaden i året som ägnas åt mat till största del tar sin start. Jag var med ett gäng härliga tjejer igår på årets 1:a julbord. Det var Lidl Sverige med Diana/ by diadonna och två andra influenser  som bjöd in till en magisk kväll. Mer om det i ett kommande inlägg.

Jag tänkte med start idag och fortsätta månaden ut med att dela med mig av mitt julbord som både rymmer nya och tidigare goda klassiker. Jag är nyfiken och vill gärna veta hur ditt julbord ser ut. Så lämna gärna en kommentar. På så sätt kan vi alla ta del och dela med oss av vårt bästa jul recept.

Inlagd ostronskivling

Aubergine har ju seglat upp som en riktigt bra ersättare till sill och i dag finns det en uppsjö av olika recept både på nätet och en del kokböcker att ta del av. Jag delar med mig av mina tidigare recept med aubergine i slutet av detta inlägg.

Denna gång har jag testat att göra med ostronskivling och jag kan bara säga WOW vad bra det blir. Nu hoppar vi över till receptet på en gång.

Inlagd ostronskivling ( V+gf )

Svamp

  • 150 gram ostronskivling
  • 2 msk  arame alg eller 1/2 ark nori

 

Inläggningslagen

  • 1 dl björksocker ( det går bra att byta till valfritt socker )
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 4 – 6 svartpepparkorn
  • 4 – 6 vitpepparkorn
  • 6- 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerbald
  • 1 st morot i skivor
  • 1 st schalottenlök i skivor
  • 2 krm salt

 

  1. Börja med att skölj och repa svampen i lagom sill liknande bitar. Lägg dem tillsammans med algerna i en ånginsats.
  2. Ånga svampen i ca 5 – 6 minuter från att vattnet kokar.
  3. Lyft av ånginsatsen från kastrullen och ställ att svalna.

 

Gör nu lagen.

  1. Koka upp vatten, socker och ättika. Sockret ska lösas upp i vätskan. Dra av från plattan och tillsätt resterande ingredienser. Låt svalan.
  2. Fyll upp en ren glasburk med svampen och låt lite av algerna följa med ner i burken.
  3. Häll på lagen, kryddor, morot och lök.
  4. Ställ i kylen att mogna i smaken i minst ett dygn, gärna två dygn om du har tid.

 

 

 Inlagd ostronskivling Inlagd ostronskivling

 

Detta recept utgör grunden för mitt nästa inlägg som kommer upp under helgen.

Jag vet också att det finns de som väntar på ost recept och de är också på väg nu i dagarna. Lite mer tålamod så är det på plats. En härlig ostbricka gör julbordet komplett.

 

Hoppas ni har en bra start på helgen // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar