Dessert

Midsommar – Raw kokos och jordgubbstårta

Till midsommar bjuder jag på kokos och jordgubbstårta. Kokos är mer eller mindre huvudingrediens i mångt och mycket jag gör i mitt kök. Jag använder allt från kokosmjölk, riven, olja, chips och yoghurt bl.a.  Det är framförallt mångsidigt och användbart i ett växtbaserat kök.

Vad kokos kan ha emot sig är den skarpa smaken som gärna tar ut alla andra smaker. Därför passar inte kokos till allt. Själv var min start sträcka till att fullkomligt älska smaken av kokos ganska lång, men när det väl hände så hände det verkligen. Att ha kokosmjölk i en gryta har inte varit något problem, snarare tvärtom. Men att smaksätta och ge smak av kokos i dessert, kakor, glass och tårtor har inte varit någon självklarhet för mig. Men nu tycker jag snarare att det är gott och fräscht.

Midsommar – Raw kokos och jordgubbstårta

Midsommar betyder jordgubbar och därför var det inte svårt att välja det som huvudingrediens i min tårta. Smaker som kokos, jordgubb, citron och sötad med lönnsirap låter väll alldeles underbart gott? Nedan kommer recept på min midsommartårta.

Raw kokos och jordgubbstårta

15 cm form/ ca 8 bitar

ingredienser

Fyllning

  • en ask ca 250 gram  jordgubbar
  • 2 dl cashewnötter ( blötlägg minst 6 timmar )
  • 1 tetra kokosgrädde / mjölk ( låt ligga i kylen över natten, ta sedan grädden men uteslut vätskan)
  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl kokosolja ( smält i ett vattenbad )
  • skal från hel citron + saften från 1/2 citron
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt

Botten

  • 1,5 dl mandlar
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 0,5 riven kokos
  • 1,5 msk kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 10 st dadlar ( ICA Eko)
  • nypa flingsalt

instruktioner

Fyllning

  1. Blötlägg cashewnötter i ca 6 timmar eller över natten.
  2. Skölj dem sedan ordentligt och lägg i en mixer tillsammans med resterande ingredienser, uteslut kokosoljan i detta sked.
  3. Mixa helt slät, tillsätt kokosoljan och mixa klart.
  4. Ställ åt sidan så länge.

Botten

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och arbeta med pulsknappen till det går ihop men fortfarande har crunch.
  2. Klipp ett bakplåtspapper så de passar i en form som mäter ca 15 cm. Tryck ut botten och se till att trycka upp höga kanter längs formen.
  3. Botten ska nästan vara som en skål till fyllningen.
  4. Häll i fyllningen, slå formen lätt på arbetsbordet, detta så bubblor försvinner och fyllningen fördelas jämnt.  Plasta in och ställ in i frysen. Låt vila ca 6 – 8 timmar.

Ta fram tårtan och ställ i kylskåpet några timmar innan du planerar att servera den. Dekorera med jordgubbar och valfria bär.

Botten fungerar som ett skal som är fylld med en alldeles fantastisk fluffig och len mousse.

Jag skulle vilja bjuda på lite länk kärlek till en fin bloggkollega Annelie från Blomster och bakverk hon både bakar grymma bakverk och tar fantastiska bilder.  Titta in hos henne så hittar ni hennes variant av raw cheesecake med smak av jordgubb.

Nu önskar jag er alla en fantastisk midsommarafton. 

Tack för ni tittar in här hos mig. Det betyder mycket för mig / Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    anneliesblomsterochbakverk
    22 juni, 2017 at 19:59

    Men Tina, raraste du – tack! Blir så himla glad att läsa dina fina ord. Och din tårta ser fantastisk ut! Kram och glad midsommar <3

    • Svara
      Tina
      23 juni, 2017 at 05:15

      Tack själv Anneli! Önskar dig en fantastisk dag med familj, nära & kära. ❤️ kram

  • Svara
    Maria
    23 juni, 2017 at 08:19

    Mängd cashewnötter till fyllningen?? Kan inte se att det står någonstans… 😉

    • Svara
      Tina
      23 juni, 2017 at 08:28

      Men åh tack, det har märkligt nog trillat bort.
      Tack för du gjorde mig uppmärksam.
      Trevlig Midsommar// Tina

    Lämna en kommentar