Dryck

Cold Brew kaffe för varma dagar – Smaksatt

Idag så blir det cold brew kaffe i presskanna. En dag i vintras så gick jag in i en nyöppnad Bodum kaffe butik. Jag bestämde mig helt spontant, att nu minsann skulle jag börja pressa mitt kaffe på morgonen. Sagt och gjort, en byggare för 8 koppar och en burk  hela ekologiska bönor fick följa med hem.

Men inte blev det mycket pressat kaffe från den. Jag placerade den och burken högst uppe i ett skåp. Där har den blivit liggande ett tag. Men nu i sommartider, när vi gärna gör kylda drycker så  kom presskannan till pass.

I februari när jag var i New York så testade jag massor av olika Cold Brew Coffee. I varje butik fanns det flera olika märken, både naturella  och med olika smaksättningar. Så gott och för en kaffedrickare som mig var det inte svårt att testa mig igenom en hel del av dem.

Cold Brew kaffe är utmärkt dryck att göra själv

För det är ju inte så svårt att göra eget kall bryggt kaffe.

Allt som behövs är bönor, kvarn och lite tid. När det är klart så kan man smaksätta och använda kaffet till drycker, smoothie och glass.

Cold Brew kaffe för varma dagar Cold Brew kaffe för varma dagar

Cold brew kaffe

ingredienser

  • 2 dl kaffebönor
  • 6 dl vatten ( jag använder friskt kallt filtrerat vatten)

instruktioner

  1. Mal bönorna grovt i en kaffekvarn.
  2. Lägg det malda kaffet i botten på presskannan och fyll på med vatten.
  3. Sätt på överdel/ press som lock på kannan och ställ i kylen över natten eller 24 timmar.
  4. Tryck ner pressdelen när det  det är dags att använda kaffet.

ALTERNATIVT:  Du kan också köpa grovmalt kaffe från butik och använda en glasburk. Lägg 2  dl grovmalt Kaffe i botten, fyll på med 6 dl kallt rent vatten och sätt på ett lock. Sila kaffet genom en nötpåse/ ostduk efter 24 timmar.

Nästa steg är att smaksatta Cold brew kaffe

Cashew Cold Brew Kaffe

ingredienser

2- 4 personer

  • 1 dl  cashewnötter blötlagda 4 – 6 timmar
  • 2+2 dl cold brew kaffe
  • 1 msk lönnsirap ( eventuellt öka på )
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • en nypa fling salt
  • 2 nävar is

instruktioner

  1. Skölj cashewnötter, lägg i en mixer och häll på 2 dl kaffe.
  2. Mixa slät, tillsätt resterande 2 dl kaffe, övriga ingredienser och hälften av isen.
  3. Lägg is i botten på glas och fyll på med kaffe.

 

 

Jag har ett till recept med kall bryggt kaffe som dyker upp alldeles strax.

Det blir så mycket härligare och skönare när solen skiner, tycker inte ni det också?

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Iskaffe och lite tankar om hälsan - Grönt varje dag
    19 juli, 2017 at 18:09

    […] Vill ni hellre ha en Cold brew coffee så hittar ni den här. […]

  • Lämna en kommentar