Biffar & burgare

Sliders – Vegan och glutenfria miniburgare

Sliders vegan och glutenfria är allt gott en originalburgare har, men i en enda tugga… Ja  iallafall nästan, kan kanske bli lite svårt att få i sig allt i en tugga!  Nu är det allt hög tid att tända grillen. förbereda massa gott, lägga på både stora & små burgare.

Sliders vegan och glutenfria som går åt i ett nafs

De är alltid ett uppskattat och trevligt inslag på en middag eller bjudning. Ska man grilla, då tycker jag dessa mindre är kanon om man vill ha flera matiga tillbehör att komplettera med.

Det har nog aldrig funnits så många och varierande gröna burgare som nu.  Det går mer eller mindre att få sig en burgare på de flesta restaurang idag. Vi kan köpa hem från frysdisken eller halvfabrikat, som vi blandar och steker själv.

Det är helt enkelt de gröna burgarnas tid. Det här har jag gjort själv från grunden och de är varken svåra eller knepiga att få till.

Sliders – vegan och glutenfria miniburgare ( v+gf )

ingredienser

ca 10 -12 st

  • 250 gram kastanjechampinjoner ( eller välj valfria champinjoner )
  • 3 dl blötlagd & kokt durra ( byt till grov bulgur om du inte har tillgång till durra)
  • 2 dl rostade & krossade valnötter
  • 1 msk tamari ( kan bytas till 1/2 msk soja )
  • 1 msk lantbuljong
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 msk lökpulver
  • 1 / 2 tsk  chipotle pulver ( öka om du vill ha mer styrka )
  • 1/2 msk herb de Provence
  • 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
  • 1 chiaägg *
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 dl rårismjöl ( kan bytas till  valfritt mjöl )
  • salt & peppar

instruktioner

  1.  Rengör, skiva champinjoner och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda olivolja och tamari och massera in i champinjonerna i marinaden.
  3. Rosta allt på 200 °C  i ca 20 minuter.
  4.  Lägg de rostade champinjonerna i en matberedare och tillsätt alla ingredienser men uteslut chia ägg och olivolja i detta skedet
  5.  Mixa några varv till det är en grov färs.
  6. Flytta över färsen i en bunke och arbeta in med händerna chia ägg och slutligen 1 msk olivolja, blanda allt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

*Chia ägg = 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten

Låt färsen vila och sätta sig i 30 minuter.

Marinad att pensla på burgarna:

  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk tamari eller 1/2 msk soja
  • 1,5 msk olivolja
  • svartpeppar

Vispa ihop allt och ställ åt sidan.

Forma sliders och pensla med marinaden på båda sidorna.

Välj hur du vill tillaga dem.

alt 1 ) Stek dem några minuter på båda sidorna och efterstek i ugnen i 10 minuter på 175°C

alt 2 ) Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och stek i ca 25 min i ugnen, vänd efter halva tiden.

Glutenfritt bröd  hittar du här.

Tillbehör som passar:

Tips på hur man gör en burgare

Cheddarsås

Stekt lök

Dressing på röda linser

Avokado, sötpotatis chips, vegan majo & salladsblad mer behövs inte.

Sliders - vegan & glutenfria miniburgare Sliders – vegan & glutenfria miniburgare

Böcker som gör “GRÖNA” burgare

BBQ vegan  av Mattias Kristiansson

BBQ Jävligt god av Gustav Johansson

Gröna av Martin av Martin Nordin

 

 

Det kommer upp ett inlägg med olika tillbehör för burgare.

Fortsättning följer m.a.o

Nu önskar jag er alla en riktigt fin start på helgen // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    anneliesblomsterochbakverk
    22 maj, 2017 at 08:15

    Men du, så himla gott det låter – och så vackra inspirerande bilder!

    • Svara
      Tina
      22 maj, 2017 at 17:38

      Tack <3 Annelie! Glad jag blir!
      Fin kväll// Tina

    Lämna en kommentar