Smårätter & tillbehör

Sparris nu är säsongen här – Månadens Gröna

Sparris är ljuvligt gott. Säsongen är kort, börjar i slutet av april och i början av maj  sedan håller den på fram till juli. Den sparris vi mest känner till är den vita och gröna. Det ska nämnas att det även finns violett, vild och minisparris utöver den vita och gröna. Inte lika vanliga men det finns och är mer vanligt på restauranger i dagsläget än i våra matkedjor.

Sparris är antingen grön eller vit

Men från början är det samma råvara. Den vita täcks med jord som gör att den håller tillbaka växtkraften som då gör att den tar längre tid på sig att växa. Därför blir den vita tjockare och skalet blir grövre. Den vita måste man alltid skala innan man äter den. Den gröna å andra sidan får ljus och kan då utveckla klorofyll. Den blir spädare, grönare och går att äta utan att först skalas.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Sparris är månadens gröna råvara

Det kändes helt självklart att välja den. För mig så välkomnar den sommaren och är startskottet till något nytt.

Sparris och rökt morot är ju en fantastisk förrätt

Den här rätten känns rolig och lite annorlunda att bjuda på. Min dotter tyckte moroten smakade väldigt likt lax.

 

Alltså vad det här är läckert

Sommar, Sverige och Sparris och lax liksom…… men här får en morot träda in som ersättning till laxen. Jag har använt en rökpistol som kallröker till denna rätten. Det blev helt fantastiskt,  i receptet så har jag istället lagt till rökt / smoked havssalt så det behövs ingen rökpistol för att göra denna rätt.

Sparris med rökt morot ( v+gf )

ingredienser

Sparris

  • en knippe
  • salt
  • peppar
  • olja

Rökig morotsskiva

  • 1 större lite tjockare morot skivad i skivor med mandolin
  • 1 msk björksocker ( fungerar med vanlig eller råsocker också)
  • 1 tsk smoked havs salt + eventuellt 1 krm rökarom
  • 1/2 tsk svart och vitpepparkorn ( krossa i en mortel )
  • 1 nypa arame alger

Citron & kaprisaioli ( v )

  • 0,5 dl kikärtsspad ( det som finns i burken tillsammans med kikärtor)
  • 1,5  dl rapsolja
  • 0,5 dl citronolja ( Paolo Roberto’s är grymt god ) Ersätt med rapsolja om du inte har citronolja
  • 0,5 msk dijon
  • 1 msk citron + skal från 1 citron
  • 1,5 msk hackad kapris + spad
  • salt och peppar

Topping

  • citron
  • dill
  • skivad rödlök
  • svart tång kaviar

instruktioner

Sparris

  1. Skölj sparrisen i kallt vatten och skär/ bryt av änden.
  2. Hetta upp olja och stek sparris på medium på plattan.
  3. Salta och peppar. Den ska ha kvar sin spänst.

Morot

  1. Skölj och skala morot. Gör skivor på mandolin eller liknande.
  2. Blanda salt, alger, krossade pepparkorn och socker. Gnid in detta på morotsskivorna.
  3. Lägg skivorna på ett fat med kanter och plasta in. Ställ kallt i kylen allt från 4 timmar till 2 dygn.
  4. Efter 4 timmar upp till 2 dygn: Nästa steg är att torka av bitarna. Lägg ett ugnsfolie på en ugnsform och i lägg morotsbitarna. Placera ut några dill kvistar och häll på lite olja på varje bit.
  5. Förslut folien och ställ formen i ugnen på 150°C i ca 15 – 20 minuter. De är klara när de är mjuka men fortfarande har kvar sin form.
  6. Låt morot svalna.

Citron & kaprisaioli ( v )

  1. Lägg kikärtsvatten i en hög kanna och tillsätt pressad citron, dijon och mixa samman.
  2. Börja hälla i rapsolja i en tunnstråle, vicka fram och tillbaka tillsätt all olja och den har tjocknat.
  3. Fortsätt att hälla på med citronoljan.
  4. Rör runt i majonäsen,  hacka kapris grovt och rör i med lite av spadet. Rör slutligen i citron zest,
  5. Smaka av med peppar och om det eventuellt behövs lite salt.
  6. Ställ kallt.

Topping och servering

  1. Lägg ut sparris, rulla varje skiva morot till en spole och lägg ut på fatet.
  2. Klicka på tångkaviar på moroten och dekorera med dill.
  3. Klickar på aioli på rätten direkt vid servering eller serveras den vid sidan av.

 

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

 Ha en fin dag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Nellie Rolf
    6 maj, 2017 at 08:55

    Vilket häftigt recept! 🙂 Jag har gjort en klassisk risotto med ett modernt krisp. Här fins det:http://www.minvardagshalsa.se/2017/05/06/manadens-grona-sparrisrisotto/
    Kram

    • Svara
      Tina
      6 maj, 2017 at 10:33

      Vilket kanon fint bidrag & bilderna ser så inbjudande ut!Ha en trevlig helg
      Kram // Tina

  • Svara
    anneliesblomsterochbakverk
    6 maj, 2017 at 19:47

    Tina, vilket härligt tema för maj och så underbara bilder du bjuder på. Otroligt spännande rätt! Själv har jag lagat till en filopaj med sparris och vegansk cashewricotta: http://blomsterochbakverk.se/vegetariskt/filopaj-med-sparris-och-cashewricotta/ Ha en fortsatt fin helg! Kram <3

    • Svara
      Tina
      7 maj, 2017 at 06:22

      Wow Annelie helt fantastiskt bidrag & bilderna……!Kram //Tina

  • Svara
    Malin
    8 maj, 2017 at 14:51

    Så fin blogg du har! Inspirerande, verkligen! :)Här kommer mitt bidrag till månadens tema: http://malinsblogg.fi/2017/05/08/manadens-grona-sparris/

    Ha en fin vår (bara det slutar SNÖA nån gång heh).
    Mvh. Malin

    • Svara
      Tina
      8 maj, 2017 at 15:11

      Hej Malin!
      Tack vad roligt att höra & detsamma till dig!

      Tack för ditt fina bidrag. Ja här är det sol & hagel om vartannat:)) Vår & sommar kom nuuuuu
      Trevlig kväll// Tina

  • Svara
    Åsa
    13 maj, 2017 at 11:18

    Ditt bidrag är så otroligt vackert. Mitt bidrag för maj månad är en gluten- och mjölkfri paj.http://www.gilbertson.nu/kokbok/ettarsjubileum-och-sparrispaj-gluten-och-mjolkfri/

    • Svara
      Tina
      13 maj, 2017 at 17:58

      Hej Åsa!
      Tack :)) & Tack för ditt fina bidrag!

      Trevlig kväll // Tina

  • Svara
    Månadens gröna: Sparris - Malins blogg
    13 maj, 2017 at 20:18

    […] Jag såg att temat för månadens gröna denna månad är SPARRIS. Det fick bli temat för min söndagslunch också! Jag gick alltså och köpte sådana och fräste dem krispiga i smör. Som ett sorts försök till gröna hotdogs (visuellt i alla fall) valde jag att servera sparrisarna som fyllning i bakad potatis… […]

  • Svara
    Sandras Matkrypin
    15 maj, 2017 at 09:12

    Kul med sparris! Det är ju så gott 🙂 Här kommer mitt bidrag som är en gremolatapasta med sparris och pocherat ägghttp://www.sandrasmatkrypin.se/gremolatapasta-med-sparris-och-pocherat-agg/

    • Svara
      Tina
      15 maj, 2017 at 11:17

      Din pasta ser helt underbar ut!
      Ha enfin dag // Tina

  • Svara
    Maria
    17 maj, 2017 at 06:32

    Åh, sparris som är så gott. Här kommer mitt bidrag: Grillad sparris med chèvre. En perfekt rätt tycker jag, då jag verkligen gillar både chèvre och sparris – Mmm.http://www.mariasmat.nu/2017/02/18/grillad-sparris-med-chevre/

    • Svara
      Tina
      17 maj, 2017 at 07:41

      Perfekt mat nu när vi äntligen kan tända grillen:))
      Tack för ditt bidrag.
      Ha en fin fortsatt vecka// Tina

  • Svara
    lovisa
    19 maj, 2017 at 13:28

    otroligt fint inlägg, som alltid tina! här kommer mitt bidrag: http://polichinelle.se/2017/may/manadens-grona-maj-farsk-sparrispasta-med-citron-mascarpone-och-svarta-belugalinser.html kram!

    • Svara
      Tina
      19 maj, 2017 at 15:14

      Det här är så bra & gott….Allt gott i en & samma rätt! Sparris, pasta & belugalinser…<3
      Trevlig helg
      kram // Tina

  • Svara
    Isabel
    21 maj, 2017 at 07:08

    Vilka härliga sparris recept Tina.Här kommer recept från mig.
    Vegan muffins som är omtyckta av alla
    Kram
    Isabel
    https://www.instagram.com/p/BTwXcoTlyz4/

    • Svara
      Tina
      21 maj, 2017 at 19:56

      Det ser helt magiska ut & jag misstänker att det även är magiskt goda<3 kram// Tina

  • Svara
    Isabel
    23 maj, 2017 at 11:36

    På målsnöret!Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna! Det blev en rasande enkel men urgod förrätt med grön sparris, nypotatis och en sås av schalottenlök. Mums! http://www.tastecelebration.se/sparris-och-nypotatis-med-schalottenloksas/

    • Svara
      Tina
      23 maj, 2017 at 19:06

      Härligt Isabel<3 dessutom kanon fint bidrag!
      Kram // Tina

  • Svara
    Karin
    24 maj, 2017 at 20:30

    Älskar sparris! Mitt bidrag blir pasta med sparris och halloumi. Fantastiskt gott blev det, väldigt improviserat men lyckat! 🙂
    https://instagram.com/p/BUfQHtUgLbK/

    // @karinskakbak på Instagram

    • Svara
      Tina
      25 maj, 2017 at 06:33

      Tack för ditt bidrag. Det låter jätte gott// Tina

  • Svara
    milla
    25 maj, 2017 at 00:34

    HejHär kommer mitt bidrag
    http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/05/sparrislada.html

    • Svara
      Tina
      25 maj, 2017 at 17:43

      Tack för ditt fina bidrag.
      Trevlig fortsättning på helgen // Tina

  • Svara
    Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad. | REAKTIONISTA
    25 maj, 2017 at 04:01

    […] Gröna – en vegetarisk utmaning i matlagning. Denna månad är temat SPARRIS och Tina från Grönt varje dag är […]

  • Svara
    Wilda
    25 maj, 2017 at 05:26

    Otroligt vackert inlägg. Fantastiska bilder, även för en morotsallergiker 😉 Här vill jag kolla runt mer sen och spara goda smaker. 🙂
    Jag har äntligen haft tid att göra ett bidrag till Månadens Gröna efter att ha försökt få till det sedan ni startade igång. Så glad för det. Och smarrigt blev det:
    http://reaktionista.se/gratinerad-sparris-med-fetaostrora-och-valnotssallad/

    • Svara
      Tina
      25 maj, 2017 at 06:32

      Tusen tack!
      Vad roligt att det klaffade & att du är med. Jättefint bidrag // Tina

  • Svara
    Creamy Asparagus Quiche. | (Chick)peas and understanding.
    25 maj, 2017 at 07:37

    […] the finish line, here comes a last minute-contribution for Månadens Gröna — this month hosted by Tina (←who has created a jaw-droppingly fantastic looking starter with asparagus and cured […]

  • Svara
    Linnea | (Chick)peas & Understanding
    25 maj, 2017 at 07:44

    Det här bidraget ser verkligen heeelt fantastiskt ut, vilket konstverk! Nästintill för tjusigt för att ätas, men sen låter det ju lite för spännande med gravad morot för att en skulle kunna låta bli.
    Snubblar även jag in över målsnöret! Här kommer en sparris quiche med tofustanning: https://peasandunderstanding.wordpress.com/2017/05/25/creamy-asparagus-quiche/

    Hoppas du får en härlig långhelg! x

    • Svara
      Tina
      25 maj, 2017 at 08:57

      Men tack verkligen! Vilket kanon bidrag du trillar in med så här i sista timmen. Önskar dig en fantastisk helg//Tina

  • Svara
    Ettårsjubileum och sparrispaj (gluten- och mjölkfri) - Nicklas Kokbok - en mjölkfri blogg
    27 maj, 2017 at 06:40

    […] för maj är Tina som har den störtsköna bloggen grönt varje dag och temat för månaden är sparris. Jag älskar sparris så det var perfekt tema för […]

  • Svara
    Julia
    27 maj, 2017 at 08:15

    Hej Tina,
    Tack för ett fint inlägg och ett lite klurigt tema för mig som hade förätit mig på sparris förra åren. Det blev tillsist enkla naan-flatbreads med sparris. En ny favorit hos mig!

    https://tuvessonskan.se/2017/05/27/manadens-grona-naan-flatbreads-med-sparris/

    • Svara
      Tina
      28 maj, 2017 at 07:17

      Tack för toppen fint bidrag//Tina

  • Svara
    Samlingsinlägg för Månadens gröna - Sparris - Grönt varje dag
    28 maj, 2017 at 10:03

    […] Själv så bjöd jag på en rimmad & rökt morot som ni hittar här. […]

  • Svara
    Ettårsjubileum och gluten- och mjölkfri sparrispaj - Nicklas Kokbok - en mjölkfri blogg
    30 juli, 2017 at 09:25

    […] för maj är Tina som har den störtsköna bloggen grönt varje dag och temat för månaden är sparris. Jag älskar sparris så det var perfekt tema för […]

  • Lämna en kommentar