Smårätter & tillbehör

Spansk tortilla – Vegan

Spansk tortilla som är helt äggfri, m.a.o vegan och riktigt gott! Det känns verkligen spännande med alla nya recept som kommer med alternativ på ägg och mejerier. Jag blir så ivrig och känner sådan inspiration när jag får laborera och göra nya recept med andra ingredienser än de som anses traditionella.

Spansk tortilla så gott och inte behövs några ägg alls

Det är genialiskt och för den som är allergis är det grymt att marknaden tämligen exploderar av nya ingredienser / produkter som bara några år tillbaka inte gick att köpa i en vanlig livsmedelsbutik.

Spansk Tortilla Spansk Tortilla

Spansk tortilla till tapas

Tortilla, omelett med lök och potatis, är en nationalrätt i Spanien och serveras  både som huvudrätt men kanske framför allt som tapas. Då den äts med fördel kall.

Den här som jag har gjort kommer vara perfekt att servera som tillbehör till måltider som har flera olika smårätter. Hos oss så uppskattar vi just sådana måltider. Lite av allt kan man säga.

Om man inte använder ägg vad ska man använda istället?

Silken tofu, tofu eller varför inte kikärtsmjöl! Kikärtsmjöl är dessutom sojafritt för den som föredrar det. Svart salt, Kala Namak, bidrar med en lätt smak av ägg. Svart salt går att köpa på goodstore, nätet eller i butiker som säljer kryddor.

Spansk Tortilla Spansk tortilla med sötpotatis ( v+ gf )

ingredienser

 

  • 150 gram kikärtsmjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl växtmjölk ( mandel/ havre goo green
  • 1/2 tsk svart salt, Kala Namak
  • 1/2 tsk vanligt salt
  • 1 tsk het rökt paprikapulver
  • 400 gram skalad & tunt skivad sötpotatis
  • 1 gul lök
  • ca 2 – 3 cm av det vita på en purjolök
  • 1 vitlök solo
  • en näve hackad bladpersilja + extra att toppa med
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 msk näringsjäst
  • några nypor chiliflingor

 

instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 °C , vispa ihop kikärtsmjöl med växtmjölk och vatten. Tillsätt vanlig salt och rökig het paprikapulver, vispa så allt är ordentligt blandat. Ställ åt sidan i ca 1 timme.
  2.  Hacka lök, purjolök och vitlök. Värm upp lite olivolja i en stekpanna och låt löken mjukna i oljan. Rör om då och då. Detta ska inte ta färg.
  3.  Tvätta, skala och skiva sötpotatis i tunna skivor. Hetta upp olja i en annan panna och stek potatisen mjuk. Detta tar en stund, låt plattan vara på medium värme. Se till att steka på båda sidor om potatisen. När potatisen är klar vänd ner hackad persilja och lök.
  4. Blanda i svart salt, gurkmeja och näringsjäst i smeten. Blanda i potatisen försiktigt och vänd om så allt blandar sig.
  5.  Hetta nu upp lite ny olja i pannan och häll i smeten, låt plattan vara på medium värme. Omeletten måste stelna ( 4 – 5 minuter ) lägg sedan ett fat över pannan, vänd upp och ner på panna. Stek nu den andra sidan. Täck pannan ( OBS stekpanna som tål ugn ) med folie och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.

 

Till servering

Vid servering strö på hackad persilja och ät med riktigt goda oliver. Jag är verkligen storm förtjust i Kung Markattas svarta/ gröna oliver och de gröna är en hit till denna tortilla.

Något att tänka på. Det går utmärkt att göra omelett utan svart salt och vill man byta till vanlig  potatis så gör man helt enkel det istället.

Kikärtsmjöl hittar man på glutenfria hyllan eller där utländska livsmedel finns.

Spansk Tortilla Ha en fin dag alla// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    anneliesblomsterochbakverk
    21 april, 2017 at 09:34

    Tina! Så himla fint det blivit härinne hos dig <3 Och tusen tack för ett riktigt vackert gott bidrag till Månadens Gröna april – kram från mig.

    • Svara
      Tina
      21 april, 2017 at 21:24

      Hej Annelie!
      Tack vad glad jag blir<3

      Jag har ju lite att fixa med bl.a rubriker men är så glad att jag ändrade designen!
      Trevlig helg
      Kram// Tina

    Lämna en kommentar