Sallad

Nordafrikansk morotssallad – Vegan

Nordafrikansk morotssallad hur låter det? Den nordafrikanska maten är jag väl bekant med. Har både ätit och lagat den en hel del genom åren. Har ju inte gjort så mycket av den här på bloggen, men kanske dags att ändra på det nu.

Nordafrikansk morotssallad med harrisadressing

Både morot och Harissa förekommer flitigt i det nordafrikanska köket. Harissa är ju en het chilipasta som är vanligt förekommande i både Tunisien och Marocko. Chilipastan finns att köpa här i Sverige i det flesta matbutiker. Den som vi kan köpa på burk eller tub är en slät och het pasta. Men om du befinner dig i Tunisien eller Marocko så rekommendera jag er att köper den som finns på  marknaden och kallas “Harissa Arabi” en grovt mixad pasta som har en mer rökig smak. Den passar förträffligt i allt från kalla till varma rätter, såser och tillbehör! En klick i pizzasåsen, i biffen eller i dressingen piffar och gör susen.

Allt äts med bröd

Vad som bör tilläggas om den Nordafrikanska maten, du äter allt med bröd. Här finns ingen lowcarb att snacka om! Jo visst börjar glutenfritt så smått dyka upp på hyllorna. Men ta för allt i världen inte ifrån en Tunisier sitt  bröd.

Mitt bröd ligger på fatet och salladen ovanpå

Men det har jag gjort bara för bildens skull. salladen serverar du som en sidorätt eller tillbehör med lite bröd, oliver och någon falafel/ grönsaksbiff så blir det kanon.

Morots & fänkålsallad  ( vegan + glutenfri )

ingredienser

  • 2 – 4 st morötter
  • 1 – 3 fänkål beroende på storlek. Leta efter fasta & fina
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk kumminfrön
  • saften från 1/2 citron
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 msk äppelcidervinäger
  •  1/ 2 msk + så mycket du klarar av *
  • 2 – 4 msk olivolja
  • en knippe persilja
  • en knippe koriander
  • salt
  • peppar

instruktioner

  1. Tvätta och slanta morötterna. Koka dem i saltat vatten. De får inte koka för länge, utan ska precis ha sin kärna kvar.
  2. Rosta kryddorna i en het panna och mortla eller mal dem fint.
  3. Skiva fänkålen och blanda med morötter, vänd ner kryddorna och örterna.
  4. Riv citronskal och blanda runt. Vispa ihop citronsaft, äppelcidervinäger, Harissa och olivolja. Vänd ner i salladen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ställ salladen kallt för att mogna i smakerna.
  7. Denna håller i några dagar i kylskåpet.

 

Vänd gärna ner lite kokta bönor eller linser i denna sallader ökad mättnad. Lite inlagda citroner är förtjusande gott att ha till om man har tillgång till det.

 

Att tänka på

*Harissa är OBS starkt och börja med liten mängd och öka på efterhand.

Med brödet fångar du upp dressingen och för glutenfritt bröd gäller detta!

Nu önskar jag er en riktigt trevlig kväll.

// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Alexandra
    28 mars, 2017 at 11:33

    Vilken härlig blogg fylld med inspiration av vegetarisk mat! 😃

    • Svara
      Tina
      29 mars, 2017 at 05:34

      Hej!
      tack vad glad jag blir!
      Ha en fin dag// Tina

  • Svara
    Lisa
    29 mars, 2017 at 00:49

    Vart kommer den fina tallriken ifrån? 🙂

  • Svara
    Jessica Sundberg
    7 april, 2017 at 07:03

    Vilket spännande recept!

    • Svara
      Tina
      11 april, 2017 at 10:42

      Hej!
      Tack :))

      Ja, morot tillsammans med lite hetta från harissa är så gott!

      // Tina

    Lämna en kommentar