Reportage & artikel

Det goda gröna ett nytt boktips

Det goda gröna är en bok som kvalade direkt in på min boktopp! Boken är både fotad och stylad av Karoline Jönsson från bloggen självhushållningsprojektet – ett mer jordnära liv. En bok som förmedlar kärleken till växtbaserad kost, från jorden raka vägen till bordet.

Det goda gröna

Är en kokbok men lika fullt en bok om odling; Det hon odlar och skördar på gården som hon bor på i Skåne. Hennes målsättning har aldrig varit att bli helt självförsörjande, utan mer att komma nära sitt ursprung. Prestigelöst och tillåtande att misslyckas har hennes rödbetor gått från att vara små som rädisor till att bli stora och maffiga. Hon förklarar i boken; varje år som går så lär man sig mer om “sin” egen jord, hur man förbättrar kvalitén på jorden, förstår när det är bäst tid att så och vilka grödor som trivs i det klimat och jord man själv bor i! Vädret är ju också avgörande för vad man får för skörd.

Den delen av boken är helt fantastisk och känns så äkta. man känner att det är Karolines ord, att faktiskt är det riktig jord under naglarna på Skåne tjejen. Som läsare så behöver man ingen förkunskap, texten är lättförståelig och skapar snarare lust till att själv ge sig ut att så och gräva i jorden.

Varje kapitel bjuder på skörderecept

Recepten är lättlagade och vackra. Allt är helt växtbaserad utan mejerier, kött eller ägg. Boken bjuder också på hemmagjorda SPA produkter och välgörande örtteer.

Här åker man på några sekunder rak från Skåne över Atlanten till ett varmt Sydstatskök och bjuds på läckra små Hush puppies. Jag säger som Karoline gör i boken, ja, gärna till middag en Torsdag eller föresten varför inte varje dag! De är förrädiska goda och ett nytt beroende här hemma.

Alltså kolla bara in denna läckerhet; Hummus haverest Bowl, Bättre blir det inte, både gom och ögat får sitt.

En kokbok utan en och anna dessert är ingen kokbok. Jag känner direkt habegär när jag ser denna vackra raw Blåbärscheesecake. Här sköter mixern allt jobb och ska bara stå kallt i några timmar innan servering.

Ja, Karoline har på ett jätte fint sätt vävt samman texten mellan odling och recept. Bilderna är vackra och förtydligar texten. Man känner också att hon brinner för det hon gör! Karoline var en av de 1:a vego bloggar jag följde ( flera år sedan) Redan då kändes hon äkta och förmedlade en känsla som idag går att se på många bloggar. Lantligt, hållbart och att ta sig tid. Hon var steget före. I Sveriges 1:a vegoprogram så delade hon programledarrollen med Elenore från bloggen Earthsprout. Även det programmet var lite före sin tid och skapade en del ramaskrin, jag älskade programmet.

Är du nyfiken på odling, grönsaker och växtbaserat så är det här en bok för dig. 

Nästa inlägg kommer upp under dagen och då bjuder jag på ett recept från DET GODA GRÖNA! Det vill ni inte missa!

// TINA

Relaterade inlägg

  • Svara
    HUSH PUPPIES, VEGAN & GLUTENFRIA! - Grönt varje dag
    22 mars, 2017 at 21:56

    […] en gång! Dessa kommer du att gilla garanterat! Jag lovade att återkomma med ett recept från boken Det goda gröna! Håll till godo, laga och […]

  • Lämna en kommentar