Raw food

Raw beet burgare till fredagsmiddag

Hej på dig, Idag bjuder jag på Raw – beet burgare,  en middag värd att lägga lite tid på. Nu har det blivit lite ljusare och då känns det genast mer angeläget med lite lättare mat. Jag kan intyga att denna måltid verkligen inte saknade något.

Raw beet burgare

De går relativt fort att göra fast de är raw food och jag lagar till dem i torkugnen.

 

Raw – betsburgare med myntadressing ( raw + v + gf )

5 st / 42°C torkugn eller 50°C vanlig ugn

ingredienser

Burgare

  • 2 rödbetor, blir ca 3 dl mixat till gryn.
  • 1,5 msk chiamjöl  ( Risenta har precis lanserat  Chiamjöl, finns på alla Ica)
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk pressad citron
  • svartpeppar
  • Himalaya salt, tänk på att när man torkar så koncentreras smakerna

 

Myntadressing

  • 2 dl blötlagda cashewnötter minst 4 timmar
  • 2 msk skalade sesamfrön
  • saft från 1/2 citron + skal från hela
  • ca 1 dl vatten
  • himalaya salt
  • ett drag på peppar kvarn
  • en nypa mynta blad

 

instruktioner

Burgare

  1.  Skala rödbetorna och mixa i matberedare till de är finfördelade till gryn.
  2. Tillsätt persilja, valnötter och citron, kör maskinen så att valnötterna blir finfördelade, tillsätt  1,5 msk Chiamjöl.
  3. Låt maskinen köra  några varv till. Det ska hålla ihop och vara lätt att forma till biffar.
  4. Smaka av med salt/ peppar och forma biffar.
  5. Lägg biffarna på torkbricka för torkugn eller på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Biffarna ska stå inne i ca 2 – 2,5 timmar i torkugn och i vanlig ugn på 50°C  med luckan på glänt i ca 1,5 – 2 timmar.
  7. Vänd på burgarna efter halva tiden.

Myntadressing

  1. Mixa alla ingredienser till dressingen i en mixer ( gärna höghastighet ) smaka av med salt.

 

Goda tillbehör

 

  • rödkålsblad
  • syrad rödkål ( Tistelvind om man köper egen) 
  • grönkål, repa av bladen från stjälken
  • tunt skivad päron
  • krasse

 

Lägg ett rödkålsblad på ett fat och grunda med syrad rödkål och grönkål ( bladen minus stjälk ) fortsätt med päron, burgaren, dressing  ochkrasse.

Burgaren förvaras i kylen och går att värma lite i torkung ( 42°C)  eller vanlig ugn (50°C ) i ca 30 minuter innan man ska äta.

Ni måste helt enkelt testa detta! Man behöver absolut inte vara 100 % raw food för att njuta av detta!

Ha en fin fortsatt kväll// Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar