Raw food

Taco måndag – Varför inte liksom

Taco Måndag fungerar det med och denna i synnerhet. Men om sanningen ska fram så är det inte riktigt vad jag ätit idag. Dessutom så måste jag nog ursäkta mig lite för att jag inte har uppdaterat som jag planerat.

Det blev lite mycket på schemat helt enkelt. På det så däckade jag i feber och frossa, på det startade jag upp nytt jobb på mitt arbete!

Idag har jag varit på medborgarskolan & hängt med ett gäng blivande vegan kockar! Det är en Diplomutbildning / Vegansk grundutbildning som Ulrika Hoffer håller i! Hon bjöd in mig för att dela med mig av vad jag kan när det gäller just biffar & burgare. Så roligt & dessutom att se mina egna biffar tolkas av andra. Hur kul som helst.

Taco måndag – Ja varför inte

Nu är detta en raw food taco men lika fullt en taco. Faktiskt så tycker jag att en färs på valnötter är grymt gott och speciellt i ett salladsblad med lite goda tillbehör.

Raw taco med goda tillbehör ( raw+v+gf )

2 – 3 portioner eller 6 förrätter

Valnötsfärs

  • 2,5 dl valnötter
  • 1 – 2 tsk tamari
  • eventuellt 1/2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

Taco krydda

  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk hel spiskummin ( mortla )
  • Torkad koriander ( mortla )
  • 1/2 tsk kakaopulver
  • 1/2 tsk chili/ cayanne pulver ( Minska något om du är känslig för hetta )
  • 1/2 tsk havsalt

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 – 3 msk rissirap eller honung

Ostsås

  • 1,5 dl blötlagda cashewnötter ( minst 4 timmar eller över natten)
  • 1 dl vatten
  • 1/2  citron,  saften
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst ( finns på Ica eller hälsokost )
  • 1 krm gurkmeja
  • 1/2 tsk havsalt

Tomatsalsa

  • 8 st körsbärstomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 msk lime saften + rivet skal från hela
  • 1/2 dl hackad koriander
  • 1/4 del hackad silverlök
  • 1/2 tsk havsalt

Tillbehör

  • 1 – 2 gemsallad
  • 1 avokado
  • 1/2  hackad gurka
  • 1dl tinad mango i kuber

Instruktioner

Taco krydda

  1. Mortla/ mixa alla kryddor till ett pulver.

Färs

  1. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa/ pulsa  till det ser ut som färs. Överarbeta inte, det ska vara som färs/ gryn.

Picklad rödlök

  1. Skiva löken tunt och vispa ihop lagen.
  2. Börja med 2 msk sötning och öka eventuellt med en matsked sötning.

Ostsås

  1. Skölj de blötlagda nötterna i kallt vatten och låt rinna av.
  2. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa såsen slät.

Tomatsalsa

  1. Hacka tomat, chili och lök smått. Riv skal och pressa saften från en lime i salsan.
  2. Hacka en knippe koriander och blanda i.
  3. Smaka av med salt.

Tillbehör

  1. Plocka bladen av gemsallad och skölj varje blad i kallt vatten. Torka varje blad försiktigt.
  2. Lägg de största bladen på ett fat. Hacka de andra bladen i strimlor och lägg på bladen.
  3. Skeda på valnötsfärs, gurka och mango. Fortsätt med avokado och en sked salsa.
  4. Ringla ostsåsen över salladen och toppa med picklade rödlök.

 

Hoppas ni mår bra och om ni är med i Vegan i 21 dagar så är vi nu inne i sista veckan. Fantastiskt, hur känner ni er och vad är största fördelen. Berätta gärna!

Ha en fin fortsatt kväll // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar