Frukost/ Veganska recept

Gröt och billig Januari 2017 – Vegan och glutenfri

Hej på er nu är det dags att köra igång nya året! Gröt kan nog vara den bästa starten på morgonen, men också av fler skäl så här i januari! Det mättar, ger fibrer och håller igång magen. Det är billigt men går att med små enkla medel göra lite lyxigare. Ja, det är ju Januari och för många ekar plånboken tom! Men vi ska för den delen inte misströsta, det finns räddning, det finns goda och billiga råvaror som går att tillgå.

Erkänn att ni är flera som har skafferiet och frysen “nästan” fullt av sådant ni ville köpa, men sen aldrig fick användning av. Sedan har vi det som nog finns hemma hos de flesta. För att nämna några lök, rotfrukter, kål, potatis och baljväxter. Längst inne i skafferiet kan det finnas slattar av mjöl, gryn och torkad frukt. Kanske den där påsen med katrinplommon som vi dissat flera gånger för att det finns dadlar, aprikoser och fikon som vi väljer framför den mindre coola katrinplommon, när kassan inte styr våra val av köp kommer till användning nu.

Gröt är min bästa frukost

Jag väljer gröt framför chiapudding, yoghurt och smoothie alla dagar i veckan om jag måste välja!

Min mamma åt gröt sju dagar i veckan året om! Alltså det var havregrynsgröt med en rejäl klick smör och socker dränkt i kossa mjölk. Nja inte riktigt vad jag tyckte var lyx frulle som barn. Hade länge svårt för havregrynsgröt just pga av min mamma åt den i tid och otid. Den saknade flärd för mig då.  Jag provade först i vuxen ålder gröt och pang, jag blev fast på en gång. Blev riktig gröt kärlek.

Katrinplommon hur coolt är inte det!

Plommon innehåller  C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter. Det som vi främst förknippar med katrinplommon, är att det sätter fart på trög mage! Det är fruktens fibrer och rikliga  innehåll av sockeralkoholen sorbitol som sätter fart på magsmältningen.

Plommon är med andra ord bra för magen men även blodcirkulationen & hjärtat mår bra av det! Annat som är bra att nämna; det stabiliserar blodsockret, sänker kolesterolet, förbättrar kroppens järn upptag! Det finns flera goda skäl att äta katrinplommon!

Havregrynsgröt med plommonsylt ( v +gf )

ingredienser

Katrinplommon sylt (v + gf )

OBS Blötlägg katrinplommon över natten i 2 dl rent och kallt vatten

  • 10 katrinplommon
  • 0,5 + 0,5  dl blötläggningsvatten
  • 1 krm kanel
  • flingsalt
  • apelsinskal från en apelsin
  • 0,5 msk chiafrön

Havregrynsgröt

  • 2 dl havregryn ( glutenfria från Urtekram )
  • 4 dl vatten
  • 1 dl havre mjölk / eller valfri växtmjölk
  • 1 msk linfrön
  • 1/2 msk chiafrön
  • 1 msk sesamfrön ( oskalade tar jag )
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt

instruktioner

plommonsylt

  1. Mixa med en stavmixer 8 st plommon med 0,5 dl blötläggningsvatten.
  2. Tillsätt kanel och apelsin skal mixa några varv och rör  i 0,5 dl blötläggningsvatten och Chiafrön.
  3. Rör ordentligt och smula ner flingsalt. Ställ åt sidan.

Havregrynsgröt

  1. Koka upp vatten och salt. Häll i gryn och dra ner värmen.
  2. Låt gröten koka på låg värme och tillsätt frön och rör runt. När gröten börjar tjockna och absorberat vattnet tillsätt 1 dl havremjölk och rör runt.
  3. Jag gillar när min gröt står och puttrar på spisen utan stress. Gröten är klar när all vätska har absorberat.

Nästa steg är att göra en god nöt sås att ringla på gröten

Här kan man använda vilken nötsmör man nu har hemma. Tahini, jordnöt, mandel, cashewsmör fungerar alla.

Jag tog 2 msk tahini och 1 msk cashewsmör, lite pressad citron, vaniljpulver, nypa flingsalt och någon msk blötläggningsvatten från plommonen. Mixa ihop till en rinnande men trögflytande sås.

 

Jag vill också påminna om Vegan i 21 dagar! nu är det hög tid att gå med i Facebook gruppen.

fantastisk månad vi har framför oss. Vegan i 21 dagar och jag ska försöka inspirera er med  billiga, goda  och lite lyxiga recept.

Hoppas ni har en fin start på 2017.

// TINA

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar