Huvudrätt

Värmande tacogryta toppad med ugnsrostad sötpotatis

Hej, Denna värmande goda tacogryta toppad med ugnsrostad sötpotatis blev verkligen god. Den känns verkligen som en bra start på ett nytt år.

Taco gryta eller chiligryta om du så vill

Gott är det hur som helst och en perfekt middag så här i januari när man är sugen på mat långt bortom julas mat.

Tacogryta med Linser och ugnsrostad sötpotatis (V+ Gf )

ingredienser

4 portioner

Gryta

  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st liten kålrot
  • 1 vitlök solo
  • 1 charlottenlök
  • 1 röd chili
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl röda linser
  • 1 frp krossade tomater
  • 1 msk lantbuljong
  • 3 dl vatten
  • salt & peppar

Tacokrydda

  • 1/2 tsk koriander frön
  • 1/2  paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin frön
  • 2 – 3 krm chiliflingor
  • 1 krm cayennepeppar

Cashewkräm

  • 2 dl blötlagda cashewnötter minst 4 timmar
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt

Sötpotatis

  • 2 st sötpotatisar
  • olivolja
  • salt/ peppar

 

Svarta bönor

  • 1 frp svarta bönor
  • 1 msk kokosolja eller rapsolja
  • 1/2 msk chilipulver
  • 1/2 tsk oregano
  • saft från lime
  • salt & svartpeppar

 

instruktioner

Gryta

  1. Börja med att rosta spiskummin och korianderfrö i en het panna. Lyft av pannan från spisen när det börjar dofta. Lägg samtliga kryddor i en mortel och mortla fint.
  2. Skär morot, palsternacka och kålrot i kuber ca 1 x 1 cm. Riv vitlök,  hacka charlottenlök och röd chili, Fräs allt i olja eller smaklös/ doftfri kokosolja. Låt allt steka i ca 5 minuter på l värme, rör då & då. Tillsätt kryddor & rör ordentligt. Häll på vinäger och tomatpuré rör runt. Nu tillsätter man tomatkross, lantbuljong, sköljda linser och ca 1 dl av vattnet. Detta ska nu sjuda småkokande. Linser ska ha kvar sin form och ska inte koka för hårt. Häll i lite  vatten i taget tills linserna är mjuka.
  3. Grytan ska inte vara vattning utan fyllig. smaka av med salt och peppar.

Cashewkräm

  1. Skölj cashewnötter och mixa slät med övriga ingredienser. Ställ kallt.

Sötpotatis

  1. Skiva sötpotatis diagonalt i 1 cm breda skivor. Pensla med olja, salta och peppar. Rosta skivorna i ugnen på 175°C. De ska fortfarande har spänst men bli helt genombakade.

 

Svarta bönor

  1. Skölj bönorna ordentligt och torka av dem torra med hushållspapper med lätt hand. Fräs i 1 msk kokosolja med chilipulver ( chipotle) flingsalt och  svart peppar. Lägg dem på hushållspapper när de är klara.

Picklade rödlök följ länken

Vid servering

  1. Lägg grytan i botten av en skål och lägg på sötpotatis. Skopa på lite cashewkräm i fyra hörn och toppa med svarta bönor, picklade rödlök och färsk oreganon.

Anpassa rätten till det grönsaker du har tillgängligt och hemma. Cashew sour kan bytas ut till imat fraîche eller för lagt ovo gräddfil/ syrad grädde eller cream fraîche.

Vill du inte göra egen tacokrydda köp färdig.

Jag önskar er alla ett härlig nytt år / Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Annie - lättlagat vegokäk
    30 december, 2016 at 16:43

    Åh vad gott och vackert det ser ut!

    • Svara
      Tina
      30 december, 2016 at 18:58

      Hej Annie!
      Tack vad glad jag blir!
      Ditt nyårs inlägg var kanon med massor av gott!
      Gott nytt år<3
      // Tina

    Lämna en kommentar