Dessert/ Julrecept/ Raw food

Kryddig cheesecake med smak av saffran

Kryddig cheesecake med smak av saffran….hur många varianter har det inte skapas denna månad. Många tror jag bestämt. Denna kommer även sätta punkt här på bloggen för detta års juliga smaker. Men just nu är den i fokus och julens kryddor får stå i centrum en liten stund till. Den är god och len, med kryddig smak.

Kryddig cheesecake med härlig solgul färg

Den blev väldigt god och fick tummen upp även av min man, som inte är lika förtjust i saffran som mig. Själv äter jag gärna saffran året om. Fungerar ju strålande i både mat och dessert.

Kryddig cheesecake med smak av saffran( raw+v+gf )

9 bitar

ingredienser

Fyllning

  • 3 dl cashewnötter,  blötlägg i minst 4 timmar
  • nypa salt
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 msk kakaosmör knappar
  • 0,5 dl rissirap/agavesirap
  • 0,5 g saffran + 1 tsk kokossocker
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • 1,5 tsk rosvatten

 

Botten

  • 2,5 dl mandel
  • 1/2 dl kokos
  • 1 msk kokosolja
  • 2 st dadlar
  • 1 msk sultan russin
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5  tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 0,5 tsk kardemumma
  •  1 krm malen kryddpeppar
  • 2 st kryddnejlika
  • 1 krm pomerans krydda
  • Flingsalt
  • 1/2 – 1 msk Vatten

instruktioner

Fyllning

  1. Börja med att blötlägg cashewnötter på kvällen dagen innan. På morgonen mortla saffran med  kokossocker och kardemummakärnor. Skölj cashewnötter ordentligt och lägg i en mixer tillsammans med alla ingredienser förutom kokosolja, kakaosmör och rosvatten.
  2. Starta mixern, skrapa ner från kanterna emellanåt och låt maskinen jobba till det är en helt slät kräm.
  3. Smält kokosolja och kakaosmör försiktigt i ett vattenbad, tillsätt det i cashewkrämen och låt gå till oljan är omblandad ordentligt.
  4. Slutligen tillsätt rosvatten och blanda om allt ordentligt.
  5. Ställ kallt och gör botten.

 

Botten

  1. Lägg alla ingredienser till botten i en matberedare och mixa till det går ihop. Tryck ut massan jämnt i en form som mäter 15 cm. Häll på fyllningen och ställ i frysen över natten.
  2. Ta fram formen och tina i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dekorera med valfri topping innan servering.

 

Här har jag toppat med lingonpulver och lingon.

Ha det så gott// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Caroline
    27 december, 2016 at 19:32

    Vad hände med inlägget “jordnötsglass eller nicecream”? får bara upp ‘sidan finns inte’ och hade gärna velat göra receptet… :/

    • Svara
      Tina
      27 december, 2016 at 20:40

      Hej Caroline!
      tack för du gjorde mig uppmärksam!

      Den har råkat bli privat men är åter synlig!

      Ha en fin kväll// Tina

  • Svara
    Vegansk nyårsmat - 6 smarriga vegorätter för nyårsfirandet! » Veganboxen
    28 december, 2016 at 17:36

    […] lite nyttig kan man gott klämma i sig lite mer fudge och choklad utan dåligt samvete! 😉 Klicka här för att se […]

  • Svara
    Sofia
    30 december, 2016 at 17:41

    Hej Tina! Vi har tipsat om detta smarriga recept på vår blogg, och har en läsare som undrar hur många bitar receptet räcker till? Gott nytt år! Sofia

    • Svara
      Tina
      30 december, 2016 at 18:57

      Hej Sofia!
      Ja men tusen tack för att ni tipsade<3
      9 bitar blir det!

      Stort grattis till nya boken!
      Gott nytt år// Tina

      • Svara
        Sofia
        31 december, 2016 at 09:07

        Hej! Toppen, åh tack så mycket!! 😀

    Lämna en kommentar