Bollar & snacks

Oatly gammaldags hafvre och pepparkasbollar

Oatly det kaxiga företaget som utmanar Arla, har precis lanserat en Limited edition, som för tankarna till Sverige från förr. De är kända för sin rättfram och kontroversiella reklam som tar för givet att vi konsumenter är helt på det klara med vilka Oatly är. Och vid det här laget vet vi det.

Den senaste reklamen låter oss ta del av generation äldre som syr korstyng och dricker gammaldags havre dryck. De äldre utstrålar vitalitet och en glöd i blicken. Oatly har gjort det igen.

Oatly havre dryck, sol II eller i folkmun; solhavre

Här har man gått tillbaka till en havre som odlades för 50 år sedan, sol II även kallad solhavre.

Gammaldags Hafvredryck är resultatet av 2016-års Sol II skörd – odlad, omhändertagen och skördad av bonden Adam. Han bor och är verksam på Jannelunds gård i Mullhyttan. Adams farfar, Arne, odlade faktiskt också Sol II på samma gård, men på 60-talet. Den gammaldags hafvredrycken är KRAV-märkt och har gödslats med rötrester som i sin tur kommer från en biogas­produktion­sanläggning i Örebro, nära gården.

 Källa: Oatlys hemsida

 

Mitt omdöme om mjölken

Den är tjock, krämig och förhållandevis vit i färgen! Smaken är god och rund med avslutande toner av havre. Stör havre smaken – Nej det är ju en dryck gjord på havre, denna vill jag gärna ha i kylen! Den här använder jag till både bakning, matlagning och smoothie.  Vad är nackdelen, att den just bara är på tillfälligt besök.

Nu ett glas kallt gammaldags hafvre och  pepparkaksbollar

 Crunchiga pepparkaksbollar (Raw)

ingredienser

  • 1,5 dl mandlar
  • 1 dl gula sultan russin Ica eko
  • 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka*
  • 1 msk kallpressade kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 msk vatten
  • nypa flingsalt
  • Mullbär att rulla bollarna i, byt till valfritt

instruktioner

  1. Mixa mandlar till ett mjöl, tillsätt russin och mixa till det är finfördelat.
  2. Tillsätt kryddor, kokosolja och 1 msk vatten och fortsätt att mixa till det börja bli en sammanhängande deg.
  3. Nu tillsätter man 1,5 dl granola och trycker på pulsknappen max 3 gånger med en liten paus mellan varje gång.
  4. Rulla bollar av degen. Mixa mullbär till smulor och rulla bollarna i det.
  5. Ställ kallt i några timmar.

* Har man ingen färdig granola så går det bra att byta ut till motsvarande mängd nötter och frön, tillsätt  pepparkakskrydda ca 2 tsk.

Vill man förenkla det ytterligare så byt till färdigköpt pepparkakskrydda.

Goda bollar som passar till 2:a advent!

Idag ska jag träffa min syskonskara och äta julbord….

Önskar er en fin Fredag// Tina

Min recension på Oatlys havredryck är min egen och jag har köpt min mjölk på ICA.

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar