Smårätter & tillbehör/ Veganska recept

Gyoza från fyra årstider i vegoköket (pressutskick )

Gyoza ska ni strax få ta del av; ett recept som jag har gjort från Fyra årstider i vegoköket, en bok som kan göra både ens vardag enklare och lite roligare.  Hela 134 olika recept indelat på 4 årstider. Recepten står Pia Hall för som är receptutvecklare åt  Tidningen Hälsa en månads tidning från Egmont Publishing som även har givit ut denna bok.

Denna bok kom hem som pressutskick

“Med boken vill vi visa hur okomplicerat det kan vara att laga grönt och att vego passar för alla tillfällen. Den är också tänkt som en inspirationskälla – både för de som är nyfikna på vegomat och för hängivna vegetarianer som vill utöka sin repertoar.”PIA HALL

Idag bjuder jag på ett litet smakprov från boken

Det var inte lätt att välja ut ett av alla goda recept men till slut föll valet på dessa små knyten.

Gyoza är gott och inte så krångligt att göra själv

Gyoza är små japanska degknyten som man fyller med något gott, steker och sedan kokar/ ångar under lock i några minuter. Vanligtvis så är det ju fläsk i dessa knyten men här blir det ju självklart vegetariskt.  Jag valde att göra egna degplattor för att de skulle vara glutenfria. Det går självklart att köpa färdiga degplattor i en Asiatisk butik. Men de glutenfria blir verkligen bra.

fyraarstider-i-vegokoket-0324

 

Gyoza ( v+gf )

ingredienser

  • 120 gram vitt klibbris mjöl
  • 60 gram rismjöl
  • 1/2 tsk Xzantgummi
  • 125 gram vatten kokande
  • 1 tsk rapsolja
  • nypa salt

Fyllning

  • 150 gram tunt strimlad vitkål
  • 1 grovt riven morot
  • 150 gram sojafärs
  • 2 cm riven färsk ingefära
  • 2 msk  Japansk soja/ tamari
  • 1/2 röd chilifrukt ( jag tog en hel )
  • 1 msk rapsolja
  • smaka av med salt ( stod inte i recept )

Sås ( v+gf)

  • 1/2 dl tamari
  • 3 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamfrön

 

instruktioner

  1. Blanda alla de torra ingredienserna till degen, häll på kokande vatten och oljan. Blanda ihop allt fort, låt degen sen svalan något.
  2. Knåda degen till den är elastisk och formbar.
  3. Gör en spole och skär i ca 17 bitar. Lägg bitarna under plast och kavla ut var och ett mellan två bakplåtspapper.
  4. Stansa ut rundlar med en utstansare som mäter ca 6 cm.
  5. Lägg plattorna sida vid sida i en plastpåse som ligger på plant underlag.

Fyllning

  1. Fräs kål, morot ochsojafärs i pannan, när färsen är genomstekt, tillsätt riven ingefära, soja och hackad chili. Rör om ordentligt och smaka av med salt.
  2. Rör ihop en sås att doppa knytena i

Sås ( v+gf)

  1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

Gör degknyten

  1. Lägg en degplatta på ett plant underlag och lägg på en tsk fyllning på ena halvan av cirkeln. Ha en blöt trasa vid sidan av som man fuktar fingrarna med och börja nypa ihop kanterna så knytet blir en halvmåne.
  2. Gör så med samtliga av alla degplattor.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem på båda sidorna tills det fått lite färg.
  4. Detta görs i omgångar eftersom inte alla knyten får plats samtidigt i stekpannan.
  5. Häll sedan på ett par dl vatten, sänk värmen och sätt på locket. Låt dem koka i ett par minuter.
  6. Ta av locket, dra av pannan från värmen och låt dem stå i någon minut.
  7. Lyft över dem på ett serveringsfat.

OBS: jag testade även att koka hälften av dem i en  ångkokare av bambu. Det fungerar lika bra båda sätten.

fyraarstider-i-vegokoket-0334

För den som söker en bok med gröna recept och som bjuder på mat i säsong, kan jag varmt rekommendera denna bok.

 

Ha en fin Torsdag<3

/ TINA

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Sylwia | Vibrant Food Stories
    17 november, 2016 at 18:29

    Fina bilder Tina!! Och kul med GF deg ! Måste prova !!!!

    • Svara
      Tina
      18 november, 2016 at 06:58

      Hej Sylwia!
      Tack, men mörkret ställer till det……Ja degen blev kanon!
      Fin Fredag /Tina

  • Svara
    Ingrid Rosenkvist
    11 december, 2016 at 02:02

    Vad är vittklibbrismjöl?????

    • Svara
      Tina
      11 december, 2016 at 11:40

      Hej!
      Vitt klibbrismjöl är ett glutenfritt mjöl som påminner om gluten genom att det binder bra & är liten seg.
      http://allergimat.se kan du se mer. Det finns numera också på en del större ICA / glutenfria hyllan. Ca 20 kr påsen.

      Fin Söndag // Tina

      • Svara
        Ingrid Rosenkvist
        13 december, 2016 at 02:25

        Tack för svar. Vet du vad som är skillnaden på det och vanligt rismjöl? Rismjöl blir ju lite segt naär man skållar det. . .

        • Svara
          Tina
          13 december, 2016 at 18:05

          Hej Igen!
          Förstår inte riktigt vad du menar:))

    Lämna en kommentar