Biffar & Burgare/ Veganska recept

Kål och kryddiga veggiebollar- Vegan

Hej på dig, Kål, familjen kål  i mitt tycke en riktig favorit råvara hos mig. Kål har många användningsområden. Kål är nyttigt, fiberrikt, tåligt och framför allt gott.

 

 Kål trendig kopia som gör gott

Bilden nedan är från Zetas höstmarknad i Oktober. Se bara hur resligt och fint kålen reser sig ur krukan…..

Nu är ju inte kål bara “trendig” grön eller svart kål, utan det finns ett helt gäng fina kompisar. Jag tycker allt som benämns kål är kanon. Kolla bara in listan här med olika sorters kål man kan låta följa med in i köket.

En lista över vår mest förekommande kål i butik

  • Broccoli
  • grönkål
  • rödkål
  • vitkål
  • spetskål
  • savoykål
  • blomkål
  • brysselkål
  • svartkål / palmkål
  • kålrabbi

Denna lista är för er som känner att ni behöver lite ny inspiration & idéer. Här borde finnas något för alla smaker.

 

 

Kål passar både en gourmé och den som gillar det enkla

När intresset för de gröna ökar så kommer mer och mer expertis som lär ut hur vi bäst tar till vara och tillagar alla fina råvaraor.  Grönsaker får stå för smaken och  ska inte lagas sönder eller överkryddas.

Vad bjuder jag själv på för kål idag

Min tallrik är en alternativ pre jultallrik som blev fantastiskt god! Meatless vegan och glutenfria bollar med sjungande rödkål.

 

Kryddiga veggibollar ( v+gf )

ingredienser

En hel ugnsplåt

  • 1 gullök
  • 1 tetra zetas linser
  • 250 g portabello*
  • 2, 5 krm, ca 20 st hela kryddpeppar
  • 1 dl rårismjöl
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk sojasås /tamari
  • Salt
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 dl kokt quinoa
  • 1 dl solrosfrön

Rödkålssallad med granatäpple syrup

  • 1/2 normalstor  rödkål
  • 2 msk ekologiska russin
  • 1 msk granatäppelsirap
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • några msk granatäppelkärnor
  1. Riv kålen och lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Torka gärna försiktigt med lite hushållspapper.
  2. Rör samman marinad.
  3. Blanda kål, marinad & russin smaka av med salt & peppar.
  4. Låt smakerna sätta sig.

Topping rostade solroskärnor

  • 1/2 dl solroskärnor
  1. rosta solroskärnor i en stekpanna
  2. tillsätt 1 krm malen kryddpeppar & flingsalt.
  3. Valfritt 1 krm sumak

Här kan man krydda på lite mer om man vill & smaka av. Jag höftade & har här skrivit i underkant.Vidare så hade jag späd grönkål på kruka. Den kan man vända ner i rödkålen vid servering eller ha vid sidan av.

instruktioner

Bollar

  1. Hacka eller skär i en matberedare grovt portabello och lök. Hetta upp kokosolja med neutral smak alternativt raps/ olivolja i en stekpanna på medium värme. Häll i svamp och lök hacket, rör om hela tiden. peppra ett varv med kvarn.
  2. Häll på soja och rör runt så det ångar av. Tillsätt lantbuljong och kryddpeppar  (mortla eller använd malen )
  3. Rosta i en torr stekpanna solrosfrön.
  4. Skölj linser och låt rinna av, tillsätt linserna till svamp/ lök fräset. Blanda allt och låt allt svalna något.
  5. Smaka av med salt.
  6. Häll över allt i en matberedare och tillsätt rårismjöl, fiberhusk och solrosfrön pulsa maskinen max 2 – 3 varv. stäng av och skarpa ner från kanterna. Eventuellt pulsa ett varv till.
  7. OBS det ska vara grova bitar i färsen. Det får inte bli en slät färs.
  8. Flytta över färsen i en bunke, arbeta in kokt kall quinoa och smaka av med salt.
  9. Ställ färsen kallt i någon timme.
  10. Sätt på ugnen på 200 – 175 °C
  11. Pensla ett bakplåtspapper med olja som ligger på en ugnsplåt. Rulla bollar, lägg på plåten och ställ in i ugnen. Låt gräddas i 25 -30 minuter. Skaka på plåten några gånger så de steker runt om.
  12. Alternativ stek i olja i en stekpanna på spisen i några minuter och låt gå i ugnen ca 10 minuter.

Det ska sedan stå till sig innan man börjar äta dem. Bollarna är perfekta att göra någon dag innan och blir bara godare av att stå till sig över natten. De är grymma kalla på en macka med rödbetssallad kan jag garantera.

Rödkålssallad med granatäpple syrup

  1. Riv kålen och lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Torka gärna försiktigt med lite hushållspapper.
  2. Rör samman marinad.
  3. Blanda kål, marinad och russin.
  4. Smaka av med salt & peppar.
  5. Låt smakerna sätta sig innan servering.

Topping rostade solroskärnor

  1. rosta solroskärnor i en stekpanna
  2. tillsätt 1 krm malen kryddpeppar & flingsalt.
  3. Valfritt 1 krm sumak

*TIPS: Om man har en matberedare så sätt i ett skivblad som skär tunna pommes. M.a.o inte river, det är viktigt att både lök och svamp är grovt rivet/ hackat.

november-manadens-grona-0231

    november-manadens-grona-0214

    Hoppas ni alla får en trevlig och fin helg // Tina

    Relaterade inlägg

  • Svara
    Ulrica – Krii's Kitchen
    5 november, 2016 at 16:13

    Det ser verkligen jätteläckert ut!Jag får ta mig en ordentlig funderare på vad jag ska hitta på med kålen. Bra lista du gjorde så man ser hur många olika sorters kål det faktiskt finns. 🙂

    Kram Ulrica

    • Svara
      Tina
      7 november, 2016 at 13:35

      Hej Ulrika!
      Ditt mail hittade jag precis i skräpkorgen!
      Ja kål blir roligt eftersom det finns så mycket att välja på!
      Ser framemot vad du hittar på!
      Håller tummen för både dig & Julia på Torsdag!
      Kram / Tina

  • Svara
    Sandras Matkrypin
    7 november, 2016 at 08:48

    Hej! Här kommer mitt bidrag på temat kål. Det finns så mycket god kål och den här gången fick det bli en linssoppa med kålrot och lime. Jättegott och mättande!http://www.sandrasmatkrypin.se/linssoppa_med_kalrot_och_lime/
    Stor kram!

    • Svara
      Tina
      7 november, 2016 at 13:31

      Hej Sandra!
      Tack för ditt fina bidrag!Låter jätte gott!
      Kål är fantastiskt & så mycket att välja på!
      Kram// Tina

  • Svara
    Sally
    12 november, 2016 at 17:43

    Mums på kål alltså! Här kommer mitt första (av kanske fler) bidrag. En grymt blandning av kål, sötkanel och krämig kokosmjölk. https://skippanudlarna.com/2016/03/16/kokoskokt-vildris-med-kanelbakade-paron-och-gronkal/

  • Svara
    mårtenssonskök
    15 november, 2016 at 15:50

    Ja det är ett tema som passar oss perfekt, vi är riktiga kålmaskar båda två:) Härligt med ny inspiration, rödkålssalladen låter fantastiskt god!Vårt bidrag blev en indisk linsgryta, Daal med grönkål och äpple:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2016/11/linsgryta-med-gronkal-och-apple.html

    • Svara
      Tina
      15 november, 2016 at 20:06

      Hej! Vilken god Daal ni bjuder på! Ja jag är nog också en kålmask:))Kändes helt rätt med kål som tema denna månad!

      Ha det gott /Tina

  • Svara
    Minna
    17 november, 2016 at 08:43

    Åh er idé är så fantastisk!!Här är mitt bidrag med grönkål: http://mittkokoshjarta.isilife.se/2016/11/15/rodbets-och-gronkalspaj-med-feta/

    Ha det fint!

    • Svara
      Tina
      17 november, 2016 at 13:32

      Hej Minna!Vad trevligt att du gillar iden:)) Vi gillar att du hakar på!
      En perfekt paj bjuder du på!

      Fin fortsatt dag// Tina

  • Svara
    Katarina
    17 november, 2016 at 10:18

    Kål är så gott :)Här är mitt bidrag:
    http://hovkonditorn.blogspot.nl/2016/11/cabbage-casserole-with-lentils.html

    Ha en fin dag, kram!

    • Svara
      Tina
      17 november, 2016 at 13:35

      Hej katarina!
      Tack vad gott & tack för du bjuder på recept<3

      in fortsatt dag// Tina

  • Svara
    Annie - lättlagat vegokäk
    20 november, 2016 at 00:11

    Så himla fint och gott! Här kommer mitt bidrag:
    https://vegokak.se/2016/11/20/julig-sotpotatis-och-gronkalssallad-manadens-grona/

    • Svara
      Tina
      20 november, 2016 at 00:19

      Vilken fin sallad! Ditt julbord ser lovande ut:))
      Fin dag// Tina

  • Svara
    Picklad kål med ingefära | Krii's Kitchen
    20 november, 2016 at 16:46

    […] det är Tina som är värd. Gå in och lämna ditt bidrag med en länk i hennes recept på Kryddiga veggiebollar för att vara med. Din deadline är den […]

  • Svara
    Ulrica – Krii's Kitchen
    20 november, 2016 at 16:51

    Oj vad konstigt att jag hamnade i skräpkorgen med min första kommentar. Får hoppas att denna hamnar där den ska. 🙂
    Här kommer i alla fall mitt inlägg med en knallrosa picklad kål.
    http://www.kriiskitchen.se/picklad-kal-med-ingefara/

    Ha det fint!
    Kram Ulrica

    • Svara
      Tina
      20 november, 2016 at 20:09

      Hej!
      Nu kom du rätt! Markerade ju förra som icke skräp!
      Kanon fint bidrag! Må gott Kram/ Tina

  • Svara
    Lanclin-Linnea
    21 november, 2016 at 08:24

    Dina vegobollar ser riktigt goda ut! Jag tror tom att jag kan hitta alla ingredienser här i Bayern som inte har så mycket färdiga vegoalternativ. Här får man ofta laga vegomaten själv och från grunden, få halvfabrikat mer än tofu och lite schnitzlar finns 🙂 Våra kolfavvisar här hemma är förresten broccoli, blomkål och vitkål 🙂 Här kommer mitt bidrag på månadens tema kål: http://www.lanclin.com/lanclinbarnens-vitkalsgratang/

    • Svara
      Tina
      21 november, 2016 at 14:12

      Hej!Jätte fint bidrag, tusen tack!

      // Tina

  • Svara
    Diana
    21 november, 2016 at 09:56

    Hej!Så gott det ser ut! Mitt bidrag till Månadens gröna är ugnsbakad sötpotatis med grönkålschips och granatäpple.
    Trevlig måndag till er alla!
    Kram Diana
    @diadonna
    http://bydiadonna.femina.se/ugnsbakad-sotpotatis-recept/

    • Svara
      Tina
      21 november, 2016 at 14:04

      Hej D!
      Vad roligt att vi fick med dig den här månaden!
      Underbart bidrag & så fint foto!<3<3
      Kram// Tina

  • Svara
    Linnea | (Chick)peas & Understanding
    21 november, 2016 at 13:39

    Förtjusande tema, särskilt att “ta del av hela kålsläktet” som ju är riktigt stort – ser med spänning fram emot vad som kommer bjudas på i samlingsinlägget! Här kommer mitt bidrag på en vegansk ostsås gjord på blomkål – https://peasandunderstanding.wordpress.com/2016/11/19/manadens-grona-cauliflower-mac-n-yeast/

    • Svara
      Tina
      21 november, 2016 at 14:02

      Hej & tack för ditt “som alltid” fina bidrag:))
      Ha en fin fortsatt dag// Tina

  • Svara
    Julia
    23 november, 2016 at 16:12

    Hej Tina! Vilket fint inlägg. Här kommer mitt bidrag med ännu mera vegobollar!https://tuvessonskan.se/2016/11/23/indiska-blomkalsbollar-med-kryddig-tomatsas-koriander-och-rodkal/

    • Svara
      Tina
      23 november, 2016 at 22:21

      Hej! Det ser helt underbart gott ut!Så roligt att du är en av oss värdar<3

      // Tina

  • Svara
    Anna Demirian
    23 november, 2016 at 20:39

    Hej Tina,här kommer mitt bidrag på en enkel men god blomkålsrätt.
    http://kitchenofanna.se/2016/october/parmesanrostade-blomkalsbuketter-med-hett-sas.html

    Med vänlig hälsning/ Anna D

    • Svara
      Tina
      24 november, 2016 at 07:48

      Hej Anna!
      Vad roligt att du är med, hoppas det blir fler gånger!
      Låter jätte gott!
      Fin dag// Tina

  • Svara
    Jessica
    24 november, 2016 at 10:07

    Här kommer mitt bidrag! Italiensk husmanskost med romanescokål. :-Dhttps://tuscasblogg.wordpress.com/2016/11/24/manadens-grona-romanescokal-pa-italienskt-vis/

    • Svara
      Tina
      24 november, 2016 at 10:28

      Hej Jessica!
      Tack för ditt fina recept & trevliga val av råvara!

      Ha en fin dag// Tina

  • Svara
    Susanne Pettersson
    24 november, 2016 at 14:00

    Till lunch i dag blev det rödkålssallad med fetaost och “krispiga” pumpakärnor🎃med Quorn filéerJag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt då & då. Tycker det är en fräschhet i recepten och nya smakupplevelser. Rödkålssallad passar på julbordet✔️
    Recept 4-6 pers.
    7 rödkål finstrimlad
    1 tsk rosmarin/timjan
    1 1/2 msk oregano
    3 msk olja
    1/2 gul lök
    100g fetaost i tärningar
    Svartpeppar, salt
    50g pumpakärnor

    Gör så här: ugn 150′
    Rosta pumpa kärnorna i ugnen 10-15 min.
    Koka upp 1/2 liter vatten med salt och förväll rödkålen i ca.30 sek. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Skiva gula löken tunt och bland med rödkålen, blanda olja och kryddor och häll över rödkålen. Blanda ner fetaosten, salta och peppra lite. Strö över pumpakärnor. Stek quornfileerna. SmAkliG GoTt❕❕❕
    #rödkålssallad #månadensgröna #kål #ostälskare @manadensgrona @grontvarjedag
    Hej! Tyvärr har jag ingen blogg😊Men tycker det är kul med mat😀
    Hälsningar susannepettersson instagram

    • Svara
      Tina
      24 november, 2016 at 20:14

      Hej Sussane!
      Inte behöver man någon blogg för att vara med i månadens gröna!
      Instagram går ju lika bra:)) Inte behöver man vara hel vego heller, tanken med månadens gröna är att få fler att äta lite mer grönt lite oftare!

      Tack för ditt fina bidrag // Tina

  • Svara
    Isabel
    24 november, 2016 at 19:15

    Hej Tina,I sista momangen! Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna; grymma gröna plättar med en herrans massa grönkål.
    Fria från ägg, gluten, laktos och raffinerat socker. Bara gott!
    http://www.tastecelebration.se/grona-plattar-med-en-himla-massa-gronkal/

    Vänliga hälsningar,
    Isabel

    • Svara
      Tina
      24 november, 2016 at 20:08

      Hej Isabel!
      Åh vad roligt att du är med!
      Ser jättegott ut<3

      // Tina

  • Svara
    Sylwia | Vibrant Food Stories
    24 november, 2016 at 23:57

    Finis! Här är mitt bidrag : Ugnsbakad rödkål, dadlar, fetaost och dukkah :)Ser framemot att se samlingsinlägget med underbara vegetariska KÅLrätter 😉

    http://vibrantfoodstories.com/bakad-rodkal-dadlar-fetaost-dukkah-baked-red-cabbage-dates-feta-dukkah/

    Kram!
    /S.

    • Svara
      Tina
      25 november, 2016 at 10:17

      Finis på dig! Helt underbart gott:))
      Kram // Tina

  • Svara
    anneliesblomsterochbakverk
    25 november, 2016 at 15:22

    Tina, nu äntligen kommer här mitt bidrag – med brysselkål! http://blomsterochbakverk.se/veckans-vego/ugnsrostad-brysselkal-med-granatapple-manadens-grona-november/ Ha en fin helg, kram!

    • Svara
      Tina
      25 november, 2016 at 15:48

      Hej Annelie!
      Åh vad trevligt! Tydligen om jag ska tro min mamma, så var visst brysselkål min favorit grönsak när jag var barn;)) Fortfarande så är det en stor favorit!Vilket vackert & gott inlägg du gjort, super!
      Ha en fin helg!
      Kram// Tina

  • Svara
    Emilia Tingling Taste
    25 november, 2016 at 19:44

    Hej Tina!
    Vilka julkänslor jag får av ditt recept 🙂 Jag utmanade mig själv med att laga en kålsort som jag normalt aldrig lagar – blomkål. Oj vad gott det blev! Så här kommer mitt bidrag på en indisk gryta med blomkål, linser och sötpotatis. http://tinglingtaste.com/indian-lentil-cauliflower-and-sweet-potato-stew/

    Ha en fin helg!
    Hälsningar Emilia

    • Svara
      Tina
      26 november, 2016 at 00:52

      Hej Emilia!
      Vilken fin rätt ni bjuder på:))

      Trevlig helg // Tina

  • Svara
    Nellie Rolf
    25 november, 2016 at 22:13

    Hej! Jag har också lyckats få ihop ett bidrag. 🙂 Kramhttp://www.minvardagshalsa.se/2016/11/25/manadens-grona-blomkalssoppa/

    • Svara
      Tina
      26 november, 2016 at 00:54

      Hej N!
      Toppen!

      Ja nu är vi nog fulltaliga & jag lämnar alldeles snart över till dig!

      Soppan låter bara för god!

      Ha en fin helg // Tina

  • Svara
    Isabella Enbågen
    23 mars, 2018 at 18:39

    Kul med kål! Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna. Hälsningar @isabellasvegetariska https://instagram.com/p/BgrP9WiB6Ye/

    • Svara
      Tina Mejri
      23 mars, 2018 at 22:06

      Tack för din kommentar och vilka fina våfflor! Månadens gröna ligger nere numera och vi är inte aktiva där längre. Råvaran Kål är från Hösten -17

      Trevlig helg/ Tina

      • Svara
        Isabella Enbågen
        29 mars, 2018 at 04:40

        🙂 Vad synd! Följde länk från insta och ett inlägg Tuvessonskan la upp förra veckan men det måste vara ett gammalt inlägg då. Allt gott!

        • Svara
          Tina Mejri
          1 april, 2018 at 08:50

          Hej Isabella!

          Sorry för lite sent svar!
          Hoppas du har en fin Påsk?
          Ja det blir lite tokigt med Månadens gröna ibland. Men roligt att du uppmärksammar det. Kanske det drar igång igen på något sätt i framtiden.
          Allt gott/ Tina

  • Svara
    Isabella Enbågen
    25 mars, 2018 at 12:31

    Om man får lämna två bidrag kommer ett till här. Grönkålsplättar…. https://instagram.com/p/BgvQXihBqnu/

  • Lämna en kommentar