Raw food

Fredag och raw food pizza

Hej på dig! Nu är det Fredag igen och jag gissar att i de flesta hem där det finns barn och ungdom, äts det en och annan taco eller pizza. Har jag fel?

Fredag bjuder på mat som gör en glad

Jag gillar att planera och förbereda den mat som vi ska äta på Fredagar. Jag har ingen större lust att ägna någon längre tid i köket eller att stå i sista minuten och fundera på vad jag ska laga för något.. Vill egentligen ha allt klart och bara duka fram maten. Vad kan vara mer perfekt då en raw food pizza.

Slow cooking men fast food…

Sedan ska nämnas att jag inte alltid tycker botten på en raw food pizza är så där jätte gott. Många gånger slår smaken av linfrö över…. MEN min botten blev grymt god, den kommer jag definitivt göra flera gånger.

Botten är nötfri och passar även en nötallergiker. För en helt nötfri pizza kan man göra en avokadoröra istället för ostkräm.

 

Raw food pizza ( raw – v- gf )

ingredienser

2 st / 4 portioner

Botten

  • 1/2 blomkålshuvud ( normal str ) mixat till gryn
  • 1 dl gula linfrö, mixade till mjöl
  • 2 dl solroskärnor, blötlagda i 4 – 6 timmar
  • 1 tsk lök granulat
  • Oregano
  • Flingsalt
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk fiberhusk

Tomatsås

ca 1,5 dl

  • 1 tomat
  • 8 soltorkade tomater + 1 msk blötläggningsvatten
  • 2,5 msk torkad ananas
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/3 av en salladslök
  • 1/2 chilifrukt
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • nypa färsk timjan
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/4 tsk rökt paprika pulver
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • smaka av med salt & svartpeppar

Marinerade champinjoner

  • 6 – 8 st skogschampinjoner
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rissirap/ agave
  • några nypor färsk timjan
  • salt & peppar

Pizza ost

  • 2 dl macadamia nötter
  • 1 1/2 – 2 msk näringsjäst
  • 2 msk citron
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • Flingsalt

Karamelliserad “raw” lök

  • 2 mindre gula lökar
  • 1,5 msk tamari
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt

instruktioner

Botten

  1. Mixa blomkål till gryn, skölj solroskärnorna ordentligt och tillsätt till grynen.
  2. Mixa så att solroskärnorna finfördelas. Mal eller mixa linfrön till ett mjöl och tillsätt i blomkålsgrynen. Lägg i resterande ingredienser och mixa till det är en deg som håller ihop.
  3. Arbeta lite med händerna och dela degen i två delar. Platta ut två bottnar på torkbrickans telexpapper eller en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda i ugn på lägsta värme ( 50°C) och luckan på glänt i ca 10 – 12 timmar. Vänd på botten när den är torr på ovansidan. Om man använder en torkugn så ta bort teflexpapper vi detta moment. Botten är klar när den är mjuk men torr. I torkugn ställer man in den på ca 60 °C första 40 minuterna och sänker sedan till 42 °C.

Tomatsås

  1. Blötlägg soltorkad tomat i ca 30 minuter. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare/ mixer men uteslut olivoljan, salt och peppar. Mixa såsen slät.
  2. Flytta över i en bunke, den är ganska tjock i konsistensen. Rör i olivolja och smaka av med salt och peppar.

Marinerade champinjoner

  1. Skölj och skiva champinjoner tunt. Blanda marinaden och vänd ner champinjoner. Marinera minst 60 minuter.

Pizza ost

  1. Blötlägg nötter i minst 6 timmar, skölj noga och lägg i en matberedare/ mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till konsistensen är som Cream cheese.

Karamelliserad “raw” lök

  1. Skiva löken tunt och lägg i kallt vatten i ca 30 minuter. Torka löken med hushållspapper.
  2. Blanda marinaden och vänd i den skivade löken. Lägg på torkbricka med Teflexpapper/ Bakplåtsklädd ugnsplåt. Låt stå inne i ugnen på 50°C / torkugn 42 – 43 °C i ca 4 timmar.

Toppa din pizza

  1. Ruccola
  2. färsk timjan
  3. ca 2 – 3 msk pinjenötter
  4.  olivolja.

Förbered botten i tid och värm upp i torkugnen

Om man gör botten någon dag före servering, ställ in den i torkugn/ vanlig ( 50°C/42°C)  ugn i ca 30 minuter innan man lägger på topping. Vill man ha en mer tillagad pizza så lägger man även på tomatsåsen innan man lägger in pizzan i torkugnen/ ugnen.

Lägg på toppingen

Pensla ytterkanterna på pizzan med ett tunt lager olivolja. Bred ut tomatsås på pizzan och fortsätt med att klicka på osten. Strö på lite späd ruccola och färsk timjan. Lägg på marinerade champinjoner, mer ruccola och timjan. Strö på pinjenötter och karamelliserad lök. Ta ett varv med pepparkvarn.

 

Bli inte rädda för den långa listan med alla ingredienser. Allt är en rekommendation och man väljer helt själv vilka moment man vill göra eller avstå från.

Gör det enklare

  1. Ostsåsen kan man enkelt byta mot mosad/ mixad avokado.
  2. tomatsåsen i förenklad variant, mixa en tomat med lite olivolja, pressad citron, vitlök, lite torkad basilika/ oregano och salt / peppar.
  3. Champinjoner går att ersätta med skivad paprika eller valfria grönsaker.

Känn er fria att lägga till eller ta bort.

Detta kickar igång min helg!

Hej så länge// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Katarina
    29 oktober, 2016 at 06:26

    Vad gott det ser ut! Njut av ledigheten, kram!

    • Svara
      Tina
      29 oktober, 2016 at 07:17

      Tack Katarina<3
      Fin helg// kram Tina

  • Svara
    Cecilia
    1 november, 2016 at 09:57

    Ser riktigt fräsh och god ut.

    • Svara
      Tina
      1 november, 2016 at 21:14

      Tack vad kul att hööra// Tina

    Lämna en kommentar