Biffar & burgare

Morotsbiffar med tomat och salviasås

Hej på er, morotsbiffar med en salvia doftande tomatsås är mitt middagstips, vad sägs om det? Om det är något som jag aldrig tröttnar på så är det vegetariska biffar. Det gör jag minst ett par gånger i veckan här hemma. Det kan vara slattar och rester på grönsaker, gryn och baljväxter som  blir biffar. Eller så planerar jag och förbereder ingredienser genom att förkoka gryn, bönor och linser. Bönor på burk kan ju också vara en skön räddare när tiden inte finns.

Morotsbiffar till middag

Ja, så gott och läckert. Mina biffar fick gott sällskap av en ugnsrostad tomatsås med smak av salvia. Vill  man servera dem med ugnsrostade grönsaker, ris eller pasta är en smaksak. Jag körde på kylskåpsrens och laddade tre plåtar med klyftade rot och kålsorter som jag bara vände i lite olja, salt och peppar. 200°C  i ca  25 – 30 minuter.

morotsbiffar-med-tomat-salviasas

Morotsbiffar med tomat och salvia sås ( v+gf )

ingredienser

 10 – 12 st biffar / sätt ugnen på 200°C

  • 3 ugnsrostade morötter i slantar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 dl kokt quinoa
  • 3 dl kokt rödlinser ( 1 dl linser/ 90 g  blir 3 dl kokta )
  • 1 silver lök
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 röd chili eller 1/2 tsk chiliflingor
  • 1 dl hackad kruspersilja
  • 2 tsk fiberHusk Lindroos
  • 1 dl havremjöl* ( från glutenfria hyllan i butik)
  • 1 msk potatismjöl
  • salt & peppar

Rostad tomatsås

  • 1 schalottenlök
  • 4 klyftor bakade vitlök
  • 18 -20 körsbärstomater bakade
  • 1/4 tsk chiliflingor
  • citron skalet
  • vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
  • 0,5 dl Kallpressad rapsolja
  • salvia blad
  • salt & peppar

instruktioner

Biffar:

  1. Börja med att skära morötterna i 1 cm slantar. Vänd morötter i lite olja, salt och peppar. Lägg på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Strö på morötter och lägg på vitlöken ( behåll skal ). Rosta i ugnen i ca 15 -20 minuter på 180°C .
  2. Koka quinoa enligt förpackningen. Koka röda linserna som inte ska koka sönder. Minska koktiden något, testa så det fortfarande har sin kärna kvar.
  3. KOKA RÖDA LINSER: Skölj i kallt vatten, koka i dubbel mängd vatten. Efter uppkok sjud i ca 7 minuter. Detta för att de inte ska koka sönder.
  4. Pressa ut den bakade vitlöken från skalet, lägg vitlök, silverlök och morotsslantar  i en matberedare, pulsa till morötter är som gryn.
  5. Tillsätt resterande ingredienser, pulsa några varv, skrapa ner från kanterna och pulsa några varv till.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ställ färsen kallt att svälla i 30 minuter eller ett par timmar.
  8. Fukta händerna och forma lika stora biffar.
  9. Lägg på en  bakplåtsklädd ugnsplåt.
  10. Pensla båda sidorna med olja och grädda i ugnen på 200 °C i ca 25 – 30 minuter, vänd efter halva tiden.

*Havre är naturligt glutenfritt, men eftersom det oftast är kontaminerad ( mao vistas i samma lokaler som har mjöl med gluten) Därför måste man se till att köpa havre, mjöl / gryn som är rena. Urtekram bl.a har rent havre.

 Tomatsås med salvia:

  1. Lägg hela körsbärstomater och 4 oskalade vitlöksklyftor på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper. Häll lite olivolja på tomaterna, salta och peppra. Baka i ugnen på 225°C  15 – 20 minuter.
  2. När de gått klara i ugnen låt dem svalna och ta bort skalet på tomaterna.
  3. Skala och hacka löken. Låt löken svettas i pannan på medium värme, tillsätt mosad bakad vitlök och tomaterna. Rör om, tillsätt vinäger och salviablad.
  4. Dra pannan från spisen, riv i citronskal och smaka av med salt och peppar.
  5. Låt det svalna något och flytta över till en mixer kanna.
  6. Häll nu oljan i en tunnstråle rakt ner i kannan medan man mixar tomatröran med en handmixer.
  7. Smaka av med mer citronskal, salt och peppar.

Vill man så kan man försiktigt värma såsen på låg värme eller så behåller man den rumstempererad.Vidare så hettar man upp olja och friterar några salviablad som extra topping.

 

 

morotsbiffar-med-tomat-salviasas-0176

Dessa är naturligt glutenfria och vegan.

Hoppas ni har en fin kväll // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Isabel
    22 oktober, 2016 at 19:36

    Det här låter jättegott! Ska absolut prövas! 👍👍👍

    • Svara
      Tina
      23 oktober, 2016 at 21:59

      Hej Isabel!
      Ja det måste du göra! Ps Månadens gröna… 2 dagar kvar, bjud på lite höstmys<3

    Lämna en kommentar