Dessert/ Recept Raw food/ Veganska recept

Tårta med len chokladmousse – Vegan och Gf

Hej, vad sägs om en tårta med len chokladmousse! Tårta förknippar man med grädde, vetemjöl och vitt socker. Men så behöver det inte vara. Den här tårtan är inte raw men inte heller traditionell. Den är vegan och ingredienserna är naturliga så långt det går. Moussen är lenaste len och smälter i munnen.

Tårta med choklad och bovete

Bovetemjöl, vilket är en ört och inte som det låter ett mjöl på vete är naturligt glutenfritt och gifter sig utmärkt med choklad. Jag ville ha en botten utan dadlar som jag ibland tycker tar över smaken för mycket. Idag använde jag aprikoser istället och det blev perfekt. I moussen så har jag använt avokado, en så kallad jumbo avokado men det går ju utmärkt att byta till ca 2  – 3 vanliga beroende på hur stora de är.

Några saker som är bra att ha hemma

  1. kakaosmör
  2. kokosolja kallpressad
  3. kakaopulver ( jag föredrar raw )
  4. torkade aprikoser
  5. bovetemjöl
  6. rissirap
  7. kakaonibs, krossade kakaobönor
  8. kokospalmsocker eller rårörsocker

Tårta med len chokladmousse ( v+gf )

12 POTIONER / Rundform 15 cm

ingredienser

Fyllning

  • 1 jumbo avokado eller 2 – 3 normala
  • 4 torkade aprikoser  blötlägg i ca 30 minuter
  • 50 gram kakaosmör
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja
  • 0,5 dl kakaopulver
  • 1 msk bovetemjöl, saltå kvarn
  • 3 msk (1/2 dl ) kokospalmsocker eller rårörsocker från salta kvarn
  • en nypa fling salt

Botten

15 cm rundform med löstagbar botten

  • 3 dl valnötter
  • 6 aprikoser
  • 2 msk bovetemjöl
  • 1,5 msk kakaopulver
  • 1,5 msk kakao nibs ( hackade kakaobönor )
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk kokospalmsocker
  • en nypa flingsalt
  • 0,5 – 1 msk vatten eller växtmjölk

Chokladtopping

  • 2 msk smält kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 2 -3 msk mrk rissirap
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • en nypa flingsalt

instruktioner

Fyllning

  1. Hacka blötlagda aprikoserna och lägg i en mixkanna/ matberedare tillsammans med avokado. Mixa  slät och tillsätt resterande ingredienser men vänta med kokosolja/ kakaosmör.
  2. Smält kokosolja/ kakaosmör i ett vattenbad. Häll ner olja/ smör i avokado/chokladmoussen, låt maskinen arbeta klart.
  3. Ställ kallt och gör botten.

 

Botten

  1. Hacka aprikoser och lägg de tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare, uteslut vatten/ växtmjölk i detta skede.
  2. Mixa crunchig och tillsätt först 0,5 msk vätska och tillsätt eventuellt 0,5 msk till.
  3. Smörj en form, 15 cm med löstagbar botten med kokosolja. Formklipp ett bakplåtspapper så det passar in i botten på formen.
  4. Tryck ut massan i botten och jämna till. Häll på fyllningen och ställ kallt i minst 6 – 8 timmar.

 

Chokladtopping

  1. Smält kokosoljan i ett vattenbad och blanda ner resterande ingredienser. Rör ordentligt så allt blandats och det blir en len fyllning. Den tjocknar efterhand.
  2. Ta fram tårtan och täck med chokladkräm.
  3. Avsluta med valfri extra topping. Jag valde en raw chokladkaka som är mörk från Pacari som jag hyvlade överst på tårtan.

NOTISER:  rårörsocker blandar man i smält kakaosmör/ kokosolja blandningen.

Om man vill göra tårtan helt nötfri så kan man byta ut valnötter mot rosta pumpa och solrosfrön istället.

Recept : Tina Mejri

Hoppas ni har en fin fortsatt dag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Janina
    29 september, 2016 at 09:20

    Wow! Den här skulle jag gärna vilja bli serverad. Ska absolut spara receptet och baka den vid ett lämpligt tillfälle!

    • Svara
      Tina
      29 september, 2016 at 00:21

      Hej!Vad kul hoppas du gillar den!
      Fin kväll// Tina

    Lämna en kommentar