Biffar & burgare

Durra och rödbetsbiffar – Vegan

Durra och rödbetsbiffar; Alltså dessa biffar blev så goda.  Durra är just nu en flitigt använd ingrediens i många av mina olika biffar. De senaste veckorna kan jag avslöja har det serveras en hel del biffar här hemma. När jag får något i huvudet så kan jag inte släppa det.

Biffar har tagit upp mina tankar och jag kan säga så här – det har gett utdelning, jag har fått till finfina biffar i olika storlekar och smaker. Det är inte omöjligt att en och annan dyker upp här. Men vad gör durra så fantastiskt då? Det har en mild, nötig smak och en form som utgör en perfekt utfyllnad i en växtbaserad biff.

Rödbetor är mitt val av råvara just nu

Rödbetsbiffar känns så självklart att göra. En ide är att göra färsen en dag i förväg och låta svälla i kylen över natten. Då får den en perfekt konsistens, saftiga och fin stekyta som man kan förväntar sig av en riktigt god biff.  Att det är både vegan och glutenfria gör inte saken sämre.

Durra-rodbetsbiffar.jpg

Durra 5:e mest odlade sädeslaget i Världen

Naturligt glutenfritt, rikt på mineraler, omega 3 och fiber. Som korn är det kanske inte så känt, men de senaste årets trend att baka naturligt glutenfritt har gjort  durramjöl / Sorghum relativt känt. Nu börjar även grynen dyka upp på livsmedelskedjorna. Värt att veta är att de faktiskt är det  5:e mest odlade sädesslag i Världen. Grynen används bl.a till att framställa alkohol, djurfoder och mat. De ska blötläggas i ca 2 – 3 timmar och därefter kokas i ca 35 minuter.

namnlost-9953

namnlost-9943

Durra och rödbetsbiffar ( V+Gf )

12 biffar/ sätt ugnen på 175°C

ingredienser

  • 5 rödbetor ( 2 polka & 3 röda) modell mindre
  • 3 dl kokta kidneybönor ( burk 2 )
  • 2 hackade schalottenlök
  • 1 vitlöksolo riven
  • 1 msk balsamvinäger
  • nypa Färsk timjan eller ca 1/2 tsk torkad
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • smaka av med Svartpeppar & salt
  • 1 msk lantbuljong
  • 3 dl  kokt durra ( läs instruktioner på förpackningen)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl hela havregryn  Urtekrams grova glutenfria

instruktioner

  1. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna, rosta på ganska hårt och skaka på stekpannan så de inte bränns vid. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga av skalet.
  2. Skala betorna och mixa till små risgryn i en matberedare. Lägg i resterande ingredienser
  3. OBS: vänta med durrakorn, hasselnötter, fiberhusk, havregryn, potatismjöl och hälften av kidneybönor.
  4. Mixa färsen några varv, stäng av maskinen, rör runt med en slickepott, sätt på maskinen och pulsa några varv till.
  5. Tillsätt resten av kidneybönor, fiberhusk, hasselnötter och havregryn. Mixa klart färsen som ska vara jämn och fin men inte en slät smet. Den ska ha struktur, en viss crunch och textur.
  6. Flytta över färsen till en ren bunke och arbeta in durra kornen för hand.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Ställ färsen kallt i minst 30 minuter till några timmar.
  9.  Smörj en långpanna med olivolja. Forma 12 jämnstora bollar och platta till dem till biffar.
  10. Lägg på plåten och grädda i ca 30 minuter på 175°C. Vänd efter halva tiden.
  11. Ta ut biffarna och ge dem en stund att sätta sig innan servering.

Örtolja

Värm ca 1 dl olivolja till 70°C mixa med färska örter som persilja, oregano, timjan, en liten gnutta basilika går också bra. Smaka av med flingsalt och lite citronjuice + skal.

Biffarna är fantastiskt goda och här väljer man alltså späda och mindre rödbetor som har en mildare smak.

namnlost

Här är biffarna tillsammans med grönkål, hackade hasselnötter, örtolja och smulad cashewost

Hoppas ni testar detta, berätta gärna vad ni tycker isåfall.

Tagga gärna på Instagram #gröntvarjedag om ni testar något av mina recept.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    lovisa
    30 september, 2016 at 16:23

    åh sjukt gott det verkar! och dessutom sjukt snyggt!

    • Svara
      Tina
      1 oktober, 2016 at 20:47

      Hej Lovisa!
      Tack så hjärtligt:)) Ja de blev verkligen goda!

      <3 Tina

  • Svara
    Elin
    1 november, 2017 at 10:27

    Hej!
    Åt dessa hos svärmor och dem var jättegoda 🙂 Nu tänkte jag göra dem själv MEN tänkte frysa in efteråt och ha att ta fram. Har du testat det och hur blir dem isf? Tack på förhand 🙂

    • Svara
      Tina
      1 november, 2017 at 10:59

      Hej!Vad roligt. Det fungerar jättebra att frysa. Du kan även styck frysa dem råa. Du formar biffar och lägg på en bricka att frysa. Sedan lägg dem i påse och ta fram så många du vill vid behov. Tillaga dem i ugnen efter receptet.
      Ha en fin dag// Tina

      • Svara
        Elin
        1 november, 2017 at 11:00

        Tack för snabbt svar! Det låter faktiskt snäppet bättre, då blir dem ju “som nya” när man tinar och tillagar 🙂
        Ha en härlig onsdag!

        • Svara
          Tina
          1 november, 2017 at 00:32

          Eller hur:))👍🏻

    Lämna en kommentar