Dessert

Frozen matcha cake med ett lager choklad

Frozen matcha cake eller en kaka av matcha direkt från frysen…. Åh det är verkligen en favorit ingrediens hos mig, matcha alltså. Har ni fallit för matcha eller är det en ingrediens ni ännu inte hunnit bekanta er med?

För mig lockar färgen och smaken. Smaken kan vara bitter och tråkig om man överdoserar eller köper matcha av sämre kvalitét. Men i rätt mängd och i balans med en mindre dos sötning, kan den vara ljuvligt god.

Frozen matcha cake så elegant och gott

Ja jag säger elegant, eftersom jag börjar bli kompis med det magiska gröna pulvret. Jag har så pass bra koll så  jag tycker att jag har hittat balansen mellan teet och sötningen perfekt. Hoppas ni inte tycker min matcha mania är för mycken eller tråkar ut er. Men ibland hittar man en ingrediens som återkommer om och om igen. Det är nog så för mig och matcha.

Hur låter det här annars; matcha, pistagenötter, mandlar och kardemumma! Gott eller hur?

Några saker på vägen

Om man har en slö maskin som inte vill eller orkar mixa ordentligt, byt istället mandlar mot cashewnötter. Mandlar är hårda även efter blötläggning medan cashewnötter är tacksamma att mixa efter blötläggning. Om det är något jag verkligen tycker är av vikt när man gör raw food fyllningar så är det att få fyllningen helt slät och jämn. Det är min åsikt och sen väljer man själv vad man sätter ribban, hur snyggt man vill att det ska se ut eller tillgång av maskin osv.

Frozen matcha Cake med ett lager choklad ( v+gf+raw)

8 portioner / 15-18 cm form

ingredienser

Botten

  • 2 dl pistagenötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 10 mjuka dadlar
  • nypa flingsalt

Fyllning

  • 3 dl mandlar ( blötlagda över natten)
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 tsk matchapulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3,5 dl mandelmjölk
  • 4 msk kokossocker
  • 4 st mjuka dadlar
  • 4 msk kallpressad kokosolja varsamt smält i vattenbad.
  • nypa flingsalt

Choklad + topping

  • 40 gram kakaosmör
  • 15 gram raw kakaopulver
  • 2 msk rissirap
  • nypa flingsalt
  • ca 0,5 dl pistagenötter

instruktioner

Botten

  1. Mixa alla ingredienser till det håller ihop.
  2. Smörj en form som mäter ca 15 x 15 cm med kokosolja och sätt i ett bakplåtspapper ( klipp så den passar) i botten.

Fyllning

  1. Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en matberedare eller mixer och mixa slät.
  2. Här har man mandlar eller cashewnötter beroende på hur stark maskinen är.
  3. Tillsätt smält kokosolja och mixa klart.
  4. Häll fyllningen över botten och ställ i frysen över natten.
  5. Ta fram kakan och förbered chokladtoppingen.

Choklad som topping

  1. Börja med att smälta kakosmör i vattenbad på låg värme.
  2. Rör i kakaopulver och sötning. Rör tills det har blandats ordentligt.
  3. Häll smält choklad över kakan och strössla på med hackade pistagenötter.

 

Den här äter man lätt fryst eller kylskåpskall.

Rengn och rusk, Sugen på lite läsning med en av våra främsta entreprenörer.

Önskar er en fin fortsatt helg// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Sylwia | Vibrant Food Stories
    30 juli, 2016 at 14:40

    Så gott med alla dessa smakkombinationer det låter! Har själv inte testat några deserter med matcha utan dricker det oftast, men.. en matcha glass / nicecream har jag funderat på smaka 😉

    • Svara
      Tina
      30 juli, 2016 at 15:07

      Hej Fina Sylwia!
      Åh då måste du testa min matcha nicecream i senaste nr av GF glutenfri matglädje;))

      Så fort jag kommer hem & har tillgång till hirs ska jag göra din raffaelo kaka<3<3<3

      Kram

    Lämna en kommentar