Recept Raw food

Tomat och basilikaröra i zucchinirullar

Tomat ska ätas när den är i säsong, när solen har lockat fram dess sötma och färg. Ja då kan tomat vara hur gott som helst.

Tomat och zucchini gifter sig perfekt

Två favorit ingredienser i mitt kök och två kamrater som gifter sig bra tillsammans. Raw food när det är som bäst! Som en aptitretare, förrätt eller varför inte till en fin buffé.

Jag har gjort en färskost fyllning med soltorkad tomat och basilika som jag har som fyllning i zucchinirullar liggande på tomatsås. Vegan, glutenfri och raw.

Denna röra går utmärkt att ha på frökex, fylla i ett raw pajskal eller varför inte till en sallad.

namnlöst-9514

Tomat och basilikaröra i zucchinirullar (raw+gf+v )

ingredienser

4- 6 portioner 

Färskost

  • 2 dl blötlagda cashewnötter ( 6 timmar blötläggning )
  • 0,5 dl vatten
  • 1 blötlagd dadel, ca 30 minuter
  • 2 msk kokosolja, doftfri ( varsamt smält i vattenbad)
  • 1 normalstor citron, saften
  • en näve basilikablad
  • ca 6 – 7 halvor soltorkade tomater ( blötlagda 1 timme, i ca 1,5 dl vatten)
  • 1 msk blötläggningsvatten från tomaterna
  • 2 – 3 msk pinjenötter
  • 0,5 msk god olivolja
  • flingsalt/ svartpeppar

Raw tomatsås

Blir ca 2,5 dl

  • 15 st körsbärstomater
  • 1 msk cashewkräm
  • 8 halvor soltorkad tomat
  • 2 blötlagda dadlar
  • 1 msk citron juice
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 3 msk blötläggningsvatten från soltorkad tomat
  • fling salt / svart peppar
  • olivolja

Zucchini

Ca 3-4 mindre zucchini

Tvätta Zucchini & hyvla i tunna remsor.

  • 1 msk salt
  • vatten så de täcker remsorna ( 2 -3 dl)

Örtolja

  •  ca 2 msk olivolja,
  • 1/2 tsk finriven vitlök,
  • 1 msk pressad citron
  • 1 – 2 tsk torkad basilika
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar

 

instruktioner

Färskost

  1. Börja med att mixa cashewnötter, citronjuice, dadel, vitlök, blötläggningsvatten från tomaterna & vatten till en jämn kräm.
  2. Ta åt sidan 1 msk kräm till tomatsåsen.
  3. Tillsätt kokosoljan och mixa in det ordentligt.
  4. Hacka soltorkade tomater och basilikablad, vänd ner i cashew krämen.
  5. Rör sist i pinjenötter, olivolja och smaka av med salt och peppar.
  6. Ställ kallt så länge.

Tomatsås

  1. Mixa alla ingredienser förutom olivolja, salt & peppar till en sås.
  2. Rör i olivolja, smaka av med salt och peppar.

Zucchini

  1. Blanda vatten och salt så de löser sig. Lägg i zucchinin remsor och låt ligga i saltat vatten ca 5 minuter.
  2. Torka av  zucchinin och låt ligga mellan hushållspapper ca 10 minuter. Lägg sen ca 1 tsk fyllning på en remsa och rulla ihop.
  3. Fortsätt att fylla alla remsor med fyllning.

Örtolja

  1. Mixa alla ingredienser till en örtolja.

 

Uppläggning

  1. Skeda på tomatsås på ett uppläggningsfat och lägg på zucchinirullar.
  2. Toppa med extra basilika, örtolja och pinjenötter.

 

Ha en fin fortsatt dag / TIna

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Matilda
    24 juli, 2016 at 20:55

    Ser så gott ut! Tomaterna är ju som allra, allra bäst just nu så jag ska verkligen testa tomatsåsen snarast.

    • Svara
      Tina
      25 juli, 2016 at 14:35

      Hej!
      Tack & jag håller med dig, DET ÄR NU man ska äta tomater, Hur goda som helst! :))

      // Tina

  • Svara
    Cecilia
    26 juli, 2016 at 11:20

    Åh så gott det ser ut. Det vattnas i munnen av de härliga färgerna

    • Svara
      Tina
      26 juli, 2016 at 16:26

      Hej!
      Ja visst är det härliga färger & smaker som går så bra ihop// Tina

  • Svara
    Tina
    28 juli, 2016 at 23:05

    Hej Isabel!Till nästa gång ( den 5:e precenteras råvaran) ska jag påminna dig:))
    Kram // Tina

  • Svara
    Charlotte Uleskog
    29 juli, 2016 at 06:43

    Det ser verkligen helt otroligt gott ut! 🙂 Något jag vill laga inom en snar framtid 🙂

    • Svara
      Tina
      29 juli, 2016 at 07:22

      Hej Charlotte!
      Tack:)) visst var det mycket fina & goda bidrag med tomat, inne hos Krii’s // Tina

    Lämna en kommentar