Dessert/ Recept Raw food/ Veganska recept

En mjölkchokladganache med lime marinerade Jordgubbar

 Hej där, en mjölkchokladganache med jordgubbar marinerade i lime låter inte för illa en dag i juni!

Jordgubbar hör sommaren till och framför allt till midsommar så äts det otroliga mängder av denna underbara lilla pärla. 

Själv älskar jag detta bär med sin friska sötma och fräschör. Självklart föredrar jag de Svenska. Jag passar på att äta så mycket färska som det bara är möjligt under denna tid på året. På vintern är man hänvisad till de i frysdisken och gör att användandet av dem då är mer begränsat.

Mjölkchokladganache i raw tappning

Hur låter det? Här hemma fick det full pott och gick åt i ett nafs. Vad som gör den till en vinnare är att den känns lätt och fräsch. För mig är den en given midsommar dessert.

IMG_9262-2

IMG_9243-recept-grontvarjedag-Mjölkchokladganache-lime-marinerade-jordgubbar

Mjölkchokladganache med lime marinerade jordgubbar  ( v+raw+gf )

ingredienser

4 – 5 portioner

Mjölkchokladganache

  • 3 dl cashewnötter blötlagda i 4 timmar
  • 40 gram kakaosmör smält försiktigt i ett vattenbad
  • 1/2 dl rissirap
  • 1/2 dl lucuma
  • 3msk  kokosolja smält försiktigt i ett vattenbad
  • 1 1/2 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 tsk kakaopulver
  • 1 msk solroslecitin ( går att utesluta, ger krämighet & fyllighet )
  • några nypor flingsalt ( saltet är viktigt )
  • 1 dl vatten

Lime marinerade jordgubbar

  • 200 gram jordgubbar
  • rivet skal från 2 lime
  • saft från 1/2 lime
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rissirap

instruktioner

Mjölkchokladganache

  1. Börja med att mäta upp och lägg alla ingredienser förutom kakaosmör och kokosolja i en mixer. Mixa helt slät, mixern kan behöva jobba ett tag, skrapa ner några gånger på sidorna av kannan med en slickepott.
  2. Tillsätt kakaosmör / kokosolja, sänk hastigheten på maskinen och mixa klart.
  3. Häll smeten i en spritspåse och spritsa i portionsglas.
  4. Ställ kallt i några timmar eller över natten.
  5. Ta fram dem 20 minuter innan servering i rumstemperatur.

Lime marinerade jordgubbar

  1. Skölj, noppa och skär jordgubbar i bitar, ställ åt sidan.
  2. Riv skalet från två lime, blanda med saft från 1/2 lime och 2 msk citronjuice.
  3. Blanda slutligen i rissirap och rör tills marinaden är helt blandad. Vänd runt jordgubbarna i marinaden och ställ kallt till servering.

Vid servering

  1. Lägg på marinerade jordgubbar och toppa med lime zest och mynta.

IMG_9252-2

Regnet slår i backen och vår “bästa” granne har partytält på tomten för att fira jämnt födelsedagsfirande. Hoppas hoppas vädret blir bättre under dagen.

Ha en fin helg // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Annie - lättlagat vegokäk
    18 juni, 2016 at 06:59

    Superfint bidrag Tina!

    • Svara
      Tina
      18 juni, 2016 at 07:53

      Jätte tack Annie<3

  • Svara
    Sylwia | Vibrant Food Stories
    20 juni, 2016 at 07:47

    Fantastiskt recept! Och vilka vackra bilder också!!! 🙂

    • Svara
      Tina
      20 juni, 2016 at 11:32

      Men så glad jag blir Sylwia!Ser så framemot ditt bidrag;))

      Ha en fin dag // Tina

  • Svara
    Elin
    21 juni, 2016 at 07:19

    Hej undrar över lukuma vart får man tag i de eller går det byta ut mot något annat?=)

  • Svara
    Samlingsinlägg för Månadens gröna - Sparris - Grönt varje dag
    28 maj, 2017 at 10:03

    […] firar även 1 år denna månad & i Juni förra året bjöd jag på mitt 1:a bidrag som hade jordgubbar som […]

  • Lämna en kommentar