Smårätter & tillbehör

Bönköket bjuder på bönsalsa med crunchig topping ( pressutskick )

Nu ska vi snacka om bönköket, jag fick hem en bok om bönor och massa fina råvaror i slutet av förra veckan.  Jag älskar baljväxter; bönor och linser och använder det en hel del i min matlagning.

Bönköket vill uppmärksammar genialisk det är med bönor

Bönköket är en liten bok som vill inspirera oss till att byta ut eller ersätter en del av den mängd animaliskt protein vi får i oss till förmån för baljväxter. Baljväxter är rika på protein, fiber och nyttiga näringsämnen såsom zink, magnesium och kalium. Det är också fettsnåla och kolhydraterna är komplexa så det tar sin tid att bryta ner.

Som vegetarian så kombinerar man spannmål med baljväxter för få i sig alla essentiella aminosyror  som kroppen behöver.

Med andra ord så är det inga problem att leva utan animaliskt protein. Vi måste bara veta hur vi kombinerar olika sorters råvaror för att få i oss alla nödvändiga näringsämnen.

Kanske den främsta anledningen till att välja växtprotein är miljön, Baljväxter belastar miljön minst och eftersom man torkar dem så är hållbarheten oslagbar, det betyder också att svinnet är försvinnande lite. Välj bönor med andra ord.

Så med hållbarhet och miljön i tankarna fixade jag till lite gott av alla råvaror som kom med det fina budet.

Jag gjorde en liten bönsalsa som jag toppade med smulade majschips och  det blev perfekt.

bonkoket-recept-grontvarjedag

Bönsalsa med crunch topping ( Vegan )

Detta passar utmärkt att ha som mingel eller buffémat. Enkelt och gott med ingen större arbetsinsats.

Bönsalsa ( V+ Gf )

ingredienser

  • ca 1,5 dl kokta svarta bönor
  • ca 1 – 1 1/2 dl vita små bönor
  • 1 avokado
  • 1 fast tomat
  • en liten vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • en bunt koriander + lite extra till dekoration.
  • 2 lime
  • 1- 2 msk stark chilisås ( byt ut till tabasco eller liknande, minska mängden)
  • olivolja
  • salt & peppar

instruktioner

  1. Skär grönsaker i lika stora bitar, riv vitlök och hacka chili fint. Repa koriandern och lägg allt tillsammans med bönorna i en bunke.
  2. Vispa ihop marinaden och vänd runt i bönorna och grönsakerna.
  3. Salta & peppra
  4. Låt salsan stå till sig i några timmar i kylen.

Vid servering fyll små glas med salsan och häll på lite extra marinad, toppa med koriander och lite röd chili. Vid servering strö på det  krossade majschips.

IMG_9019  Bönköket IMG_9036

Att äta mer bönor är helt rätt

Baljväxter har verkligen, med all rätt,  fått ett rejält uppsving. det märks inte minst ute i dagligvaruhandeln.

Det går givetvis att använda sig av bönor på tetra/ burk, men om man vill vara extra smart för både miljö och plånboken så väljer man att koka själv.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar