Glass

Glass “Raw food” som är lite nyttigare

Hej på dig, glass som lätt blir en läcker sandwich bjuder jag på idag. Egen nötbaserad glass som jag har bäddat in i en sandwich. Inget gluten, inget raffinerat socker, inga mejerier. Vegan och raw som min dotter och hennes kompisar njöt av en av de 1:a varma dagarna denna fantastiska tid. Den fick stora tummen upp!

 

Glass är min last

Jag tycker att det är bra att det blir mer och mer vanligt att man göra sin egen nyttiga glass. Det finns en uppsjö av goda och enkla recept att ta till. Bara här på min blogg finns några riktigt fina och goda.

 

Glass med smak av jordgubb ( v+gf+raw)

Förbered genom att lägga 3 dl cashewnötter i blöt i ca 4 timmar. skölj dem ordentligt i en trådsil efter de är blötlagda.

ingredienser

Glass

  • 3 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kallpressad kokosolja ( varsamt smält i ett vattenbad)
  • 1/2 dl öka ev till 3/4 dl* rissirap ( agave* eller honung  går också bra)
  • 1/2 citron saften
  • nypa flingsalt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk solroslecitin
  • ca 200 gram tinade jordgubbar ( tina i en trådsil )
  • 100 gram färska jordgubbar, skär i bitar

* Beroende på hur söta jordgubbarna är.

*om man använder agave så kan man minska något på sötningen

Sandwish

  • 1 dl mandel
  • 1 1/2 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa flingsalt
  • 1/2 dl kakaonibs
  • 1 msk kakaopulver, raw
  • 10 – 12 dadlar ( Ica eko)
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1/2 – 1 msk mandelmjölk

 

instruktioner

Glass

  1. Lägg cashewnötter, rissirap, tinade jordgubbar, saften från citron, 1/2 dl vatten och solroslecitin i en blender eller matberedare.
  2. Låt maskinen jobba tills allt är en slät kräm.Man kan behöva skrapa ner från kanterna några gånger.
  3. Tillsätt kokosoljan och mixa några varv till. I sista momentet så ha i de färska jordgubbarna och pulsa sönder dem.
  4. Häll över glass smeten i en form och plasta in.
  5. Ställ in glass smeten i kylen några timmar.

 

* Beroende på hur söta jordgubbarna är.

*om man använder agave så kan man minska något på sötningen

 

Sandwish

  1. Börja med att lägga nötter, kokosflingor, kakaopulver och flingsalt i matberedarn och pulsa till ett mjöl som fortfarande har viss crunch.
  2. Tillsätt dadlar, kokosolja, kakaonibs, 0,5 msk mandelmjölk och vaniljpulver, låt maskinen arbeta till det är en deg som går ihop.
  3. Lägg allt på ett bakplåtspapper och knåda något, nu bör degen vara blank och len.
  4. Dela den i två delar och lägg 1:a biten mellan två bakplåtspapper.
  5. Kavla biten med lätt hand, den ska passa in i en fyrkantig form som mäter 12 cm max 15  cm.
  6. Täck botten och sidorna på formen med plastfolie. Tryck ner kakbotten och häll glass smeten över botten.
  7. Låt detta nu stå 1 – 2 timmar att stelna i frysen.
  8. Forma andra delen av degen till en platta som passar formen och tryck den på plats försiktigt.
  9. Nu ska glassen frysa till ordentligt i minst 6 timmar.
  10. Ta fram den och lyft ur glasskakan ur formen. Skär den i 9 bitar med en vass kniv.
  11. Låt den stå i 10 – 20 minuter i rumstemperatur innan man skär i den om den har stått längre i frysen än 6 timmar.

 

 

 

 

 

Hoppas ni har en fantastisk dag // Tina

 

 

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Nice cream - Passions frukt med kolarippel - Grönt varje dag
    25 maj, 2017 at 18:46

    […] Mer glass hittar ni här […]

  • Lämna en kommentar