Biffar & burgare

Miniburgare – Grilla gott och snabbt

Miniburgare med goda tillbehör låter ju hur gott som helst. Grilla lär nog de flesta pyssla med dessa dagar. Vissa av oss är lediga och solen kom passande på besök.

Miniburgare passar perfekt på grillen

Det här lediga dagarna gör verkligen gott. Man får lite extra energi boost!

Det känns verkligen härligt att tända grillen och lägga på några fina burgare. Jag valde att att göra den som ” snabb mat ” Att det inte skulle vara tidskrävande. Med mindre tid i köket för att få vistas ute så mycket som möjligt och göra annat.

Miniburgare med gott tillbehör

Mina miniburgare med tillbehör är glutenfria och vegan.

Miniburgare med BBQ chilisås, picklad silverlök och rostad grönkål

Hur gott som helst och fräscht. Jag förberedde, gjorde både BBQ chilisåsen och burgaren på morgonen för att sedan grilla på dem när det var dags att äta. Smidigt på alla vis.

IMG_8926 Miniburgare - Grilla gott & snabbt

Mini burgare (V+ gf )

Ca 12 små eller 6 större

Sätt ugnen på 200°C

ingredienser

Miniburgare

  • 300 g sojafärs
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksolo
  • 1 chia ägg*
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk tamari
  • 1/2 tsk rökarom
  • chipotle pulver 1/2 tsk – 1 tsk
  • paprikapulver 1 tsk
  • cayennepeppar 1/2 tsk eller mindre
  • Herb de Provence 1 tsk
  • timjan 1/2 tsk
  • 1/2 dl rårismjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 4 msk vatten
  • salt & svartpeppar

Chili BBQ sås på röda linser ( v + gf )

Såsen är mättande och mejerifri men har ändå en krämig textur pgr av linserna.

  • 1,5 dl torra röda linser
  • 1 burk krossade tomater ( kung markatta) Låt snabbt rinna av i en trådsil.
  • 1 gullök
  • 1 vitlök solo
  • lantbuljong
  • några nypor  herbs de Provence
  • någon nypa timjan
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk kokossocker
  • ca 1 tsk paprika pulver
  • ca 1-2  krm cayannepulver
  • 1/2 tsk eller mer chipotle pulver
  • 3 – 4 msk kung Markattas eller liknande bbq sås
  • saften av 1 lime
  • färsk oregano
  • salt och peppar

instruktioner

Burgare

Utöver det så behöver man en bbq sås på flaska; jag har använt Kung Markattas BBQ sås

  1. Börja med att göra *chiaägg (1 msk chia frön blandas med 3 msk vatten som får stå och svälla i 15 minuter ) Skala och hacka lök och vitlök, sauterar på medium värme i kokosolja. Tillsätt färsen, rör om så att färs och lök hela tiden är i rörelse. Ta ett par varv med pepparkvarn.
  2. Tillsätt efterhand äppelcidervinäger, tamari, lantbuljong & resterande kryddor. Ställ färsen att svalna något. Smaka av styrkan & reglera efter vad man föredrar; lite hetare eller mildare.
  3. Flytta över färsen till en matberedare och tillsätt rårismjöl, chiaägg och fiberhusk. Pulsa några varv. Smaka av med salt och peppar. Ställ färsen i en bunke och tillsätt 4 msk vatten blanda färsen smidig.
  4. Forma burgare, 12 lika stora bollar och forma till små mini burgare.
  5. Blanda ca 2 msk bbq sås med 1 msk rapsolja, pensla burgarna på båda sidor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  6. Stek i ugnen i ca 20 – 25 minuter, vänd efter halva tiden.

Chili BBQ sås på röda linser ( v + gf )

  1. Skölj och koka linserna i 4 dl vatten i 10 minuter. Ställ åt sidan.
  2. Sauterar lök och vitlök i kokosolja, tillsätt tomatkross ( häll dem först snabbt genom en trådsil för att minska på vätskan ) och vänd ner linserna.
  3. Ha i kryddor ( uteslut i detta skede  BBQ sås, lime och oregano) rör om, låt såsen sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt ca 4 msk bbq sås, rör om och låt sjuda några minuter till.
  4. Smaka av med lime, oregano och  salt / peppar. Låt den svalan och mixa den i en mixer.
  5. Ställ kallt fram till servering.
  6. Det går utmärkt att göra sin egen BBQ sås, men här har jag valt att använda Kung Markattas färdiga BBQ sås. Det för att spara tid, den är god och innehåller bra ingredienser.

IMG_8925 Miniburgare - Grilla gott & snabbt

IMG_8923-2

Extra tillbehör

  • rostad grönkål
  • snabb picklad silverlök
  • grillad persika i skivor
  • groddar
  • gem sallad

Grönkål; skölj och repa bladen från stammen. Slunga gärna i en salladsslunga, marinera i citron och olivolja. Massera in olja/ citron. Krydda med salt och peppar.

Rosta på 150°C i ugnen, passa hela tiden. De är klara när de är krispiga.

Picklad silverlök; Skiva på en mandolin eller liknande löken tunt och blanda en ” lag”  på 1 1/2 msk äppelcidervinäger, 1/2 tsk ättika och 1 msk rissirap ( eller valfri sötning honung, agave) lite salt och chiliflingor.

Massera försiktigt löken med lagen, plasta in och ställ kallt. Håller något dygn i kylskåpet.

Grillad persika; Dela persikan, kärna ur och skiva i skivor. Pensla med olivolja och grilla på båda sidor.

Färsen håller ihop perfekt utan att bli torr och tråkig. Grilla dem ute på båda sidor i någon minut eller stek på dem i grillpannan.

Ut och njut, grilla gott och smart.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Jävligt god BBQ & World meat free day! - grönt varje dag
    13 juni, 2016 at 09:32

    […] Quorn & burgare; Mini Veggie Burgare & Burgare […]

  • Lämna en kommentar