Huvudrätt

Tzay med smak av Grekland och ugnsrostade grönsaker

Tzay är ett vegetariskt alternativ till kött, det har under hösten nylanseras med nya fräscha förpackningar. Det är glutenfria, vilket jag faktiskt totalt missat tidigare. Jag har i jobbet testat Tzay men aldrig tillagat det själv. Eftersom jag har trott att det innehåller gluten och jag oftast väljer mat eller råvaror utifrån om det innehåller gluten eller inte. Men nu när jag vet att det är glutenfritt kändes det kul att testa.

Ingredienser i Tzay naturella soja stripes. Vatten, sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt, majsmjöl.

Tzay med smak av Grekland + för lättlagad

Ett grymt middagstips som är helt vegansk, hur bra är inte det! Dessutom är det ju Earth hour i dag så vad kan passa bättre. Dessutom är det lättlagat.

IMG_8544

Tzay och ugnsrostade grönsaker och tzatziki ( vegan )

ingredienser

Ugnsrostade grönsaker

  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 4 – 5 potatisar
  • 1- 2 klyftor vitlök pressade
  • torkad oregano
  • röd söt paprika pulver
  •  2 msk olivolja
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Tzatziki

  • 1,5 dl soja yogurt
  • 1 /2 gurka
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 – 2 msk god olivolja
  • salt & peppar
  • mynta

Tzay

  • 1 frp tinad Tzay ( ca 2, 5 portioner )
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 eller 3 vitlöksklyftor
  • citron zest + pressad citron 1 – 2 msk
  • 2 – 3 msk olivolja
  • 1 tsk paprika pulver ( gärna en som har lite hetta)
  • salt & peppar

instruktioner

Rostade grönsaker

  1. börja med att tvätta alla grönsaker och skär potatis och zucchini i 1/2 cm breda skivor. skär  rödlök i klyftor och paprika i passande bitar. Krydda, stänk på äppelcidervinäger och massera in oljan. salta och peppra. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 175°C i 30 – 35 minuter.

Tzatziki:

  1. riv gurkan grovt och lägg i en sil, salta och låt stå så i ca 20 minuter.
  2. Krama ur så mycket vätska som det går efter ca 20 minuter. Blanda yoghurt med kryddor, smaka av med salt och peppar.
  3. Citron och äppelcidervinäger trollar bort smaken av soja och ger en frisk syra. Innan servering blanda ner lite fin hackad mynta.

Tzay

  1. blanda marinaden och vänd runt Tzay, låt det  gärna ligga någon timme i marinaden. Stek på medelvärme i en stekpanna.
  2. Jag rostade även några tomater som jag delade på mitten i ugnen tills det mjuknat och fått färg. Häll på lite olja, salta och peppar. 200°C i ca 20 minuter.

IMG_8542

 

IMG_8551

Detta recept är vegan och glutenfritt.

Som jag tidigare sa så är det ju Earth hour idag och jag har något gott på gång. Om jag hinner så lägger jag upp det på bloggen. Annars så lägger jag upp det imorgon.

Vad gör ni för gott idag?

Jag tycker att Tzay definitivt är ett bra vego alternativ. Det är tacksamt att krydda och går fort att laga till.

Ha en fin kväll // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Annie - lättlagat vegokäk
    23 mars, 2016 at 05:46

    Tack för din länk! Jag inspireras SÅ mycket av dig också! Håller på och sammanställer ett mastodontinlägg med alla jag följer <3

    • Svara
      Tina
      24 mars, 2016 at 06:48

      Hej Annie!
      Du är en skön frisk fläkt i vegoBlogg sfären<3

      Ha en fin Skärtorsdag // Tina

    Lämna en kommentar