Frukost

Bovete granola med smak av morot – Raw food

Bovete granola som dessutom är  raw är en stor favorit här hemma till frukost. Jag äter den oftast med smoothie, soya yoghurt, kokosyoghurt eller mandelmjölk.

Bovete i en fräsch och krispig granola

Här har jag torkad bitar av morot för variera innehållet i min granola. Morot är en sådan grönsak som passar ypperligt i rätter som är matiga men morot är ju söt i sig själv och fungerar ypperligt att också använda i söta rätter, som i dagens granola.

Bovete granola (raw +gf )

ingredienser

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 3 dl helt bovete
  • 1 dl ljusa linfrön

instruktioner

  1. Blötlägg bovete och hasselnötter i två separata skålar med rikligt med vatten.
  2. Lägg en (1) dl linfrö i 2 dl vatten. Förslagsvis över natten eller i minst 6 timmar.
  3. Dagen efter sköljer man ordentligt nötter och bovete.
  4. Linfrön ska inte sköljas utan fungerar som bindemedel i granolan.

En granola ska ha smak för att förhöja hela smakupplevelsen.

 

Smaksättning

ingredienser

  • 3 msk lönnsirap
  • 1 msk kokosolja virgin kallpressad
  • 1 1/2 msk kanel
  • 2 tsk riven muskot
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl riven kokos
  • flingsalt

instruktioner

  1. Lägg sköljd bovete och hasselnötter i en matberedare och sätt maskinen på puls, det ska bara gå sönder och inte bli slät.
  2. Lägg i linfrö/ vatten blandningen, smaksättning och pulsa några varv till.
  3. Rör i kokosflingor. Rör runt blandningen ordentligt med en slickepott.
  4. Bred sen ut allt på två torkbrickor täckta med teflexpapper.
  5. Den ska stå i torkugn i ca 12 timma på 42°C. Efter halva tiden vänder man på plattorna.Låt de gärna ligga direkt på torkbrickan då.
  6. När den är helt torr och crunchig bryt den i bitar och lägg all granola i en glasburk med tätslutande lock.

 

Raw morot

ingredienser

  • 1 st normalstor morot eller 2 mindre
  • 1 msk smält kallpressad kokosolja ( varsamt i vattenbad)
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk kanel malen
  • 1 tsk muskotnöt malen
  • 1/2 tsk ingefära malen
  • flingsalt

instruktioner

  1. Skär morot i små kuber 0,5 cm X 0,5 cm. Blanda marinaden och massera in i morötterna.
  2. Lägg allt på teflexpapper på en torkbricka. De ska nu stå inne i ca 12 timmar i torkugn på 42°C. Alternativt 50°C i vanlig ugn med luckan på glänt.

 

Mina morotsbitar förvarar jag i en glasburk med tätslutande lock i kylskåpet. De går åt på några dagar och är fantastiskt goda att toppa på granolan.

 

 Bovete granola och morots topping är vegan, glutenfritt och raw.

Hoppas ni har en bra vecka // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar