Sallader/ Veganska recept

Tabbouleh på blomkål – Gott och fräscht

Tabbouleh gjort på blomkål istället för burgul är en stor favorit hos mig. Mättande, krispigt och fräscht. Det gör sig både som tillbehör och som en huvudrätt. Den serveras titt som tätt här hos oss. Jag hade med den till skolan som matlåda under veckan och jag tyckte det var så gott att jag faktiskt slängde ihop en till lördagens middag också.

Blomkåls tabbouleh behöver ingen bulgur

Det är min åsikt, men vad man måste tänka på när man gör på blomkål är att den inte drar till sig vätskan så som bulgur gör. Jag är ganska sparsam med dressing och låter sumak får träda in istället för att få upp syran. Persilja tycker jag inte heller man ska överdosera. Andra ingredienser som ingår är tomat, gurka, rödlök och mynta. Granatäpple är grymt att bryta av med. Lägg till hummus och chili rökta kikärtor så blir det grymt gott. Idag så stekte jag även zucchini i skivor till.

Blomkåls tabbouleh med heta rökiga kikärtor ( vegan +gf )

ingredienser

Tabbouhle

  • 1/2 huvud blomkål
  • 3 tomater
  • halv gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1 1/2 dl hackad storbladig persilja
  • 1 msk hackad mynta

Dressing

  • 1/2 citron + rivet skal från
  • 1 msk olivolja
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • flingsalt

Topping

  •  1/2 granatäpple
  • mynta
  • sumak.

Kikärtor

  • en tetra kikärtor, skölj och torka av med hushållspapper
  • ca 1 tsk  rökig paprika chipotle
  • 1 tsk äppelcidervinäger eller tamari
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 – 3 krm cayanne peppar
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 msk kokosolja
  •   krydda med timjan  eller oregano

Zucchini

  1. 1 st normalstor zucchini

Instruktioner

Börja med att göra tabbouleh

  1. Mixa / pulsa blomkålsbuketter i en matberedare tills det är som gryn. Här får det verkligen inte gå för fort, så det blir mos istället.
  2. Lägg grynen i en kökshandduk och pressa ur så mycket vätska som det går.
  3. Flytta över grynen till en bunke. Skölj och slunga persiljan i en sallads slunga. Hacka den smått.
  4. Skär bort kärnhuset i både tomaterna och gurkan. Skär dem i småbitar, hacka rödlök och blanda ner allt i blomkålsgrynen.
  5. Krydda med peppar, örtsalt och flingsalt. Riv skalet från citronen, pressa på citronsaft, häll på olivolja. Blanda allt.
  6. Lägg lite bladgrön i botten på ett serveringsfat och skeda på tabbouleh, kikärtor, tomat, gurka, zucchini och toppa med sumak, granatäpple och extra mynta.
  7. Ett måste till är min Hummus.
  8. Lite picklad rödlök och skivad avokado bryter av fint.

Kikärtor

  1. Skölj kikärtorna ordentligt och klappa torra med hushållspapper.
  2. Hetta upp kokosolja och lägg ner kikärtor i pannan.
  3. På med pressad vitlök och kryddor, rör hela tiden och rosta klart.
  4. Smaka av med flingsalt och peppar.

Zucchini

  1. Skiva, salta och lägg skivorna i ett durkslag. Låt dem saltas ur i ca 30 minuter.
  2. Torka av och stek dem på båda sidor i kokosolja eller valfri olja .
  3. Krydda med lite vitlök, timjan, salt och peppar.

 

Receptet är glutenfritt – vegan och tabbouleh är helt raw.

 

 

Hoppas ni har en fin Söndag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Linnea Aurora
    15 mars, 2016 at 16:26

    Vad gott det ser ut! Måste verkligen prova detta!

    • Svara
      Tina
      15 mars, 2016 at 19:38

      Hej! Det är verkligen gott & fräscht!Ha en fin kväll// Tina

  • Svara
    Vegoveckomeny! | Systrarna Eisenman
    29 maj, 2016 at 07:10

    […] Blomkåls tabbouleh med rostade kikärtor från bloggen Grönt varje dag. […]

  • Svara
    Alva
    21 juli, 2016 at 10:43

    Hejhej! Det här låter supergott, måste prova! Hur många personer/portioner skulle du säga att tabboulehen passar till? Kram!

    • Svara
      Tina
      21 juli, 2016 at 11:00

      Hej!
      Ett halvt blomkålshuvud räcker till ca 3 – 4 portioner! Öka på resterande ingredienser om du vill ha mer volym.
      Den är verkligen god & är jätte trevlig att bjuda på!

      Ha en fin dag// Tina

    Lämna en kommentar